Bόρεια Προάστια: Ο νέος «χάρτης» των ενοικίων – αναλυτικοί πίνακες

Όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της RE/MAX, η μειωμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, η «εκρηκτική» ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με βασικό «οδοστρωτήρα» το Airbnb, και η έλλειψη νέων κατοικιών είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα ενοίκια παραμένουν σε αυξητική τροχιά.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, η αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 12%. Ειδικότερα, τα μισθώματα στην Αττική σημειώνουν αύξηση 8,6%, στη Θεσσαλονίκη 15,1% και στην περιφέρεια 12,3%.

Θετική επίδραση, ωστόσο, αναμένεται να έχει το μέτρο του διπλασιασμού του ορίου επένδυσης για απόκτηση Golden Visa, αλλά και, τυχόν, περιοριστικά μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που φημολογείται ότι μπορεί να ανακοινωθούν από τις αρχές του 2023. Με αυτό το διπλό πακέτο μέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να μπει ένα φρένο στην επενδυτική και «τουριστική» αξιοποίηση των ακινήτων, με συνέπεια κάποια να μείνουν σε «ντόπια» χέρια και -το ευκταίο- να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Πώς κινούνται τα ενοίκια στην Αττική
Σύμφωνα με τη RE/MAX, στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20 – 25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 510 ευρώ. Σ΄ αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι κατοικίες που προορίζονται για φοιτητές. Η μέση τιμή στην Αττική έφτασε στα 7,6 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών η μέση τιμή είναι τα 380 ευρώ, για ένα ακίνητο 75 τ.μ. τα 570 ευρώ και για 100 τετραγωνικά τα 760 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr