Γ. Οικονόμου: Η διαχείριση των αποβλήτων στο Δήμο μας θέμα συζήτησης με τον Καθηγητή Κ. Βοργιά (VD)

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», Γιώργος Οικονόμου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Βοργιά, και συζήτησαν το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων για την πόλη μας.
Τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε επίπεδο οργάνωσης και υποδομών, στον τομέα της καθαριότητας, είναι ποικίλα και γνωστά σε όλους τους δημότες: Δεν υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης, αμαξοστάσιο και δεν έχουμε χωροθετήσει Πράσινο Σημείο. Ο τρόπος διαχείρισης παραμένει στρεβλός και αντιοικονομικός, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο όγκο αποβλήτων που θάβονται στην Φυλή και, συνεπώς, να αυξάνονται τα δρομολόγια και τα κόστη.
Ο καθηγητής κ. Βοργιάς επεσήμανε πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την κυκλική βιοοικονομία. Τα απόβλητα είναι πρώτες ύλες στην ουσία, οι οποίες έχουν προστιθέμενη αξία με την αξιοποίησή τους και το όφελος επιστρέφει στον πολίτη. Το ανταποδοτικό κέρδος μπορεί να είναι ενεργειακό, οικονομικό, μα οφείλει να είναι κυρίως περιβαλλοντικό. Για την επίτευξή του απαιτείται η ενεργός συμμετοχή του δημότη, αλλά και των επιχειρηματιών της εστίασης, με κύριο όφελος τη μείωση των δημοτικών τελών ως ανταπόδοση της ανακύκλωσης (κυρίως γυαλιού, υλικό που ανακυκλώνεται 100%).
Στη συνέχεια, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό των βιοαποβλήτων παγκοσμίως. Από πιλοτικά προγράμματα σε επιλεγμένους χώρους συγκροτημάτων πολυκατοικιών, μέχρι την διαδημοτική συνεργασία, η κομποστοποίηση είναι δυνατόν να μειώσει τις ποσότητες που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσει την ανάκτηση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από αυτά, τη λιπασματοποίηση , και την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της διαδικασίας της ανακύκλωσης.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, τέλος, σημειώθηκε πως οφείλει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια και να διαρκεί καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
Ο επικεφαλής, Γιώργος Οικονόμου, έχοντας θέσει από την πρώτη μέρα δημιουργίας της παράταξης μας ως μείζον το θέμα της καθαριότητας, και έχοντας προβεί σε πολλές προτάσεις για μια πιο καθαρή, λειτουργική και οργανωμένη πόλη, συνέδεσε τη διαχείριση των αποβλήτων με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με την βοήθεια και την ενημέρωση των δημοτών, θα το κάνουμε πράξη.
Παρακολουθήστε στο κανάλι της «Νέας Αρχής»


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.