Στην τελική ευθεία το δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους

Μέσα στον Μάρτιο ξεκινά η υλοποίηση του έργου «WiFi4GR». Το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης απηύθυνε πρόσκληση για Υπογραφή Σύμβασης Συμφωνίας-Πλαίσιο με τους τρεις αναδόχους.

Μετά από σημαντικές καθυστερήσεις σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» καθώς οι τρεις ανάδοχοι Nova, Vodafone και ΟTΕ κλήθηκαν να βάλουν τις τελικές υπογραφές για έναρξη του έργου.

Με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη καλούνται οι νόμιμοι εκπρόσωποι των οριστικών αναδόχων:

1) NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (πρώην «WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»),

2) ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ/COSMOS BUSINESS SYSTEMS ΑΕΒΕ,

3) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

όπως προσέλθουν εντός 20 ημερών στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», για να υπογράψουν το Σχέδιο Σύμβασης Συμφωνίας Πλαίσιο για το Έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Κατά την υπογραφή, θα πρέπει να προσκομισθούν η σχετική εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, καθώς και όλα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα στοιχεία.

Ήδη οι 332 δήμοι της χώρας κλήθηκαν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  να ορίσουν τα 2.500 σημεία σε υπαίθριους ή κλειστούς χώρους όπου θα αναπτυχθεί η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με το έργο που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο.

Η δράση στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπου παρατηρείται υστέρηση, στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή, στην αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες, στη διαθεσιμότητα του διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, κάνοντάς το έτσι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο και στην αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα μέσα από το διαδίκτυο.

Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά όπως:

  • Ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως ενδεικτικά: Χώροι συνάθροισης κοινού, Χώροι αναμονής-μετακίνησης, Χώροι εκδηλώσεων, Σημεία Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, Αθλητικές ή πολιτιστικές εγκαταστάσεις
  • κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Τι προβλέπει το έργο

Το έργο θα εκτελεστεί με συμφωνία-πλαίσιο, αντικείμενο της οποίας θα είναι η προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης – WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα και η υποστήριξη λειτουργίας για τρία χρόνια.

Για την ακρίβεια, το WiFi4GR προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Τα σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα υποδειχθούν από τους Δήμους και ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν: χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής – μετακίνησης, εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η κατανομή τους σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα εγκαταστήσουν οι ανάδοχοι σε χώρους που θα υποδειχθούν από την Αναθέτουσα Αρχή. Οι ανάδοχοι ωστόσο θα αναλάβουν πέρα από την εγκατάσταση και την παρακολούθηση και διαχείριση όλου του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ειδικότερα, στα πλαίσιο του έργου οι Ανάδοχοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν και να παραδώσουν σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των σημείων ασύρματης πρόσβασης (access points), των Σημείων Συγκέντρωσης (ΣΣ), καθώς και του λοιπού απαιτούμενου εξοπλισμού σε κάθε μια από τις περιοχές που θα υλοποιηθεί σημείο ασύρματης πρόσβασης όπως αυτές θα προσδιοριστούν στις προσκλήσεις της Αναθέτουσας Αρχής για την υλοποίηση των εκτελεστικών συμβάσεων και όπως αυτές ενδεχομένως να επικαιροποιηθούν κατά την πρώτη φάση υλοποίησης των επιμέρους υποέργων.

Επίσης θα εγκαταστήσουν και παραδώσουν σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των υποδομών (εξοπλισμός, λογισμικό, υπηρεσίες κ.λπ.) και υπηρεσιών όπως αυτά θα καθοριστούν κατά την υλοποίηση των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων και θα παρέχουν υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείρισης του συνόλου του δικτύου και του εξοπλισμού για όλη τη διάρκεια του έργου.

Μαρία Μόσχου

Πηγή: euro2day.gr