“Βόμβα” στο Κοιμητήριο – Αλληλοκαλύπτονται τα σύνορα με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” (VD -PDF)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Και ενώ περιμέναμε ότι οσονούπω θα ξεκινήσει η ανέγερση του ναού στο Κοιμητήριο, έσκασε νέα «βόμβα» στο Δημοτικό Συμβούλιο (28/6/23).  Τα σύνορα λέει του Κοιμητηρίου με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος είναι μπερδεμένα ή καλύτερα το Ερευνητικό Κέντρο έχει κάνει νόμιμη κατάληψη εδάφους του Κοιμητηρίου. Με αποτέλεσμα στο Δ.Σ. να έρθει το εξής θέμα: «Αποδοχή και έγκριση πρότασης ρύθμισης εκτάσεων στο ΟΤ 136Α μεταξύ νεκροταφείου Δήμου Αγίας Παρασκευής και Δημόκριτου – Εναρμόνιση ασυμφωνίας διαταγμάτων- έγκριση χωροθέτησης συνοδών εγκαταστάσεων στο χώρο του νεκροταφείου και στο χώρο Δημόκριτου».

Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό ιστορικό που εξηγεί πως φτάσαμε έως εδώ και πως αλληλοκαλύπτονται εκτάσεις στα τοπογραφικά σχέδια των δύο φορέων. Αποτέλεσμα, είναι η αδυναμία του Δήμου να εκτελέσει τα υποστηρικτικά έργα υποδομής που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του (ναός), δεδομένου ότι έχει απομειωθεί η έκταση του Νεκροταφείου και επίσης στην επικαλυπτόμενη ζώνη των δύο σχεδίων να υπάρχουν κτίρια και εγκαταστάσεις του Δημοκρίτου.

Επί του παρόντος, έγιναν κάποιες συναντήσεις του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά και μετέπειτα του Αντιδημάρχου κ. Γ. Αργυρού με τον Πρόεδρο του Δημοκρίτου κ. Γ. Νούνεση, όπου διατυπώθηκε  και από τις δύο πλευρές, κοινή πρόταση για την άμβλυνση των προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί. Η πρόταση ήταν να γίνει αποδεκτή η παραχώρηση στο ΕΚΕΦΕ της έκτασης που κατέχει και έχει δημιουργήσει ήδη οικοδομήματα και το Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ να αποδώσει στο Δήμο συγκεκριμένο τμήμα (αριστερά του Κοιμητηρίου, πλαϊνό εδαφικό τμήμα από την πλευρά της κεντρικής εισόδου εμβαδού 2.872.28τ.μ.).

Επίσης όπως ειπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Αργυρό, καθώς αργούσε το Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ να πάρει απόφαση έγινε μία ακόμη συνάντηση όπου από την πλευρά του δήμου ενημερώθηκαν ότι δεν ισχύει η συμφωνία που είχαν κάνει και πως ο Δήμος θα προσβάλει τις οικοδομικές άδειες που είχαν εκδώσει για τη δημιουργία νέων κτιρίων! Αποτέλεσμα εντέλει να ξανά ισχύει η αρχική συμφωνία για την από κοινού παραχώρηση των αντίστοιχων εκτάσεων.

Το πρωί όμως της συνεδρίασης του Δ.Σ. (28/6/23) ο «Δημόκριτος» έστειλε μια αντιπρόταση, ότι εφόσον γίνουν αποδεκτά από τους δύο φορείς όσα συμφωνήθηκαν και γίνει Προεδρικό Διάταγμα, τότε εντός δύο ετών θα επιμεληθεί την απομάκρυνση των σχετικών κτιρίων (αποθήκες) που βρίσκονται στο προς απόδοση έδαφος και θα αποδοθεί η έκταση στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, αντί της διορίας του ενός έτους ασχέτως των Διαταγμάτων που είχε συμφωνηθεί.

Εν τω μεταξύ η ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής έχει σταματήσει την έκδοση των αδειών του ΕΚΕΦΕ, γιατί το τοπογραφικό διάγραμμα δεν συνάδει με το ρυμοτομικό.

Το σκεπτικό της δημοτικής Αρχής ήταν να υπάρξει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την πλευρά του δήμου που θα δείχνει την ετοιμότητα και τις καλές προθέσεις.

Η ένσταση της αντιπολίτευσης ήταν από την πλευρά του κ. Γιάννη Σταθόπουλου ότι έπρεπε να συγκληθεί μια σύσκεψη των επικεφαλής πριν έρθει το θέμα στο Δ.Σ.. Ο κ. Γιώργος Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά κενά στην ενημέρωση του Σώματος, δεν εστάλησαν χάρτες ή τοπογραφικά και αναρωτήθηκε μήπως δεν είναι σωστό να πάει ο Δήμος «εκβιαστικά» να σταματήσει τα αναπτυξιακά έργα του «Δημοκρίτου», του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας. Σε τρία συμπεράσματα κατέληξε ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης: α) το βασίλειο της γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου στην προκειμένη περίπτωση, β) η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα των δημοτικών Αρχών όπου δεν υπάρχει πουθενά στα σύνορα του δήμου ληγμένη κατάσταση (βλ. Χολαργός, Παιανία, κλπ), γ) αλλάζει η χρήση του «Δημοκρίτου» με τον αναπτυξιακό νόμο, θα δημιουργηθεί ένα τεχνολογικό πάρκο, έχουν “πέσει” πολλά χρήματα και προγράμματα και το πρόβλημα θα το λύσει άμεσα ο υπουργός με μια υπουργική απόφαση (προφανώς υπέρ του «Δημοκρίτου»).

Επί της ουσίας

Θεωρώ ότι οι τρεις επικεφαλής περιέγραψαν ακριβώς το πρόβλημα!

Ελλιπής ενημέρωση προς τα μέλη του Δ.Σ., μια πρότερη σύσκεψη μπορεί να πρόσφερε και άλλες λύσεις.

Ο δήμος δεν έχει σαφή όρια και τόσα χρόνια τώρα κανείς δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά να δώσει λύση. Όσον αφορά την πλευρά του Χολαργού επί χρόνια «φωνάζει» το aparaskeviimages.gr για τους κινδύνους που διατρέχουν τα σύνορα του Δήμου, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω …. Και δυστυχώς και μετά λύπης μας σε ότι γράψαμε δικαιωθήκαμε!!!

Στην προκειμένη περίπτωση, όταν έχεις απέναντι το μεγαλύτερο και παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο της χώρας, επιτρέψτε μου την έκφραση, δεν πουλάς μαγκιά.- Προσπαθείς να διαπραγματευτείς ώστε στο τέλος να κερδίσεις. Μπορεί να χρησιμοποιήσεις και ενδιάμεσους τρόπους, αλλά ποτέ δεν κοντράρεις, όταν ξέρεις καλά ότι δεν διαθέτεις τη δύναμη να κερδίσεις. Και όταν δεν έχεις και τις τρανές διπλωματικές κυβερνητικές σχέσεις ώστε να γύρει η πλάστιγγα προς τη μεριά σου …

Εν τέλει, τον ναΐσκο στο Κοιμητήριο θα κάνουμε χρόνια να τον δούμε, αν τον δούμε τελικά …

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

  1. Ο χώρος του Νεκροταφείου έχει ενταχθεί στο σχέδιο με το από 21-1-43 Διάταγμα (ΦΕΚ 46/Α/1-3-43) περί «Καθορισμού χώρου προς επέκτασιν του Νεκροταφείου Αγίας Παρασκευής». Με αυτό το διάταγμα καθορίστηκε η χρήση και η έκταση του Νεκροταφείου, όπως φαίνεται με την περιμετρική ερυθρά αξονική γραμμή στο διάγραμμα που συνοδεύει το Διάταγμα, η οποία αποτελεί ρυμοτομική γραμμή. Επίσης καθορίστηκε η θέση και το περίγραμμα των κτισμάτων με χρήσεις γραφείου, οστεοφυλακείου, κατοικίας φύλακος , δεξαμενής πλύσης οστών και εκκλησίας.
  2. Το  από 21-1-43 Διάταγμα (ΦΕΚ 46/Α/1-3-43) τροποποιήθηκε με το από 24-11-53 Β.Δ/γμα ΦΕΚ341/9-12-1953 με τον καθορισμό εντός του οικοδομικού τετραγώνου  οδού και το Ο.Τ.136Α καθορίζεται από τις τρείς ρυμοτομικές γραμμές του διατάγματος του 1953 και την αξονική (ρυμοτομική γραμμή) του διατάγματος του 1943 (επί της οδού Νεαπόλεως).
  3. Με το 20-08-1985 Δ/γμα ΦΕΚ 458/Δ/24-09-1985 περί «Καθορισμού θέσης και διάταξης κτιρίων στο χώρο του Νεκροταφείου Αγ. Παρασκευής (Αττικής) και όρων δόμησης αυτών.», καθορίστηκε η θέση και η διάταξη κτιρίων για ανέγερση χώρου πλύσεως οστών, γραφείου διοίκησης και αποθήκης εργαλείων στο χώρο του Νεκροταφείου, όπως φαίνεται να περικλείονται με κόκκινη γραμμή στο διάγραμμα που συνοδεύει την τροποποίηση σε κλίμακα 1:2000. Σε αυτήν την τροποποίηση δεν περιγράφονται τα εγκεκριμένα κτίσματα του διατάγματος του 1943, ούτε γίνεται αναφορά κατάργησής τους
  4. Με την από 20-08-1996  Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ΦΕΚ1093/17-09-1996 περί «Έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ν. Αττικής) για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και καθορισμός χρήσεων και όρων και περιορισμών δόμησης αυτού», εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Εξετάζοντας το διάγραμμα του τοπικού ρυμοτομικού διαπιστώθηκε ότι παρ’ όλο που η έκταση αυτή εφάπτεται του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, δεν έχει σημειωθεί το όριο της εντός σχεδίου περιοχής με αποτέλεσμα να υπάρχει περιμετρικά του Νεκροταφείου μία ζώνη  επικάλυψης των δύο σχεδίων.

Η επικαλυπτόμενη ζώνη του τοπικού ρυμοτομικού του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με τον εντός σχεδίου χώρο του Νεκροταφείου,  αποτελεί έκταση του Νεκροταφείου,  η οποία περιλαμβάνεται στο χαρακτηρισμένο ως δημόσιο κτήμα με στοιχεία Α.Β.Κ.258  και έχει καταληφθεί εξ΄ ολοκλήρου και χρησιμοποιείται από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Μέρος της έκτασης του ως άνω τοπικού ρυμοτομικού που είχε συμπεριληφθεί στην έκταση του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και καταλάμβανε και το χώρο ταφής του Νεκροταφείου,  εξαιρέθηκε στο τελικό τοπογραφικό διάγραμμα, που συνοδεύει το από 12-10-1999 Προεδρικό Διάταγμα «Έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ν. Αττικής) για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών  «Δημόκριτος» και καθορισμός χρήσεων και όρων και περιορισμών δόμησης αυτού».

 Η παράληψη  όμως, από τους φορείς που επίσπευσαν τη διαδικασία να εντοπίσουν χωρικά την έκταση και να τη συσχετίσουν με τα όρια του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με το οποίο γειτνιάζει, έχει δημιουργήσει λανθασμένα αποτελέσματα. Διότι, ενώ εντοπίστηκε ότι το αρχικό διάγραμμα που συνοδεύει την από 20-08-1996  Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ΦΕΚ1093/17-09-1996 περιελάμβανε και το χώρο ταφής που είχε ήδη παραχωρηθεί στο Δήμο, αγνόησε ότι το Ο.Τ.136Α του Νεκροταφείου είχε ενταχθεί στο σχέδιο με το  από 21-1-43 Διάταγμα (ΦΕΚ 46/Α/1-3-43), όπως τροποποιήθηκε με το από 24-11-53 Β.Δ/γμα ΦΕΚ341/9-12-1953.

Η έκταση και η χρήση του Ο.Τ.136Α, ως ΧΩΡΟΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ, έχει ελεγχθεί, τόσο από αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ  (σχετικά έγγραφα ότι το Ο.Τ.136Α είναι εντός σχεδίου με χρήση Νεκροταφείου) που συνυπέγραψε και το Π.Δ. του Δημοκρίτου, όσο και από το ΣΤΕ. Αντίστοιχα έχει καταχωριστεί το Ο.Τ 136Α και στο Κτηματολόγιο.

Το γεγονός ότι στην έκταση του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ έχει συμπεριληφθεί τμήμα της εντός σχεδίου περιοχής με χρήση Νεκροταφείου έχει αποτέλεσμα αφενός να πάσχει η παραχώρηση στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, όπως και  το διάταγμα του τοπικού ρυμοτομικού, (αφού έχει συνταχθεί με ελλιπή στοιχεία και έχει πλάνη περί τα πράγματα) και αφετέρου να αλληλοκαλύπτονται τα διατάγματα κατά την έκταση που καταλαμβάνεται από το τοπικό ρυμοτομικό έκταση της εντός σχεδίου περιοχής.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι και η αδυναμία του Δήμου να εκτελέσει τα υποστηρικτικά έργα υποδομής που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του, δεδομένου ότι έχει απομειωθεί η έκταση του Νεκροταφείου και επίσης στην επικαλυπτόμενη ζώνη των δύο σχεδίων να υπάρχουν κτίρια και εγκαταστάσεις του Δημοκρίτου.

Από την επικαλυπτόμενη ζώνη, μέρος αυτής, μικρού τμήματος έκτασης 2,5 στρ. περίπου, έχουν ήδη αποδοθεί στο Δήμο,  αρχικά,  με την υπ΄ αριθμόν πρωτοκόλλου  1038221/2778/Α0010/03.08.2005 Απόφαση των Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, με παραχώρηση κατόπιν συναίνεσης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, διότι στο τμήμα αυτό  δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και με την ίδια Απόφαση παραχωρήθηκε και το υπόλοιπο τμήμα του Α.Β.Κ.258 έμπροσθεν  του χώρου ταφής, το οποίο έχει πρόσωπο στην οδό Νεαπόλεως, συνολικής έκτασης 8.695 τετραγωνικών μέτρων.

Με την αρ. 3579/2010 Απόφαση του Σ.τ.Ε, ακυρώθηκε  η ανωτέρω υπ΄ αριθμόν πρωτοκόλλου 1038221/2778/Α0010/3.8.2005 Υπουργική Απόφαση για τυπικούς λόγους και στη συνέχεια, με την υπ΄ αριθμόν πρωτοκόλλου 1042773/1081/Α0010/14.03.2012 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, έγινε επανάληψη της ακυρωθείσας παραχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 200 του Ν.3463/2006.

Η πρόταση επιφέρει την τροποποίηση του τοπογραφικού διαγράμματος  του Ο.Τ.136Α ως εξής:

  1. Καταργείται η περιμετρική οδός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου που καθορίστηκε  με το από 24-11-53 Β.Δ/γμα ΦΕΚ341/9-12-1953, δεδομένου ότι η οδός, καταλαμβάνει κτίρια του Δημόκριτου (ρυμοτομούνται) και τα οποία λόγω του μεγέθους και της ειδικής χρήσης τους δεν είναι εφικτό να κατεδαφιστούν ή να μετεγκατασταθούν. Οι χρήσεις των λειτουργιών τόσο του Δημοκρίτου, όσο και του Νεκροταφείου είναι ειδικές χρήσεις, οι οποίες λόγω της ειδικής φύσης τους, καθιστά αδύνατη την κατάργησή τους. Η θέση των κτιρίων και εγκαταστάσεων του Δημόκριτου, καθώς και ο χώρος ταφής του Νεκροταφείου καθιστούν αδύνατη την διάνοιξη περιμετρικής οδού, όπως απαιτείται από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία. Η εγκεκριμένη οδός πάνω από τις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου, όπως ισχύει σήμερα και  έχει διαμορφωθεί το τοπικό ρυμοτομικό του Δημόκριτου με τα κτίρια αυτού, έχει επίπτωση στην εκμετάλλευσή τους δεδομένου ότι αυτά είναι ρυμοτομούμενα. Επίσης ο χώρος ταφής του Νεκροταφείου λόγω της φύσης της λειτουργίας του, που αποτελεί υποχρεωτική χρήση κοινωνικού εξοπλισμού, δεν μεταβάλλεται και δεν καταργείται. Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό επιβάλλεται μεν ο διαχωρισμός των χρήσεων με οδούς και ειδικότερα με περιμετρικές οδούς στα όρια των σχεδίων και την οριοθέτηση της εντός με την εκτός σχεδίου περιοχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, βάσει της διαμορφωμένης κατάστασης και των ειδικών χρήσεων, αυτό καθίσταται ανέφικτο. Η κατάργηση της συγκεκριμένης οδού, δεν επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής, αφού δεν συνδέεται  κυκλοφοριακά με άλλη οδό, πλην της οδού Νεαπόλεως, δεν καταργεί λειτουργική σύνδεση με τα ευρύτερα στοιχεία σχεδιασμού, δεν καταργεί  οικοδομησιμότητα οικοπέδων, δεν επιφέρει περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η κατάργηση της οδού μεταξύ των συγκεκριμένων χρήσεων, δεν δημιουργεί επιβάρυνση στην οικοδομησιμότητα των χρήσεων του Δημοκρίτου και του Νεκροταφείου, δεδομένου ότι το Νεκροταφείο είναι εντός σχεδίου με πρόσωπο επί της οδού Νεαπόλεως και η έκταση του Δημόκριτου, όπως έχει εγκριθεί με το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, εφάπτεται του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου επί της εγκεκριμένης οδού Νεαπόλεως.
  2. Καθορίζεται νέο περίγραμμα του Ο.Τ. 136Α , που αποτελεί όριο των δύο χρήσεων , Νεκροταφείου και ΕΚΕΦΕ «Δ» και όριο της εντός με την εκτός σχεδίου περιοχή. Το νέο σχήμα του Ο.Τ.136Α δεν είναι ορθολογικά ενδεδειγμένο, διαμορφώνεται όμως  βάσει των ειδικών συνθηκών, των ήδη θεσμοθετημένων ρυμοτομικών γραμμών, των ήδη παραχωρημένων εκτάσεων στο Δ. Αγίας Παρασκευής, της ήδη διαμορφωμένης κατάστασης του Νεκροταφείου και της επικείμενης προς απόδοση έκτασης.
  3. Καταργείται η χρήση Νεκροταφείου στις σκιαγραφημένες περιοχές Α και Β όπως φαίνονται στο διάγραμμα της πρότασης.
  4. Καταργούνται τα περιγράμματα των κτιρίων του Δημόκριτου στη θέση κτιρίων νο.4 και νο.5 και καθορίζεται νέα θέση εντός της έκτασης του Δημόκριτου.
  5. Χωροθετούνται τα περιγράμματα των κτιρίων και οι χρήσεις  των συνοδών εγκαταστάσεων εντός του Ο.Τ.136Α στις  θέσεις … όπως έχουν καθοριστεί με την μελέτη περιβαλοντικών όρων  και την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ……

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων