Νέο Δημαρχείο – Αναζητώντας λύση στην εμπειρία του Γιώργου Οικονόμου

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στην πολιτική όταν δεν σου βγαίνει κάτι, αναδιπλώνεσαι και αναζητάς άλλες λύσεις.  Αντί να  επιμένεις δηλαδή σε μία λάθος τακτική και να παίρνεις όλη την ευθύνη, είναι καλύτερο να ακούς και ενίοτε να αποδέχεσαι προτάσεις. Στο κάτω κάτω αντί να παίρνεις το ρίσκο και να βρίσκεσαι εγκλωβισμένος, είναι προτιμότερο να εφαρμόζεις προτάσεις που είναι σοβαρές και ρεαλιστικές. Και αν στεφθούν από επιτυχία, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Και αυτός που τις πρότεινε και αυτός που είχε την γενναιότητα να τις εφαρμόσει, δείχνοντας έτσι σωστά ανακλαστικά και πνεύμα συναίνεσης.

Το βασικό ερώτημα αυτή τη περίοδο είναι αν για το Δημαρχείο ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, πρέπει να ακούσουν προσεκτικά τις προτάσεις του Γιώργου Οικονόμου. Εδώ δεν έχει σημασία το ποιος θα πάρει την “δόξα και τα εύσημα”, αλλά τι θα αποκτήσει η πόλη. Ένα νέο σύγχρονο Δημαρχείο ή έναν ακόμη “σκελετό”, μία νέα χαβούζα;

Τα ερωτήματα αυτά είναι εύλογα και επίκαιρα, γιατί μελετώντας  τις δηλώσεις του Γιώργου Οικονόμου για το Δημαρχείο, από την αρχή της εμπλοκής του με τα κοινά διαπιστώνουμε ότι έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις του.

Τα ντοκουμέντα υπάρχουν.

Άρχισε το 2018 με κριτική τότε στον Γιάννη Σταθόπουλο και στην Περιφέρεια (Δούρου) για το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας όπου έθεσε θέμα νομιμότητας και επεσήμανε τον κίνδυνο καθυστερήσεων. Δικαιώθηκε  από τα γεγονότα για τις επισημάνσεις του. Το έργο τελικά κατακυρώθηκε στον 2ο μειοδότη, αφού χάθηκαν στις προσφυγές και στα αρμόδια δικαστήρια δύο χρόνια!! Από τον διαγωνισμό στις 3 Αυγούστου 2018 φθάσαμε σε  σύμβαση τον Δεκέμβριο του 2020!!! Είχε κάνει μάλιστα και προτάσεις ότι “η πόλη μας χρειάζεται δημαρχείο σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της και στην ψηφιακή εποχή, φιλικό στο περιβάλλον και μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας“. Όταν το έργο αργούσε να ξεκινήσει ανέδειξε με ερώτησή του τα λάθη και τις παραλείψεις. Δεν υπήρχε αναθεώρηση αδείας και δεν είχε εκδοθεί άδεια κατεδάφισης!….(“Νέα Αρχή”: Χορήγηση Στοιχείων της Οικοδομικής Άδειας Έργου Δημαρχείο) Επίσης ήταν καθοριστική η παρέμβασή του όταν εκδόθηκε η Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας με την “λυπητερή” των 1.400.000 € για τον Δήμο μας. (Ο Γιώργος Οικονόμου και η “Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή” βάζουν “πλάτη” για το Νέο Δημαρχείο) Τότε έγινε μία σύσκεψη των επικεφαλής που κατέληξε σε ομόφωνες αποφάσεις που στηρίχθηκαν κατά κύριο λόγο στις προτάσεις του. Έγινε όμως αυτό που αποφασίστηκε; Μάλλον όχι. Γιατί ο δήμαρχος ακολούθησε άλλο δρόμο,  αναζητώντας χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όχι ότι ήταν λάθος να αναζητήσει χρήματα, αλλά όταν το κάνεις φανερά και το ανακοινώνεις σημαίνει ότι αποδέχεσαι την ευθύνη και την αρμοδιότητα της χρηματοδότησης.

Τώρα τα πράγματα και τα περιθώρια στένεψαν. Έχει κατατεθεί από τον ανάδοχο του έργου αίτηση διάλυσης της σύμβασης του έργου και από ότι φαίνεται η προοπτική δεν είναι καλή.  Είχε προηγηθεί η αποδοχή από την Περιφέρεια της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής του αναδόχου.

Επικοινωνήσαμε με τον Γιώργο Οικονόμου μετά την νέα ανακοίνωση  της παράταξής του. (“ΒΑΤΕΡΛΟ” χαρακτηρίζει το θέμα του Δημαρχείου η “Νέα Αρχή”) Επιμένει σε αυτό που διαβάσαμε. Σε μία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής για να προτείνει λύσεις. Δείχνει σιγουριά που απορρέει από την μεγάλη εμπειρία του στα θέματα των διαδικασιών των έργων, αλλά και από την εμπειρία των εξειδικευμένων στελεχών της παράταξής του. Μας δήλωσε ότι “δεν έχει κανένα  ουσιαστικό νόημα να συζητήσουν οι επικεφαλής για το αυτονόητο, ότι θέλουμε το Δημαρχείο και δεν πρέπει να διαλυθεί η σύμβαση. Γι’ αυτό ας βγει και ένα ψήφισμα ομόφωνο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Την άλλη φορά τίποτε από αυτά που προτάθηκαν και αποφασίστηκαν (ομόφωνα υποτίθεται) δεν έγινε. Επαναλαμβάνεται απλώς μία μάχη εντυπώσεων και τίποτε άλλο, γιατί ο δήμαρχος που τώρα προσπαθεί να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες, εφαρμόζει εμμονικά την δική του ατζέντα, με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας”. Από την εξέλιξη των γεγονότων μάλιστα  “συμπεραίνει ότι ο δήμαρχος δεν έχει τον τρόπο ή την βούληση να επηρεάσει τις αποφάσεις της Περιφέρειας”. Μας επεσήμανε ακόμη ότι “ο χρόνος αντίδρασης δεν είναι απεριόριστος, ούτε υπάρχουν περιθώρια για ατέρμονες συζητήσεις. Απαιτούνται γνώση, εμπειρία, αξιολόγηση δεδομένων και αποφάσεις που θα εδράζονται στις δυνατότητες που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο. Αν θέλουν  πράγματι να λύσουν το πρόβλημα, θα πρέπει να αναζητηθεί λύση σε μία ουσιαστική σύσκεψη ειδικών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας». Σε μία τέτοια σύσκεψη είναι διατεθειμένος να συνδράμει ουσιαστικά, με λύσεις ρεαλιστικές και όχι με ευχές και συνθήματα.

Τρανό παράδειγμα της διάθεσής του να συνδράμει ουσιαστικά είναι και η απάντηση που έδωσε σε πρόσκληση του Δημάρχου προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σε σύσκεψη για το Δημαρχείο, για την Πέμπτη 8/12/2022. Ο κ. Οικονόμου συνηθισμένος να δρα βάσει στοιχείων και όχι ευχολογίων τόνισε πως «αν πραγματικά η δημοτική Αρχή ενδιαφέρεται για μία γόνιμη σύσκεψη και συζήτηση στο θέμα της εμπλοκής του Νέου Δημαρχείου, ας μας στείλει όλα τα έγγραφα που έχει στην διάθεσή της, καθώς και αυτά που όπως μου ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, θα ζητούσαν από την Περιφέρεια σήμερα το πρωί. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Και το σημαντικότερο, αν προτίθεται η Περιφέρεια Αττικής να μας ακούσει, πριν πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

Και τελευταίο, αν οι αποφάσεις της σύσκεψης θα είναι δεσμευτικές για την δημοτική Αρχή ή θα επαναληφθεί αυτό που έγινε την προηγούμενη φορά όπου άλλα αποφασίστηκαν και άλλα έγιναν!!!».

Οπότε επανέρχομαι στο αρχικό σκεπτικό, μήπως είναι καλύτερο να ακούς και ενίοτε να αποδέχεσαι προτάσεις σοβαρές και ρεαλιστικές από τις οποίες όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι;

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.