Η Αγία Παρασκευή θα έχει δικό της κολυμβητήριο το 2024

Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, με την κατασκευή του Κολυμβητηρίου της πόλης, το οποίο μπαίνει σε φάση δημοπράτησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Build. Το Κολυμβητήριο Αγίας Παρασκευής θα κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο όπου ρημάζει εδώ και 28 χρόνια το κτίσμα που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1989. Οι εκτιμήσεις του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά κάνουν λόγο για ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του 2024. Μέχρι στιγμής, η περιοχή εξυπηρετείται από το ιδιωτικό κολυμβητήριο του κολλεγίου Deree ή από εκείνο του Αθλητικού Κέντρου Γέρακα.

Πώς «ξεμπλόκαρε» η κατασκευή
Το κτίσμα βρίσκεται μεταξύ των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μακεδονίας και Ηπείρου στην Αγία Παρασκευή. Το πλάνο του δήμου να κατασκευάσει τελικά το Κολυμβητήριο πέρασε μέσα από τον νόμο 4495/2017 περί αυθαιρέτων κατασκευών. Η σύμβουλος του δημάρχου, Βούλα Ζορμπά, πολιτικός μηχανικός, πρότεινε την ένταξη του κτίσματος στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, κάτι που πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής και υλοποιήθηκε το 2020. Η μελέτη, που ολοκληρώθηκε από τον ίδιο τον δήμο, περιλαμβάνει διατήρηση της ήδη υλοποιημένης κατασκευής, του «κελύφους» του κολυμβητηρίου, δηλαδή τη βασική υποδομή μπετόν αρμέ στο κυρίως κτίσμα και στους περιβάλλοντες χώρους, κάτι που θα απομειώσει σημαντικά το χρόνο οριστικής αποπεράτωσης.

Η χρηματοδότηση του Κολυμβητηρίου
Η χρηματοδότηση της κατασκευής θα ξεκινήσει με ιδίους πόρους, σύμφωνα με τον δήμο Αγίας Παρασκευής και με κονδύλι της Περιφέρειας Αττικής ύψους 2 εκατ. ευρώ. Κατόπιν, έρχεται η δημοπράτηση του έργου, ώστε να υπάρξει ανάδοχος τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όπως υπολογίζεται. «Έχει υπάρξει δέσμευση κεφαλαίων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή του Κολυμβητηρίου της Αγίας Παρασκευής. Υπολογίζω ότι τα χρήματα θα εκταμιευτούν μέσα στο 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου δεν θα ξεπεράσει τα 4,2 εκατ. ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό που θα απαιτηθεί, ο δήμος σχεδιάζει να πάρει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αποπεράτωση του έργου. Το Κολυμβητήριο πρέπει να τελειώσει, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η εξαθλιωμένη και ημιτελής εγκατάσταση μέσα στην πόλη. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που θα εκταμιευτούν τα χρήματα, θα χρειαστούν 16 με 18 μήνες για την ολοκλήρωσή του», δήλωσε στο Build ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς.

Η κατασκευή του έργου: Παραμένει η μεγάλη πισίνα 50 μέτρων
Το Κολυμβητήριο Αγίας Παρασκευής είναι και θα παραμείνει ανοικτό. Στόχος είναι να διατηρηθεί η κεντρική πισίνα του Κολυμβητηρίου, μήκους 50 μέτρων, όπως είχε σχεδιαστεί ως αρχική κολυμβητική δεξαμενή. Σε επόμενη φάση, υπάρχουν σχέδια για διαχωρισμούς κατά το δοκούν και μια μικρότερη, βρεφική πισίνα. μέσα στους επόμενους μήνες. «Τα πλάνα του 1990 περιλάμβαναν πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και για κολύμβηση και για αγώνες, αλλά εμείς στοχεύουμε να φτιάξουμε την πισίνα των 50 μέτρων και να τη χωρίσουμε στα δύο. Μπορούμε με λωρίδες και διαχωριστικά να φτιάξουμε δύο χώρους 25 μ. ή έναν 33 μ. και έναν 15 μ., ανάλογα με την προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου», εξήγησε η κυρία Ζορμπά.

Η τρίτη πισίνα, με κυκλική σκάλα και προστατευμένες πλευρές, θα αφορά βρέφη και μικρά παιδιά και προβλέπεται να κατασκευαστεί στο νοτιοδυτικό κομμάτι του χώρου. Η στόχευση είναι να δημιουργηθεί ένας ανοικτός χώρος άθλησης όλων των ηλικιών, από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους, με εισιτήριο για όλους, είτε πρόκειται για άτομα ή για ομάδες. Ακόμη θα υπάρχουν εξέδρες 900 ατόμων, όπου θα τοποθετηθεί στέγαστρο από αλουμίνιο και υαλοπέτασμα και 4 διαφορετικά αποδυτήρια. Η μελέτη περιλαμβάνει και εσωτερικές ημιυπόγειες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις γυμναστηρίου, φουαγιέ, χώρους διαδρόμων, χώρους αναμονής, χώρους αποθήκης, τουαλέτες, ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ και την ανάπλαση των γύρω πεζοδρομίων, μαζί με εξωτερικές σιδερένιες σκάλες από δύο διαφορετικές πλευρές (δίδυμη κατασκευή).

Πώς το Κολυμβητήριο Αγίας Παρασκευής δεν θα είναι ενεργοβόρο
Μία από τις σημαντικές καινοτομίες του υπό αποπεράτωση κολυμβητηρίου είναι η πρόβλεψη στη νέα μελέτη να μην είναι ενεργοβόρο, μιας και έχει πολλάκις τεθεί θέμα εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων από μέρος της δημοτικής αντιπολίτευσης, όπως μαθαίνει το Build.
Συγκεκριμένα, η θέρμανση των κολυμβητικών δεξαμενών θα πραγματοποιείται με πλακοειδής εναλλάκτες από τη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και με αντλίες θερμότητας. Η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής θα θερμαίνει όλους τους χώρους του κτιρίου, την κολυμβητική δεξαμενή και θα παράγει και ζεστό νερό.

50 θέσεις πάρκινγκ
Αναφορικά με τις θέσεις πάρκινγκ για την πρόσβαση με αυτοκίνητο, η σχετική προμελέτη περιλαμβάνει 19 θέσεις πάρκινγκ στο τρίγωνο μεταξύ των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας, 10 θέσεις παράλληλα της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, 1 θέση ΑΜΕΑ βόρεια του κτιρίου και ακόμη 10-12 θέσεις σε οικόπεδο που ανήκει στον δήμο, λίγο πιο πάνω από την οδό Λήμνου, σε απόσταση 100 μέτρων από το Κολυμβητήριο. Οι θέσεις θα αφορούν μόνο ελεγχόμενη στάθμευση.

Η ξενάγηση και το πικρό παρελθόν
Το Build ξεναγήθηκε στο χώρο από τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά, την πολιτικό μηχανικό και σύμβουλο δημάρχου, Βούλα Ζορμπά, τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Βασίλη Σάρκουλα και τον γενικό γραμματέα του δήμου, Μιλτιάδη Κύρκο.
Για την ώρα, είδαμε έναν χώρο, όπου στην άδεια ενιαία δεξαμενή από τσιμέντο λιμνάζουν νερά και σταδιακά μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε σκουπιδότοπο…

Για την ιστορία, ο χώρος, όπου τελικά έμεινε ανολοκλήρωτο το Κολυμβητήριο Αγίας Παρασκευής μέχρι και σήμερα, είχε αρχικά εξασφαλιστεί από το κράτος το 1955, ως οικόπεδο για την ανέγερση σχολείου.
Το 1984 προγραμματίστηκε να δημιουργηθεί Κέντρο Νεότητας αντί σχολείου και το 1989, με την καίρια παράλειψη της μη έκδοσης νέου ρυμοτομικού σχεδίου, δημοπρατήθηκε το Κολυμβητήριο, κάτι που κατέληξε στο σημερινό… ναυάγιο.

Ο αρχικός σχεδιασμός του κτιρίου ανέφερε πώς θα στέγαζε ακόμη και επαγγελματικές κολυμβητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υδατοσφαίρισης.
«Τελευταία φορά πάτησε εργάτης στο χώρο του Κολυμβητηρίου το 1994», λένε κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής. Από το 1994 έως το 2002 δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία συντήρησης και καθαρισμού στο χώρο. Το πολύπαθο Κολυμβητήριο Αγίας Παρασκευής δεν πέτυχε ούτε να ενταχθεί στον Ολυμπιακό Νόμο του 2002. Για το κτίσμα ανακλήθηκε ένας ακόμη διαγωνισμός το 2013.