Σε ένα κατάμεστο πέτρινο έγινε η εκδήλωση “Μια Χούφτα Γής” από το Φυσάει Κόντρα

Την Κυριακή 16/10 που μας πέρασε οργανώσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγίας Παρασκευής την εκδήλωση “Μια Χούφτα Γης, μια συζήτηση για την κοινότητα και την αλλεγγύη“.

Ήμαστε πολύ χαρούμενοι και χαρούμενες που ήρθατε, την παρακολουθήσατε και γεμίσατε το πέτρινο κτίριο του Κέντρου.

Η συζητήση ξεκίνησε με την παρουσίαση του κόμιξ “Μια Χούφτα Γης” (Comicdom Press, 2022) από τον δημιουργό Γιώργο Τσαρδανίδη και την Χριστίνα Μανωλακάκη.

Μας μίλησαν για τους χαρακτήρες του κόμιξ και την πορεία τους μέσα στον χρόνο από την προσφυγιά του 1922 μέχρι την μετανάστευση του σήμερα και πως η πόλη μπορεί να αλλάζει αλλά το ζητούμενο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης παραμένει.

Στη συνέχεια η παρέμβαση του διασώστη στα νότια της Ιταλίας Ιάσονας Αποστολόπουλος ήταν διαφωτιστική για τον πόλεμο που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία και την Ιταλία. Μιλήσαμε για τα pushback και τι πραγματικά είναι: απαγωγή και δολοφονική συνοριακή βία.

Παίρνουν ανθρώπους από την στεριά, του απαγάγουν και τους πετάνε στη θάλασσα. Μιλήσαμε για τα βασανιστήρια, τον εγκλεισμό, την κάλυψη από τα ΜΜΕ, τους πνιγμούς στο Αιγαίο και πως όλα αυτά πρέπει να τα σταματήσουμε άμεσα.

Ακολούθησε μια ζωντανή κουβέντα με όσους και όσες παρεβρίσκονταν για την αδιανόητα απάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στους πρόσφυγες, για το πως πρέπει να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στο άσυλο και να μην αναγκάζονται να παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές και να πνίγονται, για τη μετανάστευση και την μετακίνηση ως ανθρώπινο δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή, για την καταπάτηση δικαιωμάτων από το κράτος και πως αυτή έχει επίπτωση σε όλους και όλες μας.

Τέλος τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την Αγία Παρασκευή και την προσπάθεια που έγινε με την φιλοξενία προσφύγων στα διαμερίσματα Πρίγγουρη αλλά και σήμερα με τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής γι’ αυτούς.

Στον χώρο υπήρχε έκθεση με τις πρωτότυπες σελίδες του κόμιξ ενώ από κάθε πώληση που έγινε στον χώρο 1 ευρώ από κάθε τεύχος πήγε στην ενίσχυση του αυτοοργανωμένου διασωστικού καραβιού Mare Jonio Mediterranea Saving Humans στο οποίο συμμετέχει και ο Ιάσονας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι που ήσασταν εκεί. Ο αγώνας υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένας αγώνας διακρής που απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας ώστε να σταματήσουν οι απάνθρωπες πολιτικές του ελληνικού κράτους άμεσα: τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες στα σύνορα, ο εγκλεισμός.Αγώνας για ζωή και ελευθερία. Θα ζήσουμε μαζί!

Δημοτική Παράταξη “Φυσάει κόντρα για την Αγία Παρασκευή

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.