Δ.Σ.: ώριμο έργο ή προεκλογικό τρικ η αποπεράτωση του κολυμβητηρίου;

Γράφει η Λένα Μαρκή

Αποδοχή όρων για τη λήψη τοκοχρεωλυτικού δανείου από το Ταμείο Παρ/κων και Δανείων από πόρους του Τ.Π. & Δανείων για την εκτέλεση του έργου «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» 2023, ήταν ο τίτλος του 2ου θέματος Η.Δ. στο συμβούλιο στις 22/3/2023 και οι αντιπαραθέσεις εντάθηκαν για μία ακόμα φορά.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ενημέρωσε ότι το δάνειο είναι 2.000.000 € από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, έχει εγκριθεί, το έργο έχει δημοπρατηθεί με έκπτωση 25,43%, έχει οριστεί ο προσωρινός ανάδοχος και ευελπιστεί ότι μες το καλοκαίρι θα μπει ο εργολάβος να αρχίσει να εκτελεί το έργο.

Όπως δήλωσε, «όταν δημοπρατείς ένα έργο δεν επιβαρύνεις καμία επόμενη διοίκηση. Οι διοικήσεις έχουνε συνέχεια». Ενημέρωσε δε ότι αναζητά και άλλους χρηματοδοτικούς πόρους πέραν από τη λήψη του δανείου και από το ποσό που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής. Όταν στη συνέχεια του ασκήθηκε κριτική γιατί δεν προχώρησε σε ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι όταν ήταν να καταθέσουν στο εν λόγω πρόγραμμα δεν είχαν έτοιμα όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν. Πήραν όμως συνολική χρηματοδότηση 18.000.000€ από το πρόγραμμα αυτό για άλλα έργα (ΣΥΔ, λάμπες LED, κλπ).

Εντονότατη κριτική δέχτηκε από τον επικεφαλής των «Αλλάζουμε» κ. Γιάννη Μυλωνάκη, ο οποίος μάλιστα του καταλόγισε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ολόκληρη η χρηματοδότηση και ότι δεν το ήθελε το έργο, αλλά επειδή λήγει η θητεία του και δεν έχει να παρουσιάσει έργο στράφηκε στο κολυμβητήριο.

«Κύριε Ζορμπά, καλώς ήρθατε στο ρεαλισμό, πραγματικά αργήσατε 12 χρόνια, αλλά καλώς ήρθατε», είπε ο κ. Μυλωνάκης. Αποφασίστε, του είπε. «Το 2010 λέγατε ότι όποιο συρτάρι κι αν ανοίξουμε βρίσκουμε διαπλοκή και λέγατε ότι η Διοίκηση Γιαννακόπουλου έχει καταχρεώσει το δήμο. Το ίδιο λέγατε στον κ. Σταθόπουλο για τη βίλα Ιόλα. Τώρα, επειδή το κάνετε εσείς, λέτε ότι ο δήμος έχει μια συνέχεια και έτσι πρέπει να είναι. Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που δεν θέλουν να γίνουν έργα και το έχουμε αποδείξει. Έχουμε ψηφίσει το κολυμβητήριο, θα ψηφίσουμε το δάνειο και έχουμε ψηφίσει όλα αυτά που θεωρούμε πληγές της πόλης και που πρέπει να προχωρήσουν επιτέλους για να πάει η πόλη ένα βήμα μπροστά. Τώρα ομολογήσατε αυτό που σας λέμε επί 4 χρόνια. Ότι το κολυμβητήριο δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Αν ήταν, τότε μία από τις 9 προτάσεις που κάνατε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα ήταν και το κολυμβητήριο. Τώρα που λήγει η θητεία σας και δεν έχετε να επιδείξετε τίποτα κάνετε μια δημοπράτηση χωρίς να έχετε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, να παίρνουμε το ένα μέρος του ποσού και το άλλο να είναι εντελώς αβέβαιο για το τι θα γίνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2021 καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου, την οποία δεν τη δεχτήκατε».

Στη δευτερολογία του είπε ότι για τον ίδιο και την παράταξή του είναι μονόδρομος να ολοκληρωθεί το κολυμβητήριο με όποιες ατέλειες, τις οποίες ως παράταξη έχουν επισημάνει. Έχουν πει ότι έχει προβλήματα, ότι θα έχει σίγουρα θέματα με τη βιωσιμότητα, παρόλα αυτά όταν υπάρχει μία ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί. Όταν ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν από την αρχή της Διοίκησής του (2019) για το θέμα αυτό, ο κ. Μυλωνάκης απάντησε ότι αυτή είναι η μία όψη του ιστορικού, αλλά υπάρχει και η άλλη όψη, της αλήθειας και της πραγματικότητας. Το 2011 λέγατε, είπε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο,  ότι θα το μπαζώσετε και θα το κάνετε πλατεία, και μάλιστα λέγατε θα το μεταφέρετε στο Χολαργό και συστήσατε επιτροπή το 2012 για τη διερεύνηση αυτής της πιθανότητας. Το 2013 ακυρώσατε (δείτε εδώ την απόφαση ακύρωσης) τον έτοιμο διαγωνισμό όταν προέκυψε μειοδότης αντί να πάρετε τότε το δάνειο που παίρνετε σήμερα και σήμερα η πόλη θα είχε κολυμβητήριο. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν το θέλατε και δεν ήσασταν έτοιμος.

Επί του θέματος αυτού οι τοποθετήσεις των υπολοίπων επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά και δημοτικών συμβούλων υπήρξαν οι εξής:

Εσείς κάνατε εικονικές εγγραφές ξεπερνώντας το όριο των ιδίων πόρων των επομένων ετών, τόνισε ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» κ. Γιώργος Οικονόμου. Μπορεί να είχατε στο μυαλό σας ότι θα πάρετε δάνεια, ότι θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, αλλά δεν είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό. Αφού το ποσό μετά την έκπτωση είναι μικρότερο και λέτε ότι τα έχετε τα χρήματα, γιατί έρχεστε τώρα και ζητάτε να πάρετε δάνειο; Φορτώνετε το δήμο με τοκοχρεολύσια 700.000€ για τα επόμενα 12 χρόνια. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Αφού είστε σίγουρος ότι θα εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση γιατί παίρνετε το δάνειο; Ο δήμος Παπάγου – Χολαργού εξασφάλισε χρηματοδότηση για το κολυμβητήριο που θα κάνει. Ομοίως ο δήμος Αγίου Δημητρίου. Εμείς θέλουμε να αποδεσμεύσουμε το δημότη από τέτοια βάρη. Ο κ. Οικονόμου παρουσίασε παραδείγματα άλλων δήμων που πέτυχαν κατά πολύ μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις και δήμων που κατασκευάζουν υπερσύγχρονο κολυμβητήριο με περισσότερες θέσεις στάθμευσης, κερκίδες, κλπ. σε σχέση με το δήμο μας.

Κατά τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Ανδρέα Γκιζιώτη οι ευθύνες για την κατάσταση του κολυμβητηρίου επί 40 χρόνια είναι διαχρονικές και όλων των Διοικήσεων. Το βασικό ζήτημα του κολυμβητηρίου ήταν η κακή επιλογή του χώρου. Η αποπεράτωση με το νομό περί αυθαίρετων είναι η καλύτερη δυνατή λύση με βάση τα δεδομένα και την υποστηρίζει.

Απουσία του κ. Σταθόπουλου τοποθέτηση για τη «Νίκη των πολιτών» έγινε από τον κ. Πάνο Γκόνη.  «Κάνετε ένα τζόγο» είπε ο κ. Γκόνης. Είναι σαφές. Πολιτικός τζόγος είναι όταν στον Προϋπολογισμό βάζετε πολυετή δαπάνη και βάζετε 2.300 να πληρώσουμε το 2026, όταν δεν εντάσσετε το ΜΑΚΡΗ στο «Αντώνης Τρίτσης», όταν δεν εντάσσετε το κολυμβητήριο στο «Αντώνης Τρίτσης». Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει προτεραιοποίηση. Δεν είναι επαρκείς οι απαντήσεις και αυτό θα φανεί. Εσείς Δήμαρχε είχατε πει το 2019 ότι αν υπάρχουν δύο διαφορετικές λύσεις θα πάω ακόμα και σε δημοψήφισμα για το θέμα του κολυμβητηρίου. Όπως τόνισε ο κ. Γκόνης, είναι λάθος εκεί που γίνεται το κολυμβητήριο, δεν έχει χώρους στάθμευσης, λάθος το μέγεθος της πισίνας, λάθος που θα είναι ανοικτό, είναι λάθη που θα πληρώνουμε εσαεί. Θέλουμε να γίνει το κολυμβητήριο, όχι με λάθος τρόπο και θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αδιέξοδη και πιθανά προβληματική ευκαιρία, δεν είναι ευκαιρία, επισήμανε.

Το κολυμβητήριο είναι πρόβλημα και αυτή είναι θετική εξέλιξη της τελευταίας δημοτικής Αρχής του κ. Ζορμπά κατά τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ.

Είναι γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν μας έχει αφήσει να πλήξουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Οι εναλλαγές των επιλογών του ήταν τόσες που κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον μας. Αρχικά πρόθεσή του ήταν να μπαζωθεί ο χώρος της πισίνας να γίνει πάρκο και οι χώροι κάτω από τις κερκίδες να γίνουν αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Μάρτιο του 2018 παρουσιάζει δημόσια μια ολοκληρωμένη προμελέτη για την αξιοποίηση των 23στρ. στην περιοχή των Πευκακίων όπου περιέχεται ανοικτό κολυμβητήριο. Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση με τον όμορο δήμο Παπάγου – Χολαργού (Ιούλιος 2020) για τη δημιουργία από κοινού κολυμβητηρίου στα σύνορα (λόφος Τσακού) των δύο δήμων. Και καταλήγει στον νόμο περί αυθαιρέτων και την αποπεράτωση του κτίσματος στη Νέα Ζωή.

Όσον αφορά την επιβάρυνση ή όχι στην επόμενη διοίκηση … ε, πως να το κάνουμε, άλλο να ρυθμίσει η ίδια τα έξοδά της και άλλο να έχει φορτωθεί από τους προηγούμενους μερικές χιλιάδες ευρώ χρέος!

Οι ευθύνες βέβαια για το χάος του κολυμβητηρίου είναι διαχρονικές και αποτελούν μια κατάσταση που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Από την άλλη όμως δεν ξέρω πόσο σωστό και πρέπον είναι να ολοκληρωθεί το έργο βασιζόμενο σε ευκαιριακές καταστάσεις που μπορεί τώρα να φαντάζουν ευνοϊκές, αλλά στο μέλλον να επιφέρουν σημαντικά προβλήματα. Και για να αποφύγω την παρεξήγηση, ως κάτοικος της περιοχής δεν επιθυμώ να συνεχίσω να βλέπω σε καθημερινή βάση το τωρινό έκτρωμα. Σκέφτομαι όμως πως έχουμε ήδη ένα κακό παράδειγμα βιασύνης, αυτό του νέου Δημαρχείου, ας μην αποκτήσουμε και δεύτερο.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων