Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου 2023, από τις 7 το πρωί όταν και άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, οι ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές.

Η διαδικασία στα πρώτα λεπτά της εξελίσσεται ομαλά, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται έως τις 19:00 το απόγευμα στα εκλογικά κέντρα όπου ανήκουν, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα θα παραμείνουν ανοικτές οι κάλπες. Πάντως αν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, έχει την δυνατότητα ο δικαστικός αντιπρόσωπος να παρατείνει για εύλογο χρονικό διάστημα  την ψηφοφορία.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου 2023 που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα ενσωματώσει στο ποσοστό που θα λάβει, τα ποσοστά των κομμάτων – συνδυασμών που θα μείνουν εκτός Βουλής, μη συμπληρώνοντας το απαραίτητο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο ποσοστό του 3%, λαμβάνοντας έτσι κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες. 

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, εντός των παραβάν των εκλογικών τμημάτων δεν θα υπάρχει στυλό.

Επίσης οι σημερινές εκλογές θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία τυπώθηκαν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

Παράλληλα συνιστάται σε όλους τους ψηφοφόρους που ενδεχομένως έχουν αμφιβολίες για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Όλοι οι πολίτες  μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Επίσης,  η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν.4954/2022 (Α’136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. 

Είναι αυτονόητο ότι οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.). Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

Στις 7 το απόγευμα τα πρώτα Exit Polls

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας, στις 7 το απόγευμα, αναμένονται να ανακοινωθούν και τα πρώτα Exit Polls, από τα τηλεοπτικά κανάλια, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Η πρώτη εκτίμηση λοιπόν για τα εκλογικά αποτελέσματα θα γίνει γνωστή στις 7 μ.μ. και η δεύτερη μια ώρα αργότερα στις 8 μ.μ.  

Τα πρώτα λεπτά αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα καταχωρηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από μικρά εκλογικά τμήματα της χώρας, ενώ περίπου στις 7:30 θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό σύστημα του ΥΠΕΣ.  Σε ότι αφορά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, εκτιμάται ότι θα μεταδοθούν στις 8:30 μ.μ.  

Που θα ψηφίσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44ο δημοτικό σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου).

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στο 361ο εκλογικό τμήμα, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει στις 10.30 π.μ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Παναγή Τσαλδάρη 2 & Κουντουριώτου 1Α, Περιστέρι).​

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 10.30 πμ, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431).

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 10:00 πμ, στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο), Καποδιστρίου 27.

Στο 1072ο εκλογικό τμήμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, στην οδό Αχιλλέως 34, θα ψηφίσει στις 10.30 το πρωί, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος θα ψηφίσει στις 12:00 το μεσημέρι στο 637 εκλογικό τμήμα – 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

Στις 10.30 το πρωί στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στην οδό Κεδρηνού και Δήμου Τσέλιου στην περιοχή του Γκύζη, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στις 09:00 στο 163 Ε.Τ, 1ο δημοτικό σχολείο στον Άγιο Ελευθέριο, πλατεία Αγ. Ελευθερίου 1.

 Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 11:30 π.μ, σε Εκλογικό Τμήμα του 2ου Γυμνασίου Πατρών (Μαιζώνος 156).

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.