Κώστας Τσιαμπάς -Δημαρχείο: η καυτή πατάτα που κοστίζει στους δημότες 1.4 εκ. ευρώ

Όταν η κύρια προσπάθεια των διοικήσεων είναι η διατήρηση ή κατάκτηση της εξουσίας του Δήμου, με  επικοινωνιακά παιγνίδια,  η αποτυχία είναι σίγουρη και η ελπίδα που δίνει ζωή στους ανθρώπους  διαψεύδεται και έρχεται η απογοήτευση.

Δυστυχώς αυτό πάει να γίνει με το δημαρχείο η κατασκευή του οποίου,  αντί για χαρά και ικανοποίηση, έφερε έναν ανελέητο πόλεμο  μεταξύ των παρατάξεων.

Τα έργα που έγιναν ή που θα γίνουν, και το Δημαρχείο που έχει δρομολογηθεί από το 1962, ανήκουν στους πολίτες που τα πληρώνουν.

Βασική αρετή σε όσους ασκούν ή άσκησαν εξουσία είναι η ανάληψη της  ευθύνης για τα λάθη τους και τις παραλήψεις τους.

Κύριε Ζορμπά και κύριε Σταθόπουλε, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, φανφάρες για την πατρότητά του έργου, τώρα που προκύπτουν ευθύνες (πολιτικές) ο ένας τα ρίχνει στον άλλον. Ο ένας κάνει τον κουβαρντά με τα λεφτά των δημοτών, ο άλλος χαρακτηρίζει την σύμβαση που υπέγραψε “τυφλοσούρτη”, κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και  να ζητήσει  συγνώμη  από τους δημότες που θα τους επιβαρύνεται με 1.413.385 ευρώ, συν τις ρήτρες που πιθανόν να φθάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εάν δεν λύσετε άμεσα το πρόβλημα.

Η ιστορία δεν κρίνει, δεν κατακρίνει, δεν διεγείρει πάθη, αλλά διδάσκει στους ανθρώπους να μπορούν να διακρίνουν την αρετή από την κακία, το καλό από το κακό, την ειρήνη από τον πόλεμο, την αγάπη από την βία, την αλήθεια από το ψέμα.

Κύριε Σταθόπουλε,

στις 6/12/2017 υπογράψατε την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια, για την κατασκευή του έργου, χωρίς  πρώτα να διερευνηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, καθότι το έργο ήταν μεγάλο με πολλά αφανή.

Στο άρθρο 6/Β παρ.2 της σύμβασης  αναφέρεται ότι ο Δήμος αναλαμβάνει:

“Τη χρηματοδότηση κάθε επιπλέον δαπάνης μελετών και εργασιών που δεν συμπεριλαμβάνονται στη θεωρημένη μελέτη και η ανάγκη τους προκύπτει από εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις”.

Στις αρχές του 2017 παραδώσατε συνολικά τις μελέτες  και τα τεύχη δημοπράτησης στη περιφέρεια. Στη γεωλογική μελέτη αναφέρεται σαφώς η φύση  του εδάφους,  στα τεύχη δημοπράτησης δεν περιλαμβάνεται και δεν υπάρχει αντίστοιχη τιμή (τεχνικός όρος) για εκσκαφές βραχωδών εδαφών. 

Αδικαιολόγητη παράλειψη καθότι στο Δήμο υπηρετούσαν έμπειροι μηχανικοί, είχατε Αντιδήμαρχο μηχανικό, δημοτικό σύμβουλο μηχανικό και έμπειρο κατασκευαστή, γιατί δεν ελέγξατε τα τεύχη δημοπράτησης πριν τα παραδώσετε στην περιφέρεια  για να δημοπρατήσει  το έργο.  

Στα παραπάνω στηρίχθηκε το σκεπτικό των υπηρεσιών της περιφέρειας για τον καταλογισμό του ποσού 1.413.385  εις βάρος του Δήμου  για να πληρωθούν οι νέες εργασίες που εκτέλεσε ο Εργολάβος, και αφορούσαν τις εκσκαφές βραχωδών εδαφών και την αντιστήριξη.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας ενέκριναν τη συμπληρωματική σύμβαση και η  οικονομική επιτροπή της, την καταλόγισε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Δυστυχώς κύριε Σταθόπουλε από τα παραπάνω προκύπτει ότι η προγραμματική σύμβαση δεν ήταν τυφλοσούρτης όπως την χαρακτηρίσατε πρόσφατα, αλλά πολύ σοβαρό έγγραφο και έπρεπε να διερευνηθεί από τους  ειδικούς που εσείς παρακάμψατε, ζημιώνοντας το Δήμο.

Κύριε Ζορμπά

Μετά την κατεδάφιση των κτιρίων που υπήρχαν στο οικόπεδο και απομακρύνθηκαν οι παλιές κατασκευές, ο ανάδοχος έκανε τοπογραφική αποτύπωση του οικοπέδου η οποία  έδειξε  υψομετρικές διαφορές με τις διπλανές  ιδιοκτησίες  και διαφορές στα όρια και στην έκταση του οικοπέδου. Η  Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου επιβεβαίωσε την τοπογραφική αποτύπωση που έκανε ο ανάδοχος, με το αρ. πρωτ. 13434/09-06-2021έγγραφο, με συνέπεια  την τροποποίηση της μελέτης εφαρμογής ( άρθρο 6/Β παρ.2 ) για την  προσωρινή αντιστήριξη  προκειμένου να γίνουν νέες εργασίες οι οποίες  χαρακτηρίσθηκαν από τις υπηρεσίες της περιφέρειας “ήσσονος σημασίας”.

Κύριε Ζορμπά, ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα λύνεται πάντα ευκολότερα…

Ενημερωθήκατε για την επιβάρυνση του Δήμου με το ποσό του 1.413.385 ευρώ και την αποδεχθήκατε προφορικά από τις 19/7/2022 σύμφωνα με τα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας.

Αποκρύψατε το γεγονός μέχρι 27/8/2022 όταν το δημοσιοποίησα για  να ενημερώσω τους δημότες και μαζί  τις δημοτικές παρατάξεις.

Αφήσατε να περάσουν περίπου  40 ημέρες,  αντί να ενημερώσετε άμεσα τις δημοτικές παρατάξεις να τις θέσετε προ των ευθυνών τους έναντι των δημοτών,  και όλοι μαζί να επιστρατεύσετε κάθε νόμιμο μέσο να λύσετε το πρόβλημα.

Πολιτική ευθύνη  έχουν επίσης  οι δημοτικές παρατάξεις του  ΔΣ, διότι από τη στιγμή που ενημερώθηκαν υπονόμευσαν τη συνεργασία  για  τη λύση του προβλήματος του Δημαρχείου.

Κύριε Ζορμπά, είχατε  την τεχνική και νομική  υπηρεσία να συμβουλευτείτε.

Κύριοι Σταθόπουλε, Οικονόμου, Μυλωνάκη έχετε καταξιωμένους επιστήμονες στις παρατάξεις σας, γιατί δεν ομονοήσατε όπως την πρόσφατη καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος του 2023  και όλοι μαζί  να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να επιβάλλετε με την πλειοψηφία που έχετε στο ΔΣ, να λυθεί το πρόβλημα καταγγέλλοντας, βεβαίως, ταυτόχρονα τις παραλείψεις τις διοίκησης;

Επιλέξατε τη σύγκρουση προσφέροντας την μεγαλύτερη υπηρεσία στον εργολάβο. Ο οποίος με  διαδοχικές κινήσεις έφθασε στο επιθυμητό γι αυτόν αποτέλεσμα, να αιτηθεί νόμιμα τη λύση της σύμβασης και ταυτόχρονα  επιφυλάσσεται και για αποζημιώσεις τις οποίες  νομικά δικαιούται. 

Η παραπάνω εκτίμηση εδράζετε στο σκεπτικό ότι το έργο είναι πλέον ζημιογόνο  διότι ανεδείχθη μειοδότης με  43 % έκπτωση , προσθέτοντας και την μεσοσταθμική αύξηση των τιμών των υλικών 35% περίπου , (μπορεί να μειωθεί στο 20% βάσει της νομοθεσίας για την αναθεώρηση των  τιμών  λόγου της κρίσης του  πολέμου), η συνολική “έκπτωση” φθάνει στο  63 % που το καθιστά ζημιογόνο πλέον.

Μακάρι τα παραπάνω να μην ίσχυαν και να διαψευστώ

Αυτό δεν το σκεφθήκατε κύριοι και ειδικά αυτοί  που κάνουν τους πολύξερους ή δεν σας ενδιέφερε;

Σαν να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με αυτό του περασμένου χειμώνα.

Όπως δηλαδή στις χιονοπτώσεις που ενώ όλοι γνωρίζατε το πρόβλημα, περιμένατε να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, για να δείξετε την δήθεν ευαισθησία σας, κάνοντας  πασαρέλα με ένα μηχάνημα.

Η κατασκευή του δημαρχείου είναι ένα έργο που θα αλλάξει  αφενός την όψη της πόλης μας, αφετέρου θα συνεισφέρει οικονομικά υπέρ των δημοτών αρκετά χρήματα, αυτό είναι γεγονός.

Δεν ενδείκνυται λοιπόν, για μικροπολιτική και κυρίως δεν είναι θέμα για να κερδίσουν κάποιοι ψήφους.

Θα το τονίσω ακόμα μια φορά, πρέπει  να βρεθούν τα χρήματα άμεσα και  να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχιστεί  απρόσκοπτα το έργο.

Εύχομαι την ύστατη αυτή στιγμή να εισακουστώΝα σταματήσει η άκαρπη και ανούσια αντιπαράθεση και να οδηγηθούμε σε λύση.

Με Εκτίμηση

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς 

Υποψήφιος Δήμαρχος 

Αγίας Παρασκευής 

Επικεφαλής της Παράταξης 

΄΄ Όραμα για την Αγία Παρασκευή΄΄

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.