“Νέα Αρχή”: Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα μείζον πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η βία κατά των γυναικών συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να λάβει διάφορες μορφές (λεκτική βία, σεξουαλική παρενόχληση, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων μέχρι και γυναικοκτονία) και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για κορίτσια και γυναίκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η έμφυλη βία είναι μια μάστιγα της εποχής, ένα φαινόμενο που πάντα υπήρχε, αλλά αναδύεται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πρόσφατης κατάστασης πανδημίας. Παράλληλα, τα περιστατικά που δεν καταγγέλονται αυξάνουν τα ποσοστά της εν λόγω βίας.

Για τους λόγους αυτούς, σε πρωτογενές επίπεδο, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς. Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για  την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας και ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου μας. Οφείλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη, παρά στην καταστολή, δίνοντας παράλληλα σαφή μηνύματα μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοιας υφής παραβατικές συμπεριφορές.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.