Εκλογές 25ης Ιουνίου: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν τη βουλευτική έδρα

Το σκωπτικό ερώτημα «είστε σίγουρα βουλευτής;» θα μπορούσε άνετα να ειπωθεί μεταξύ των υποψηφίων στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Γιατί; Διότι ένα από τα παράδοξα των δύο συναπτών εκλογικών αναμετρήσεων -της 21 Μαΐου και αυτών που ακολουθούν στις 25 Ιουνίου- είναι ότι αρκετοί από όσους εξελέγησαν βουλευτές στην πρώτη κάλπη δεν θα βρίσκονται στη Βουλή της 26ης Ιουνίου. Στον αντίποδα, αρκετοί που γεύτηκαν την αποτυχία της μη εκλογής στις πρώτες κάλπες θα κερδίσουν το κοινοβουλευτικό «εισιτήριο» στη νέα Βουλή.

Πώς γίνεται αυτό; Οι εκλογές της 21ης Μαΐου διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η βουλή που διήρκεσε μια μέρα ήταν πεντακομματική και αποτελούνταν από τη ΝΔ (40,79% – 146 βουλευτές), τον ΣΥΡΙΖΑ (20,07% – 71 βουλευτές) το ΠαΣοΚ (11,46% – 41 βουλευτές) το ΚΚΕ με (7,23% – 26 βουλευτές) και την Ελληνική Λύση (4,45% – 16 βουλευτές).

Οι προσεχείς εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το οποίο προβλέπει κλιμακωτό bonus (20 έως 50 έδρες) στο πρώτο κόμμα. Επιπλέον, βάσει δημοσκοπήσεων η νέα βουλή θα είναι σίγουρα επτακομματική, με κάποιους αναλυτές να αφήνουν «παράθυρο» και για όγδοο κόμμα. Τα δύο κόμματα που θα προστεθούν στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝIKH, δημιουργούν ανακατανομή εδρών και ως εκ τούτου… καραμπόλες βουλευτών.

Προ ημερών, η «Καθημερινή» παρουσίασε το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων για κάθε κόμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΝΔ κυμαίνεται στο 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, το ΠαΣοΚ στο 12%, το ΚΚΕ στο 7% και η Ελληνική Λύση στο 4%. Όσον αφορά στις «αναδυόμενες δυνάμεις», η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 4% και η ΝΙΚΗ βρίσκεται στο 3,5%. Οι παραπάνω αριθμοί δημιουργούν μια σειρά από νέα δεδομένα. Ποιοι κερδίζουν «εισιτήριο» στη νέα Βουλή; Ποιοι το χάνουν; Για ποιους δεν αλλάζει τίποτα, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο;

Ανακατατάξεις στην Αττική
Στην Α’ Αθηνών (13 έδρες) η ΝΔ αντί για 7 θα εκλέξει 6 βουλευτές. Έτσι, εκτός Βουλής μένει η Φωτεινή Πιπιλή. Οι έδρες για ΣΥΡΙΖΑ (3), ΠαΣοΚ (1), ΚΚΕ (1) και Ελληνική Λύση (1) μένουν ίδιες ενώ η Πλεύση Ελευθερίας κερδίζει την έδρα που θα απωλέσει η ΝΔ.

Όσον αφορά στον Βόρειο Τομέα (16 έδρες), ηΝΔ από 9 θα εκλέξει 7 βουλευτές. Ως εκ τούτου, εκτός βουλής μένουν η Άρια Αγάτσα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. ΣΥΡΙΖΑ (3) και ΠαΣοκ (1) μένουν στις ίδιες έδρες, κάτι που αφήνει και σε αυτές τις εκλογές εκτός Βουλής τους Κώστα Ζαχαριάδη και Ανδρέα Λοβέρδο αντίστοιχα. Ακόμα, στις ίδιες έδρες παραμένουν ΚΚΕ (2) και Ελληνική Λύση (1) ενώ από μια έδρα κερδίζουν Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Στον Νότιο Τομέα (19 έδρες), η ΝΔ χάνει 2 έδρες. Έτσι, εκτός βουλής μένουν η Ιωάννα Γκελεστάθη και ο Τάσος Γαϊτάνης. Τις έδρες που χάνει η ΝΔ μοιράζονται η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 4 έδρες, κάτι που κρατά εκτός βουλής ξανά τους Γιάννη Μαντζουράνη και Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, ΠαΣοΚ (1), Ελληνική Λύση (1) και ΚΚΕ (2) παραμένουν στα ίδια.

Στη Δυτική Αθήνα (12 έδρες) η ΝΔ παραμένει στις 5 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από τις 3 στις 2, κάτι που αφήνει εκτός Βουλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Το ΚΚΕ πέφτει από τις 2 στη 1 έδρα, ενώ ΠαΣοΚ και Ελληνική Λύση διατηρούν από 1 έδρα. Τις έδρες που έχασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μοιράζονται Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Στη Ανατολική Αττική (12 έδρες) η ΝΔ χάνει 2 έδρες και πέφτει στις 5. Εκτός Βουλής μένουν η Βάσω Κόλλια και η Κατερίνα Κατσανδρή. ΣΥΡΙΖΑ (2), ΠαΣοΚ (1), ΚΚΕ (1) και Ελληνική Λύση (1) διατηρούν τις δυνάμεις τους. Οι έδρες που χάνει η ΝΔ πάνε σε Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Τέλος, στη Δυτική Αττική (4 έδρες), η ΝΔ κερδίζει 1 έδρα και εκλέγει 3 βουλευτές. Ο τρίτος βουλευτής της κεντροδεξιάς είναι ο Βαγγέλης Λιάκος. Η ΝΔ κερδίζει την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που αφήνει εκτός βουλής τον Γιώργο Τσίπρα ενώ το ΚΚΕ κρατά τη 1 έδρα του.

Καραμπόλες και επανακάμψεις στον Πειραιά
Στην Α΄ Πειραιώς (5 έδρες), η ΝΔ εκλέγει 2 βουλευτές και έτσι εκτός μένει ο Νίκος Βλαχάκος. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κρατούν από 1 έδρα, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας κερδίζει την έδρα που χάνει η ΝΔ.

Στη Β΄ Πειραιώς (8 έδρες), η ΝΔ κερδίζει 1 έδρα και εκλέγει 4 βουλευτές, κάτι που σηματοδοτεί την εκλογή του Γιάννη Τραγάκη ο οποίος έμεινε εκτός στις 21 Μάιου. Την έδρα που κερδίζει η ΝΔ τη χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκλέγει έναν βουλευτή και εκτός μένει ο Γιάννης Ραγκούσης. Το ΠαΣοΚ χάνει την 1 έδρα που είχε με αποτέλεσμα να μην εκλέγεται ο Δημήτρης Διαμαντίδης. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση διατηρούν από 1 έδρα, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας «τσιμπά» την έδρα του ΠαΣοΚ.

Θεσσαλονίκη
Στην Α΄ Θεσσαλονίκης (17 έδρες) η ΝΔ παραμένει στις 9 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 1 έδρα και έτσι μένει εκτός βουλής ο Γιάννης Αμανατίδης. ΠαΣοΚ και ΚΚΕ διατηρούν από 1 έδρα, ενώ η Ελληνική Λύση χάνει την έδρα της. Από 1 έδρα κερδίζουν Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης (9 έδρες) η ΝΔ χάνει 1 έδρα και εκλέγει 3 βουλευτές, με αποτέλεσμα να μένει εκτός ο Σάββας Αναστασιάδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 2 έδρες χάνει τη 1 και έτσι δεν εκλέγεται η Δώρα Αυγέρη. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση κρατούν από 1 έδρα, ενώ οι δύο χαμένες έδρες από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ πάνε σε Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Τι γίνεται σε Μακεδονία – Θράκη
Στον Εβρο (4 έδρες), η ΝΔ από 2 θα βγάλει 4 βουλευτές. Έτσι εκλέγονται οι Τάσχος Δημοσχάκης και Ευαγγελία Κοσμίδου. ΣΥΡΙΖΑ (Μενέλαος Μαλτέζος) και Ελληνική Λύση χάνουν από 1 έδρα.

Στην Καβάλα (4 έδρες), από 3 η ΝΔ κερδίζει όλες τις έδρες. Η Αγγελική Δεληκάρη εκλέγεται και η Σουλτάνα Ελευθεριάδου του ΣΥΡΙΖΑ μένει εκτός Βουλής.

Στις Σέρρες (5 έδρες) η ΝΔ από 2 βγάζει 3 βουλευτές και έτσι εκλέγεται η Φωτεινή Αραμπατζή. ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση κρατούν από 1 έδρα ενώ το ΠαΣοΚ υπό τον Μιχάλη Τζελέπη χάνει την έδρα.

Στην Πέλλα (4 έδρες), η ΝΔ παραμένει με 2 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 1, ενώ την έδρα που χάνει η Ραχήλ Αλεξανδρίδου του ΠαΣοκ την κερδίζει η ΝΙΚΗ.

Στην Ημαθία (4 έδρες), η ΝΔ από 2 έδρες πάει στις 4. Ετσι εκλέγονται ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης και η Στέλλα Αραμπατζή, ενώ μένουν εκτός ο Άγγελος Τόλκας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κοτίδης της Ελληνικής Λύσης.

Στην Πιερία (4 έδρες,) η Ν.Δ. παραμένει στις 3 έδρες, ενώ Σάκης Γκούνας του ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα η οποία πηγαίνει στη ΝΙΚΗ.

Στην Κοζάνη (4 έδρες) η ΝΔ από 1 έδρα πάει στις 2 και εκλέγει τον Μιχάλη Παπαδόπουλο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ διατηρούν την έδρα τους, ενώ η Τίνα Κουζιάκη του ΚΚΕ χάνει την έδρα της.

Κρήτη
Τα Χανιά (4 έδρες) είναι ο μόνος νομός στην Κρήτη που αναμένεται μεταβολή. Η ΝΔ από 2 βγάζει 3 βουλευτές και έτσι εκλέγεται και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Ο Παύλος Πολάκης διατηρεί την 1 έδρα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ δεν εκλέγει τελικά βουλευτή.

Δυτική Ελλάδα
Στην Αιτωλοακαρνανία (7 έδρες), η ΝΔ από 3 βγάζει 4 έδρες και έτσι εκλέγεται ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από τις 2 τη 1 έδρα και έτσι μένει εκτός ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. ΠαΣοΚ και ΚΚΕ κρατούν από 1 έδρα.

Στην Αχαΐα των (9 έδρες), η ΝΔ παραμένει στις 3 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 3 πέφτει στις 2 και έτσι εκτός μένει ο Γιώργος Κυριακόπουλος. ΠαΣοΚ και ΚΚΕ κρατούν από 1 έδρα, ενώ η Ελληνική Λύση χάνει την έδρα της. Από 1 έδρα κερδίζουν Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Ήπειρος
Στα Γιάννενα (5 έδρες), η ΝΔ από 1 έδρα βγάζει 3 και έτσι εκλέγονται η Μαρία Κεφάλα και ο Γιώργος Αμυράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 1 έδρα από τις 2 και έτσι μένει εκτός ο Γιάννης Στέφος. Το ΠαΣοΚ διατηρεί την 1 έδρα του, ενώ το ΚΚΕ τη χάνει με αποτέλεσμα να μην εκλέγεται ο Νίκος Έξαρχος.

Πελοπόννησος
Στην Κορινθία (4 έδρες), η ΝΔ από 2 εκλέγει 3 βουλευτές και έτσι επανεκλέγεται η Μαριλένα Σούκουλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τη 1 έδρα του, ενώ το ΠαΣοΚ χάνει την έδρα του με αποτέλεσμα να μένει εκτός η Κατερίνα Ταγαρά.

Στη Μεσσηνία (5 έδρες) η ΝΔ κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και εκλέγει 4 βουλευτές. Ο λόγος για τους Γιάννη Λαμπρόπουλο και ο Περικλή Μαντά. Ο Αλέξης Χαρίτσης κρατά τη 1 έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ χάνουν τη 1 έδρα που είχαν, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οι Παναγιώτης Αδαμόπουλος και Νίκος Κουτουμάνος αντίστοιχα.

Θεσσαλία
Στη Λάρισα (8 έδρες), η ΝΔ από 3 θα βγάλει 4 βουλευτές και έτσι εκλέγεται η Ρένα Καλαριώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από τις 2 έδρες τη 1 και έτσι μένει εκτός ο Γιάννης Καριπίδης. ΠαΣοΚ και ΚΚΕ κρατούν από 1 έδρα, ενώ τη 1 έδρα που χάνει η Ελληνική Λύση την κερδίζει η ΝΙΚΗ.

Στα Τρίκαλα (4 έδρες), η ΝΔ κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και εκλέγει 3 βουλευτές. Οι «τυχεροί» είναι οι  Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει με 1 έδρα, ενώ ΠαΣοΚ και ΚΚΕ χάνουν τις έδρες τους, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οι  Γεώργιος Οικονόμου και Αχιλλέας Κανταρτζής αντίστοιχα.

Στην Καρδίτσα (4 έδρες) η ΝΔ από 2 εκλέγει 4 βουλευτές. Έτσι Ασημίνα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς παίρνουν το κοινοβουλευτικό εισιτήριο. ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Μιχαλάκης) και ΠαΣοΚ (Σωτήρης Παπαγεωργίου) χάνουν την έδρα τους.

Εκτός ο Συρμαλένιος
Στις Κυκλάδες (4 έδρες) η ΝΔ τις κερδίζει όλες και έτσι εκλέγει και τον Μάρκο Καφούρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα του και ο Νίκος Συρμαλένιος μένει εκτός.

Στα Δωδεκάνησα (5 έδρες) η ΝΔ κερδίζει 1 έδρα και ανεβαίνει στις 4, με τον Βασίλη Υψηλάντη να εκλέγεται βουλευτής. Την έδρα που κερδίζει η ΝΔ τη χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μένει χωρίς βουλευτή (Χρύσα Καραγιάννη). Το ΠαΣοΚ διατηρεί την έδρα υπό τον Γιώργο Νικητιάδη.

Με τη δεύτερη ο Οικονόμου
Στη Φθιώτιδα (4 έδρες), η ΝΔ κερδίζει 2 επιπλέον έδρες και εκλέγει 3 βουλευτές. Στη Βουλή εισέρχονται οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς. Τις 2 έδρες η ΝΔ τις κερδίζει από ΠαΣοΚ και ΚΚΕ, όπου θα μείνουν εκτός Βουλής οι Νίκος Τσώνης και Κώστας Μπασδέκης αντιστοίχως. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη 1 έδρα του.

Τέλος, στην Εύβοια (6 έδρες), ΝΔ (2) ΣΥΡΙΖΑ (1) ΠαΣοΚ (1) ΚΚΕ (1) παραμένουν στις ίδιες έδρες, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας κερδίζει την έδρα της Ελληνικής Λύσης που μένει χωρίς βουλευτή στην εκλογική περιφέρεια.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων