“Φυσάει Κόντρα”: Ο Αγώνας θα συνεχιστεί για το Ο.Τ 119 (Μακρή) και την διεκδίκηση από τον Δήμο

Όπως είχαμε προειδοποιήσει η δημοτική αρχή Ζορμπά φαίνεται να θέλει να αφήσει το Οικοδομικό Τετράγωνο 119 (πρώην Εκπαιδευτήρια Μακρή) να χαθεί! Αντί εκεί να γίνει το 12ο δημοτικό σχολείο της πόλης, αυτό να πάει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Όμως δεν θα το επιτρέψουμε και θα νικήσουμε!

Για να προχωρήσει η αγορά του σχολείου εκκρεμεί δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου ο δήμος πρέπει να παρουσιάσει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το οικόπεδο. Η δημοτική αρχή παρά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για σχετικό δάνειο, έχει σπαταλήσει 17 μήνες μη κάνοντας καμία ενέργεια για την ολοκλήρωση της υπογραφής του.

Από την άλλη η Eurobank, με την οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ο δήμος για τη σύναψη δανείου, καθυστερεί να ανανεώσει την πρόταση της αφού όροι της κρίθηκαν καταχρηστικοί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στο ενδιάμεσο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καμία σοβαρή διερεύνηση εναλλακτικής, αλλά αρκούνταν στο να συκοφαντεί τη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης της Ένωσης Γονέων για τα δικαστικά έξοδα. Είναι σαφές ότι αν χαθεί το ΟΤ 119 την ευθύνη έχει ακέραιη η Διοίκηση Ζορμπά.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πήγε να περάσει την Τετάρτη 28/12, αιφνιδιαστικά μέσα στα Χριστούγεννα και χωρίς καμία διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προϋπολογισμό του 2023 που δεν περιέχει την αγορά του πρώην Μακρή (όπως και δυστυχώς τίποτα από τις τόσες ανάγκες που έχει ο δήμος). Με πίεση όμως της Ένωσης Γονέων και της αντιπολίτευσης καταφέραμε η διοίκηση να υποχωρήσει και να μπει στην διαδικασία να ξανασυζητήσει για το θέμα.

Σε άτυπη συζήτηση του Δημάρχου με τους παρευρισκόμενους μετά το ΔΣ της Τετάρτης, ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η καθυστέρηση από την πλευρά της Eurobank είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο γεγονός πως το οικόπεδο το διεκδικεί παράλληλα και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Αυτό βέβαια δεν κάνει και πολύ εύκολη την θέση του Ζορμπά, αν κάποιος κακοπροαίρετος σκεφτεί ότι προτίμησε να διοργανώσει την Χριστουγεννιάτικη γιορτή αλληλεγγύης του δήμου (!) στο Αμερικάνικο Κολλέγιο παρά σε κάποιο δημόσιο χώρο, όπως το ΕΠΑΛ που διαθέτει εξαιρετικές σχετικές εγκαταστάσεις..

Όμως το σημαντικό είναι να μην χαθεί άλλος χρόνος και μαζί η δυνατότητα να αποκτήσουμε το οικόπεδο. Κατά συνέπεια θέση μας είναι ότι σε οποιαδήποτε τυχόν νέα πρόσκληση για πρόταση σύναψης δανείου είναι αναγκαίο εκ των προτέρων να αναφέρονται ποιοι όροι κρίθηκαν καταχρηστικοί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτοί να παραλειφθούν. Δεδομένης της δέσμευσης του νομικού συμβούλου του Δήμου και των αντίστοιχων της Eurobank ότι η νέα πρόταση για δάνειο θα σταλεί στις 7 Ιανουαρίου, θα πρέπει να περιμένουμε προχωρώντας σε παράλληλη άτυπη διερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι μη συστημικές τράπεζες ώστε να έχουμε έτοιμη εναλλακτική σε περίπτωση που η Eurobank για ακόμα μία φορά καθυστερήσει. Καμία περαιτέρω παράταση δεν πρέπει να δοθεί στην Eurobank μετά την 7/1/2023 και ο Δήμαρχος οφείλει να δεσμευτεί σε αυτό.

Είναι ζήτημα ελάχιστης κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και δημοκρατίας να προχωρήσει η υπόθεση του 12ου δημοτικού σχολείου. Και σε αυτό πρέπει να δώσουμε την μάχη όλοι και όλες μαζί. Να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες με τον δανεισμό, να ενταχθεί άμεσα η αγορά στον προϋπολογισμό και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης.

Μια ματιά να ρίξει κάποιος στα σχολεία της πάνω περιοχής και ιδιαίτερα αν κάνει μία βόλτα στο 2ο δημοτικό σχολείο θα καταλάβει για ποιον λόγο η απόκτηση του Μακρή είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Αυτά είδε και το δικαστικό σώμα και ο δήμος με την Ένωση Γονέων κατάφεραν πρωτόδικα να νικήσουν και να είναι υπέρ μας η απόφαση. Παίρνοντας την σκυτάλη, κάτοικοι, δήμος, συλλογικοί/μαζικοί φορείς της πόλης, δημοτικές παρατάξεις, Ένωση Γονέων πρέπει να είμαστε στο Συμβούλιο της Επικρατείας 6 και 8 Φεβρουαρίου για να κερδηθεί κάθε μάχη για το Μακρή.

Ο χώρος να γίνει το σχολείο που έχει ανάγκη η πόλη μας σε πείσμα όσων το καλοβλέπουν και τρίβουν τα χέρια τους για τα ιδιωτικά συμφέροντα τους!

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.