Ο Γ.Σ.Α.Π. απαντά στην Ένωση Γονέων γιατί ζήτησε το γήπεδο του 7ου Δημοτικού

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ – ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ
ΜΕΛΟΣ Ε.Ο.Κ. – Ε.Σ.Κ.Α.


ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!


Α. Τα γεγονότα για το γήπεδο του 7ου Δημοτικού

Με την παρούσα ανακοίνωση απευθυνόμαστε σε κάθε καλοπροαίρετο Αγιοπαρασκευιώτη, ο οποίος, είτε από άγνοια, είτε από παραπληροφόρηση δεν έχει σχηματίσει ακόμα άποψη και θέλει να ακούσει και τις δύο πλευρές 
(μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσης).

Ζητάμε συγγνώμη για το μακροσκελές, αλλά το κρίναμε αναγκαίο.

1. Το αίτημά μας και η αναγκαιότητά του

Όπως πέρυσι, έτσι και εφέτος, μας παραχωρήθηκαν από τον ΠΑΟΔΑΠ και τον Δήμο 46 συνολικά ώρες για προπονήσεις των κοριτσιών της πόλης μας που επιθυμούν να αθληθούν στο άθλημα της
καλαθοσφαίρισης. 31 ώρες στο κλειστό του Κοντοπεύκου, 9 στο ανοιχτό γήπεδο του ΕΠΑΛ και 6 στο ανοιχτό γήπεδο Μανσούρη, πίσω από την κεντρική πλατεία.

Όμως εφέτος οι ώρες αυτές απομειώθηκαν σημαντικά στην πράξη λόγω της παράτασης του ολοήμερου μέχρι τις 17.30, αφού οι μικρές μαθήτριες-αθλήτριες δεν μπορούν να αθληθούν πριν τις 18.00 το απόγευμα. Έτσι εφέτος απωλέσαμε και τις 6 ώρες στου Μανσούρη και άλλες 4 στο κλειστό του Κοντοπεύκου! Έχουμε απομείνει με 36 ώρες αντί 46! Τις ώρες αυτές τις χάνουν κυρίως οι αθλήτριές μας ηλικίας 10-13 ετών, δηλαδή του τμήματος των Μίνι.

Γι αυτό ακριβώς τον λόγο ζητήσαμε να αναπληρώσουμε μικρό μέρος των απωλεσθέντων ωρών (3 συγκεκριμένα) στο γήπεδο του 7ου Δημοτικού Σχολείου για 2 φορές την εβδομάδα (Τρίτη -Πέμπτη
18.30-20.00) με την 1212/19.09.22 αίτησή μας.

Ζητήσαμε δε αυτό το γήπεδο, διότι οι αθλήτριες αυτές είναι, κατά πλειοψηφία, μαθήτριες του 7ου Δημοτικού και του γειτονικού 4ου Γυμνασίου και κατοικούν στην γύρω από αυτό περιοχή.

Η μικρή ηλικία των αθλητριών αυτών σε συνδυασμό με την απόσταση από την κατοικία τους καθιστά προβληματική την χρήση του ΕΠΑΛ, ενώ στο Κωφών και Βαρηκόων οι ώρες μέχρι και τις 20.30 καθημερινά είναι κατειλημμένες από άλλο σωματείο.

Φυσικά δεν είναι και ότι καλύτερο να αθλούνται, ειδικά τα κορίτσια λόγω της φύσης τους, σε ανοιχτά γήπεδα με τις δεδομένες κακές συνθήκες των γηπέδων της πόλης μας, εάν υπήρχαν επαρκείς κλειστοί αθλητικοί χώροι.

Έτσι λοιπόν το αίτημά μας είναι απότοκο των τεράστιων αναγκών και ελλείψεων που υπάρχουν στην πόλη μας.

Υπενθυμίζουμε δε ότι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκόνης, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13.10.22, έθεσε δημόσια το ερώτημα:

« πρέπει να μπαίνουν τα σωματεία στα γήπεδα των σχολείων, εφόσον υπάρχουν τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις;» και απάντησε μόνος του «εγώ θα πω πρέπει!».

2. Οι έξω από κάθε μέτρο αντιδράσεις

Το αίτημά μας αυτό, προς μεγίστη έκπληξή μας, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, τέτοιες που θα πίστευε κάποιος ότι επήλθε μεγάλη συμφορά στην Αγία Παρασκευή.


Ο Σύλλογός μας, που επί 46 χρόνια τώρα εκπαιδεύει γενιές και γενιές κοριτσιών της πόλης μας, και όχι μόνο, στα ιδανικά του αθλητισμού, που την κοινωνική προσφορά του δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει, βρέθηκε στο στόχαστρο κύκλων, που το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουν άγνοια της κοινωνικής προσφοράς του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ειδικά των γυναικών, για να μην πούμε ότι ίσως είναι και εχθροί του αθλητισμού γενικώς.

Αρχικά αναφέρουμε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ την Τετάρτη 28.09 την ενημερώσαμε ότι δεν ζητάμε μόνιμη εγκατάσταση στο γήπεδο του 7ου, αλλά προσωρινή μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Νομίσαμε ότι συμφώνησε, αλλά οι εξελίξεις έδειξαν το αντίθετο.

Την επομένη ενημερωθήκαμε ότι το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 4ου Γυμνασίου ζήτησε την παραχώρηση των ίδιων ακριβώς ωρών, τις ίδιες ημέρες με εμάς , όχι στο δικό του γήπεδο, όπως θα ήταν λογικό, αλλά στο γήπεδο του… 7ου(!), χωρίς μάλιστα να λάβει υπόψη του την γνώμη των μελών του που τα παιδιά τους αθλούνται στον ΓΣΑΠ.

Όταν εμείς, δείχνοντας την καλή μας διάθεση με την 1221/05.10.22 επιστολή μας προς την Επιτροπή, μεταθέσαμε τις αιτούμενες ώρες από τις 18.30-20.00 στις 20.00-21.30, ακριβώς για να μην συμπίπτουμε με τις ώρες που ζήτησε το 4ο Γυμνάσιο, εκείνοι επανήλθαν και ζήτησαν να τους παραχωρηθούν και οι 45 ώρες της εβδομάδας (!), με προφανή σκοπό να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα πρόσβασης, έστω και ελάχιστης, στο Σύλλογό μας!

Λες και οι αθλητικοί Σύλλογοι έχουν κάποιο μολυσματικό ιό!

Μακάρι όμως να επρόκειτο μόνο για την αντίδραση του ΔΣ του Συλλόγου του 4ου Γυμνασίου !

Κατά την συνεδρίαση της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής στις 10.10.22 γίναμε μάρτυρες επιθετικών συμπεριφορών, τέτοιων που προκάλεσαν χάος και φυσικά αδυναμία όχι μόνο δημοκρατικής συζήτησης, αλλά ούτε καν συζήτησης! Μέχρι και καραμούζα χρησιμοποιήθηκε σαν «επιχείρημα» διαμαρτυρίας! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την συνεδρίαση παρακολούθησαν γονείς 4 αθλητριών μας, μαθητριών του 7ου και του 4ου, οι οποίοι τελικά δεν τόλμησαν να μιλήσουν, παρότι προσήλθαν με αυτή την πρόθεση. Στις συνθήκες αυτές, που επί μιάμιση ώρα δημιούργησαν με δική τους αποκλειστικά ευθύνη οι αντιδρώντες στο αίτημά μας, στον εκπρόσωπό μας δόθηκε, στο τέλος της διαδικασίας, χρόνος ομιλίας 2’!

Σε αυτόν τον χρόνο δεν είχε νόημα να αναφερθεί οτιδήποτε επί της ουσίας.

Ακολούθησε η μακροσκελής ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ η οποία, δυστυχώς, βρίθει ανακριβειών και διαστρεβλώνει τα γεγονότα.

Ουδέποτε και από κανέναν αμφισβητήθηκε η προτεραιότητα στο δικαίωμα χρήσης των γηπέδων των σχολείων από την σχολική κοινότητα, όπως ισχυρίζεται η ΕΝΩΣΗ, δημιουργώντας έτσι , εκ του μη όντος, έναν φανταστικό εχθρό!

Ουδέποτε ζητήθηκε η παραχώρηση του γηπέδου μπάσκετ του 7ου Δημοτικού στο Σύλλογό μας, ούτε η Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει να δοθεί «στο αθλητικό σωματείο και σε προτεραιότητα έναντι του Συλλόγου Γονέων».

Στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή της αποσιωπάται ότι η αιτούμενη παραχώρηση αφορούσε όχι το γήπεδο εν συνόλω, αλλά μόνο τρεις ώρες από τις 45 της εβδομάδας.

Αλλά , όπως αποδείχτηκε, το θέμα δεν ήταν οι 3 αιτούμενες ώρες.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ δεν ζητά προτεραιότητα στην χρήση των γηπέδων – που ουδείς της την αμφισβητεί – αλλά εμμέσως, πλην σαφώς, αποκλειστικότητα.

Ζητά πλήρη αποκλεισμό των αθλητικών σωματείων από τα γήπεδα των σχολείων!

Τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζει, στα όρια της συκοφαντίας, ως «ιδιωτικά», αποσιωπώντας το γεγονός ότι ο ΓΣΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, όπως ακριβώς και κάθε Σύλλογος Γονέων.

Δεν δικαιούται να έχει κέρδος από την παροχή αθλητικών υπηρεσιών και ΔΕΝ ΕΧΕΙ, όπως και οι Σύλλογοι Γονέων , από τις δικές τους δραστηριότητες. Όσο ιδιωτικός φορέας είναι ο ΓΣΑΠ, άλλο τόσο ιδιωτικός είναι και ο Σύλλογος Γονέων οποιουδήποτε σχολείου.

Ακόμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον από την μεριά μας, αλλά και από την μεριά κάθε λογικού γονέα η εικόνα ότι δήθεν δημιουργήθηκε «πολεμικό κλίμα στην πόλη» και ότι υπάρχει «τεράστια αναστάτωση που έχουν περιέλθει όλοι οι σύλλογοι γονέων».

Κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν φανταστικούς εχθρούς. Κάνουν λάθος να τους αναζητούν στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Επιστρατεύονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν νομικού προβλήματος για την αιτούμενη παραχώρηση και δεν θέλουν να δουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας παραχωρεί σχολικά γήπεδα σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία , όχι μόνο για προπονήσεις, αλλά και για αγώνες, με απολύτως νόμιμο τρόπο.

Επικαλούνται ότι δήθεν με την αιτούμενη παραχώρηση(θυμίζουμε, των 3 ωρών από τις 45) εμποδίζεται(!) το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών της γειτονιάς, αλλά αρνούνται να δουν την ερημιά που επικρατεί σήμερα στα γήπεδα των σχολείων της πόλης μας, εξ αιτίας τέτοιων αντιλήψεων.

Με αυτή την στάση η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ενώ εμφανίζεται ως επιτιθέμενη στην Δημοτική Αρχή, στην πραγματικότητα επιτίθεται στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, για τα οποία τα 20 γήπεδα των σχολείων(και οι περίπου 900 ώρες τους) πρέπει να αποτελούν κάτι σαν το άβατο του Αγίου Όρους, κάτι σαν φέουδο των παιδιών που δεν αθλούνται σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, έναντι των παιδιών που αθλούνται, έστω και σε περιπτώσεις μεγάλης έλλειψης αμιγώς αθλητικών χώρων, όπως συμβαίνει στον Δήμο μας και όχι μόνο. Οδηγούν έτσι τις κοινωνικές δραστηριότητες των παιδιών σε δημιουργία αχρείαστων στεγανών και σε ιδιότυπα «απαρτχάϊντ».

Αναλώνονται σε ιδεοληπτικού χαρακτήρα επιχειρήματα , προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί οι μαθητές που δεν είναι αθλητές θα καταπιέζονται από τους μαθητές που είναι, αν χρησιμοποιούν τα γήπεδα του φυσικού τους χώρου! Προσπαθούν να πείσουν «Γιατί οι Σύλλογοι Γονέων Μαθητών Σχολείου διαφέρουν σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύλλογο, σωματείο, φορέα κτλ»!

Εμείς τους καλούμε να ψάξουμε μαζί ποια είναι αυτά που ενώνουν τις συλλογικότητες της πόλης! Κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Κάθε συλλογικότητα υπάρχει γιατί καλύπτει κάποια κοινωνική ανάγκη και δρα ισότιμα με όλες τις άλλες. Μόνο ένα κίνημα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των φορέων που λειτουργούν σε μία τοπική κοινωνία μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά μας, μπορεί να προωθήσει το κοινωνικό γίγνεσθαι προς προοδευτικές κατευθύνσεις.

Προς το παρόν βεβαίως βιώνουμε ένα κίνημα μισαλλοδοξίας, αντιδραστικό στην ουσία του, που χωρίζει τους «καλούς» από τους «κακούς» συλλόγους . Δεν συμμετείχαμε ποτέ σε αυτό, ούτε
πρόκειται να συμμετάσχουμε στο μέλλον. Είναι πολύ μακριά από τους στόχους μας και την κοινωνική προσφορά μας!

Β. Η στάση της Δημοτικής Αρχής και των άλλων δημοτικών παρατάξεων

Τα γεγονότα αυτά μας έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων, ευτυχώς, διακατέχεται από λογικές θέσεις και απόψεις .

Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά , τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Κώστα Γουργούλη, καθώς και την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της για την στήριξη στο αίτημά μας.

Επίσης ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 7ου Δημοτικού κ. Γιάννη Λογοθέτη, όχι μόνο για την συναίνεσή του στο εύλογο αίτημά μας και για το θάρρος του να το υπερασπιστεί ενώπιον της Επιτροπής , όσο και για την «επικού» χαρακτήρα φράση του κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13/10/22:

«Αν υπήρχε μια τέτοια λογική στα Σεπόλια (σ.σ. έξω τα αθλητικά σωματεία από τα σχολεία), ο Αντετοκούμπο σήμερα θα πούλαγε ρολόγια στην Ομόνοια»!
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ», για την νηφάλια προσέγγισή του στο θέμα της αξιοποίησης των
αθλητικών χώρων των σχολείων κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής, όπως και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ» κ. Ανδρέα Γκιζιώτη, ο οποίος με
εμπεριστατωμένη ομιλία στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13/10/22 ανέδειξε τόσο το δίκαιο αίτημά μας, όσο και τον καταχρηστικό χαρακτήρα των αντιδράσεων.

Ευχαριστούμε επίσης και την κ. Δήμητρα Γαλανού, εκπρόσωπο της παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» του κ. Οικονόμου, για την συναινετική της προσέγγιση στην ομιλία της ενώπιον της Επιτροπής.

Ο κ. Αντωνίου του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» ανέπτυξε έναν σοβαρό προβληματισμό, θεωρούμε δε ότι τα στοιχεία που παραθέσαμε θα τον βοηθήσουν να εξαγάγει τα συμπεράσματά του.

Όσον αφορά τον αρχηγό της δημοτικής παράταξης «ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» κ. Αλέξανδρο Μουστόγιαννη, φοβήθηκε(;) μήπως αυτή η παραχώρηση στον ΓΣΑΠ «φέρει και άλλα σωματεία
να ζητάνε ώρες και σε άλλα σχολεία» και κάλεσε τον Δήμαρχο να πάρει πίσω την απόφασή του!

Δηλαδή ο κ. Μουστόγιαννης πρόβαλε την λογική της «κερκόπορτας» με την οποία αλώθηκε η Πόλη . Απέξω από τα σχολεία οι «εχθροί» και μέσα οι «φίλοι»! Και οι «εχθροί» είναι βεβαίως ο
…. ΓΣΑΠ και τα … άλλα αθλητικά σωματεία!

Οι εξηγήσεις που δώσαμε για το ΕΠΑΛ και το Κωφών και Βαρηκόων, νομίζουμε ότι καλύπτουν τις απορίες του κ. Γκόνη της «ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ». Προφανώς βεβαίως δεν στέκουν οι υπολογισμοί του, οι οποίοι τον οδήγησαν στο ρητορικό του ερώτημα «δεν φθάνουν ούτε αυτές οι 50 ώρες στον ΓΣΑΠ;», εμφανίζοντάς μας ως ένα άπληστο σωματείο που θέλει να καταβροχθίσει – πλην των άλλων – και το γήπεδο του 7ΟΥ Δημοτικού!

Από όσα εξηγήσαμε ανωτέρω, κάθε καλοπροαίρετος κατανοεί ότι δεν είναι η απληστία που μας οδήγησε στο αίτημα παραχώρησης των 3 ωρών στο γήπεδο του 7ου , αλλά δυστυχώς οι «τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις» γηπέδων και αθλητικών χώρων! Αυτές τις ανάγκες και ελλείψεις που ούτε η παράταξή του, όταν κυβερνούσε τον δήμο επί πενταετία φρόντισε να καλύψει, ικανοποιώντας το από το 2011 πάγιο αίτημά μας – και όλων των αθλητικών σωματείων της πόλης- για το «προπονητήριο».

Δ. Η απόφαση του Δήμου

Στις 8/11/22 μας κοινοποιήθηκε η 28062/8.11.22 απόφαση του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής με βάση την οποία μας παραχωρείται η χρήση του γηπέδου μπάσκετ του 7ΟΥ Δημοτικού Σχολείου τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη και από ώρα 20.45-22.00 από σήμερα και
έως 30/06/23 για «προπονήσεις των τμημάτων μας».

Δηλώνουμε ρητά προς το τμήμα Παιδείας, αφού ευχαριστήσουμε για την απόφαση, ότι δεν την αποδεχόμαστε για τους κατωτέρω λόγους:

1. Διότι δεν είναι φρόνιμο να ταλαιπωρούμε κορίτσια μικρής ηλικίας και τους γονείς τους μέχρι αργά την νύχτα.

2. Κυρίως όμως για να μην γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» η εκτίμηση του κ. Γκόνη κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο ΔΣ της 13.10.22, ο οποίος, ακολουθώντας την άποψη της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ περί «πολεμικού κλίματος» ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο, σε σχέση με την απόφαση παραχώρησης, επί λέξει τα εξής:
«θα δημιουργήσετε πρόβλημα στην πόλη, θα βρούμε γονείς εκεί με άλλους γονείς, σωματεία με άλλους ανθρώπους να σφάζονται»!

Αυτούς τους «γονείς» που θα βρεθούν «εκεί» με πρόθεση να «σφαχτούν», όπως εκτιμάει ο κ. Γκόνης δεν τους γνωρίζουμε, ούτε θέλουμε να τους γνωρίσουμε. Δεν το επιτρέπει ο πολιτισμός μας.

Πάντως «εκεί» δεν θα βρεθούν γονείς αθλητριών μας!

Το ΔΣ του ΓΣΑΠ δηλώνει ότι δεν θα δώσει την ευκαιρία να δικαιωθούν αυτές οι «προβλέψεις» , ούτε θα εκθέσει τις αθλήτριές του στο «πολεμικό κλίμα» που φιλοτεχνούν
ορισμένοι!

Τείνουμε δε χείρα φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους τοπικούς φορείς και συλλόγους, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς κοινωνικά ταμπού!

 Για το καλό των παιδιών μας!

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                Ο γεν. γραμματέας

Ε. Κακοσούρης              Γ. Καράμπελας

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.