Γιάννης Μυλωνάκης: ο Εσωτερικός Έλεγχος να ασκείται από την Υπηρεσία και όχι από εξωτερικούς παράγοντες

Γράφει η Λένα Μαρκή

Όπως έγινε γνωστό κατά την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας τον Μάιο του 2022, ο Δήμος υποχρεούται να έχει Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου από το 2018, έτσι αυτό αποτέλεσε μία από τις βασικές τροποποιήσεις του ΟΕΥ.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 7ης Μαρτίου 2023 στο θέμα ημερήσιας διάταξης για την «Επικύρωση της  έγκρισης  Κανονισμού Λειτουργίας Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου Δήμου  Αγ. Παρασκευής» διαπιστώθηκε ότι η νέα αυτή υπηρεσία είναι στελεχωμένη μόλις με έναν υπάλληλο και μάλιστα εκ των πραγμάτων με πολλά κενά στον τρόπο λειτουργίας της. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την παρουσία ιδιωτικής εταιρείας, γνώστη του αντικειμένου. Επίσης έγινε φανερό, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι στο σύνολό τους γνώριζαν ελάχιστα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Εσωτερικού Ελέγχου, πλην ελαχίστων που είχαν προσωπική γνώση εκτός δήμου.

Το θέμα αυτό έθιξε ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε» κ. Γιάννης Μυλωνάκης. Ο κ. Μυλωνάκης προέβη σε δύο σημαντικές επισημάνσεις: πρώτον ότι ο ίδιος ο Δήμος οφείλει να διενεργεί τον εσωτερικό έλεγχο με μια άρτια στελεχωμένη υπηρεσία και δεύτερον πριν την εισήγηση του θέματος να είχε υπάρξει πλήρης ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.

Ομολογουμένως επρόκειτο για μια πολύ εύστοχη επισήμανση του επικεφαλής των «Αλλάζουμε» σχετικά με την ενημέρωση των μελών του Δ.Σ., γιατί για όσους παρακολουθούσαμε τη συνεδρίαση η αντίληψη «αδιάβαστων», θα λέγαμε, δημοτικών συμβούλων τόσο της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως της συμπολίτευσης, δεν μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Όσων αφορά την πρώτη παρατήρηση του κ. Μυλωνάκη θεωρούμε ότι είναι ακόμη πιο σοβαρή. Για ένα τμήμα που έχει υποχρέωση ο κάθε δήμος να δημιουργήσει από το 2018 και βρισκόμαστε στο 2023 για να το δημιουργήσουμε σαφώς και δεν επιτρέπεται να υπολειτουργεί και να είναι υποστελεχομένο.

Απόλυτος και ξεκάθαρος παρουσιάστηκε ο κ. Μυλωνάκης στο συγκεκριμένο θέμα. Σαφής τοποθέτηση και στοχευμένη. Χωρίς να καταφέρεται κατά της Διοίκησης, αλλά τονίζοντας και προτείνοντας τις διαδικασίες που οφείλει εκείνη να ακολουθεί. Έχοντας εκσυγχρονισμένη αντίληψη είναι βέβαιο ότι γνωρίζει καλύτερα από πολλούς μέσα στο Δ.Σ. την σύγχρονη διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας ενός νέου τμήματος στον ιστό της αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά η θέση του ίδιου και της παράταξής του είναι η εξής:

“Είναι προτιμότερο ο έλεγχος να ασκείται από την ίδια την Υπηρεσία και όχι από εξωτερικούς παράγοντες. Στη λογική ότι η ίδια η Υπηρεσία πρέπει να θεσπίσει τους κανόνες, να φτιάξει το μοντέλο και ουσιαστικά να τηρεί τις διαδικασίες έτσι ώστε να βελτιώνεται και να είναι πιο αποτελεσματική (δηλαδή αυτό που προβλέπει με λίγα λόγια ο εσωτερικός έλεγχος). Είναι στη φιλοσοφία την οποία πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμόσει και ο δήμος Αγίας Παρασκευής και όλο το δημόσιο φυσικά και όχι να περιμένει από κάποιους εξωτερικούς παράγοντες οι οποίοι θα έρθουν και θα πουν ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει. Αυτό είναι το σωστό, αυτό εφαρμόζεται και σε όλο τον ιδιωτικό τομέα εδώ και πάρα πολλά χρόνια (τράπεζες – μεγάλες επιχειρήσεις). Για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση, φυσικά και υπάρχουν το όργανα του κράτους που κάνουν τον εξωτερικό έλεγχο και έρχονται να διαπιστώσουν εάν η Υπηρεσία τηρεί τις διαδικασίες και το μοντέλο που πρέπει να εφαρμόσει και εάν είναι αποτελεσματική.

Αυτό που θέλω να πω, εξήγησε ο κ. Μυλωνάκης, είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι ενημερωμένοι. Θα έπρεπε να έχετε κάνει μια ενημέρωση, απευθύνθηκε στο Δήμαρχο, για την νέα αυτή μονάδα του δήμου, για τη στελέχωσή της που είναι μόνο ένα άτομο και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με έναν άνθρωπο σε καμία περίπτωση. Να έχει γίνει μια συνολική παρουσίαση για τις νέες αρμοδιότητες, που είναι οι κίνδυνοι, που είναι οι ευκαιρίες, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να έχει έρθει ενημερωμένο για να ψηφίσει. Δεν είναι ωραία εικόνα του δημοτικού συμβουλίου αυτή που βλέπουμε τώρα”.  

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων