Αρχική EDITORIAL Ποιος είναι ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου Αγ. Παρασκευής και τι σημαίνει...

Ποιος είναι ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου Αγ. Παρασκευής και τι σημαίνει για τις έδρες στο Δ.Σ.

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μετά τη δημοσίευση από την ΕΛΣΤΑΤ του εγγράφου με αρ. πρ. 9429/Β4 – 2116/29-12-2022 όπου εμφανίζεται ο νόμιμος πληθυσμός (δημότες) του Δήμου Αγίας Παρασκευής Βορείου Τομέα Αθηνών να είναι 46.132, προκλήθηκε μια σχετική αναστάτωση. Και αυτό γιατί με άλλη δημοσίευση της ΕΛΣΤΑΤ στις 19 Ιουλίου 2022 ο πληθυσμός υπολογίζονταν σε  62.157 (από 59.704 το 2011), αύξηση που μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους.

Μετά από αυτά τα στοιχεία δημιουργήθηκαν δύο βασικές απορίες:

  • Ποιος είναι τελικά ο αληθινός πληθυσμός του Δήμου Αγίας Παρασκευής;
  • Ενόψει των δημοτικών εκλογών το 2023, σύμφωνα με ποιο πληθυσμό θα υπολογιστούν οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο και πόσες έδρες τελικά θα έχει η Αγία Παρασκευή;

Διευκρινίσεις

Σύμφωνα με προηγούμενη ανάρτηση του Θοδωρή Λιβάνιου, υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ισχύει:

Ποιος είναι ο νόμιμος πληθυσμός και σε τι διαφέρει από τον μόνιμο;

ΝΟΜΙΜΟΣ είναι ο αριθμός δημοτών κάθε εκλογικής περιφέρειας και ΜΟΝΙΜΟΣ ο αριθμός των κατοίκων, όπως προκύπτει από την απογραφή. Δηλαδή ο κάθε ένας πολίτης που απογράφηκε απάντησε, μεταξύ άλλων, σε δύο ερωτήσεις: α) “Πού μένετε μόνιμα;” και β) “Πού είστε δημότης;”. Έτσι λοιπόν κάποιος μπορεί να μένει μόνιμα π.χ. στη Θεσσαλονίκη και να είναι δημότης (και συνεπώς να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα) στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ο εν λόγω πολίτης θα καταγραφεί ως μόνιμος πληθυσμός στη Θεσσαλονίκη, αλλά ως νόμιμος πληθυσμός στην εκλογική περιφέρεια Πιερίας.

Τι γίνεται με τις έδρες στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Όπως είναι γνωστό, τον Οκτώβριο του 2023 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτές χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τον ΜΟΝΙΜΟ πληθυσμό, δηλαδή τον αριθμό των κατοίκων και ΟΧΙ των δημοτών.

Δήμος Αγίας Παρασκευής – πληθυσμός και έδρες

Οπότε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής το 2011 ο ΝΟΜΙΜΟΣ πληθυσμός (δημότες) ήταν 40.629 και το 2021 έφτασε τους 46.132, ενώ ο ΜΟΝΙΜΟΣ πληθυσμός (μόνιμοι κάτοικοι) το 2011 ήταν 59.704 και το 2022 έφτασε τις 62.157. 

Άρα οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι 35 (τριάντα πέντε) με βάση τους 62.157 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με το νέο Νόμο 4804/2021 – ΦΕΚ 90/Α/5-6-2021, «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών και λοιπές διατάξεις» και το άρθρο 3 που αφορά τις Δημοτικές αρχές:

2. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από:

……. στ) τριάντα πέντε (35) μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν έως εκατό χιλιάδες (50.001 – 100.000) κατοίκους, ……..

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.