Σύλλογος Κοντοπεύκου: Απάντηση του Δημάρχου για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού

Επιστολή στον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά απέστειλε ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντόπευκου – Παραδείσου – Πευκακίων αναφορικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων τόνισαν τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το αρμόδιο Υπουργείο, ζητώντας ενημέρωση για τις θέσεις του Δήμου.

Αναλυτικά:

«Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Παρασκευή 1/11/22
Κοντόπευκου – Παράδεισου – Πευκακίων Αγίας Παρασκευής ΑΠ : 03/1.11.2022

Προς : Κο : Β. ΖΟΡΜΠΑ
Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής

Κοινοποίηση : Κυρίες & Κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους

Θέμα : Σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού

Αγαπητέ Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού έχει κατατεθεί για έλεγχο νομιμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρχικά ο στόχος ήταν μόνο η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε τελικά σε πλήθος αλλαγών, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα, των δήμων, των εκπαιδευτηρίων, νομιμοποίησης αυθαιρέτων και των επιχειρηματικών φορέων της γύρω από τον Υμηττό περιοχής.

Από δημοσιεύματα μαθαίνουμε -μεταξύ των άλλων- πως:
1. 40 στρέμματα δάσους στην Αγία Παρασκευή, κοντά στο γήπεδο, στη Β Ζώνη προστασίας σήμερα, βγαίνουν εκτός προστατευτικών ορίων του διατάγματος, όπως επίσης και 20 στρέμματα του Στρατοπέδου Κυρίτση
2. Επιτρέπεται στα ήδη υπάρχοντα εκπαιδευτήρια που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού να επεκταθούν για λόγους εκσυγχρονισμού έως 10% των κτιριακών εγκαταστάσεών τους
3. Παρέχεται η δυνατότητα στα παλιά βιομηχανικά κελύφη (εγκαταλειμμένα κτίρια κ.λπ.) να επαναχρησιμοποιηθούν ως γεωργικές αποθήκες ή χώροι αθλητισμού, ακόμα και στην α’ ζώνη υψηλής απόλυτης προστασίας του όρους.
4. Επιτρέπεται στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και την ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή να υλοποιήσουν το σύνολο των σχεδίων επέκτασης των εγκαταστάσεών τους.

Αγαπητέ Δήμαρχε,
Προφανώς ο Δήμος δεν αγνοεί τις αλλαγές αυτές. Επίσης γνωρίζει πως η προστασία του Υμηττού αποτελεί αίτημα και απαίτηση των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου μεταξύ των οποίων και των κατοίκων του Δήμου μας.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις απόψεις του Δήμου επί όσων συγκεκριμένα αναφέρθησαν.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Αβραμίδης Ανδρέας

Η Γραμματέας Ζιώγα Αλέκα»

Η απάντηση του Β. Ζορμπά

Λίγες μέρες αργότερα, ο δήμαρχος απάντησε, με τον σύλλογο να ευχαριστεί τον Β. Ζορμπά «για την ανταπόκρισή του, αναφέροντας: «Λάβαμε δύο κείμενα, ένα σχετικά με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού καθώς και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 115/2020.

«Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο σχέδιο και πως οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε ώστε το νέο προεδρικό διάταγμα να μη γίνει πεδίο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου χώρου. Ως σύλλογος θα τα μελετήσουμε, θα σχηματίσουμε θέσεις και δημόσια θα τις προβάλλουμε», κατέληξε το σχετικό μήνυμα των εκπροσώπων της περιοχής.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.