Στροφή 180ο για το Δήμο στο δάνειο ΜΑΚΡΗ και βλέμμα στο ΤΠ&Δ με θετικό πρόσημο (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όπως προέκυψε τελικά από τη συνεδρίαση του χθεσινού (25/1/23) δημοτικού συμβουλίου, και όπως είχαμε εξηγήσει στο άρθρο «Δάνειο ΜΑΚΡΗ – “παίζουμε τα ρέστα μας», οι όροι που έθετε η τράπεζα EUROBANK για την απόδοση του δανείου για την απαλλοτρίωση του ΟΤ 119 (πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή), ήταν ασύμφοροι για το Δήμο.

Αποτέλεσμα ήταν στην εισήγηση του χθεσινού πρώτου θέματος

«Λήψη απόφασης περί αποδοχής ή μη των επικαιροποιημένων όρων και έγκρισης της σύναψης δανείου ποσού 2.750.000,00€ με την Τράπεζα EUROBANK AE  για την απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 119 (πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή) για τη στέγαση σχολικής κοινότητας.(εισήγηση: Δήμαρχος κ. Β. Ζορμπάς)»

ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς να προτείνει να ΜΗΝ ψηφιστούν οι όροι και η έγκριση σύναψης δανείου από την EUROBANK και ο Δήμος να στραφεί σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Μάλιστα ενημέρωσε πως ήδη είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση τόσο με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ), όσο και με την συστημική τράπεζα Optima (στην οποία συνάντηση είχε αναφερθεί αποκλειστικά το aparaskevi-images.gr στο παραπάνω άρθρο). Πρόσθεσε δε, ότι μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το ζητούμενο ποσό να ανέρθει στα 2.950.000,00€ για το ενδεχόμενο η τιμή μονάδας να είναι αυξημένη και ώστε αν χρειαστεί και την συνδρομή του Δήμου, το συμπληρωματικό ποσό να είναι μικρότερο.

Μετά την επίσκεψη στο ΤΠΔ και τη συνάντηση με το Διευθυντή κ. Κουλτούκη, όπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, ο νομικός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαζουράς, η Ένωση Συλλόγων Γονέων, ο Νομικός της Ένωσης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Γκόνης (Νίκη των πολιτών), προέκυψε το εξής: το ΤΠΔ θα παραχωρήσει το δάνειο με δύο προϋποθέσεις α) την απόφαση απαλλοτρίωσης, η οποία υπάρχει και β) την απόφαση του δικαστηρίου για την τιμή μονάδος.

Έτσι ξεκινά από την αρχή η όλη διαδικασία. Η εκδίκαση των προσφυγών της ιδιοκτήτριας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), από ενημέρωση που υπάρχει, θα πάρει αναβολή, οπότε υπάρχει χρόνος δράσης. Στο εξής ο κ. Ζορμπάς θα πρέπει να αποστείλει επιστολή στο ΤΠΔ και πρόσκληση ενδιαφέροντος σε τέσσερεις (4) τράπεζες συμπεριλαμβανομένου του ΤΠΔ, με χρονικό όριο απάντησης τις 5 ημέρες.

Παναγιώτης Γκόνης

Αυτό που ζητήθηκε, κυρίως από την παράταξη του κ. Γιάννη Σταθόπουλου, ήταν ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών και δέσμευση του Δημάρχου σε αυτό. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γκόνης εξήγησε αναλυτικά τις κινήσεις στις οποίες οφείλει να προβεί ο Δήμος ώστε να λάβει το συντομότερο δυνατό το δάνειο. Ο κ. Ζορμπάς ήταν θετικός σε αυτό, υπήρξε μόνο μια διαφωνία για το πότε θα πρέπει να ζητηθεί η τιμή μονάδος, πριν ή κατόπιν των αποφάσεων του ΣτΕ. Ο κ. Γκόνης στήριζε την άποψη ότι πρέπει παράλληλα με τις όποιες κινήσεις να εκκινηθεί η διαδικασία για να οριστεί η τιμή μονάδας, ώστε να κερδηθεί χρόνος, ο Δήμαρχος μέσω της Ν.Υ. υποστήριζε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές.

Η εισήγηση του κ. Ζορμπά έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση, μιας και η αλλαγή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ήταν κάτι που επιζητούσαν οι περισσότεροι σύμβουλοι και οι παρατάξεις. Όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τόνισαν την ανάγκη να μην χαθεί άλλος χρόνος και να ετοιμαστεί ο Δήμος άμεσα για όλες τις διαδικασίες. Ο δε κ. Ανδρέας Γκιζιώτης συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνονται ενέργειες και για το μετά, δηλαδή για την χρηματοδότηση της ανέγερσης εκεί του 12ου δημοτικού σχολείου.

Ανακεφαλαιώνοντας, απορρίφθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το Δ.Σ. η δανειακή σύμβαση της Τράπεζας EUROBANΚ, δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση σε κοινή πορεία, σύμπνοια και με ανάλογες δεσμεύσεις από την πλευρά της κάθε μιας, στέφονται στο ΤΠΔ, όπου βρέθηκε πρόσφορο έδαφος για τη λήψη δανείου, και το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κινητοποίηση και δράση.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.