Μαθήματα για το πως γίνεται να τιναχτεί το δημοτικό συμβούλιο στον αέρα (VD)

Photo by depositphotos

Γράφει η Λένα Μαρκή

Είναι λυπηρό να αναφερόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα για ευτράπελα που συμβαίνουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Και δη σε περιστατικά που προκαλούνται ή εντείνονται από αυτόν που έχει οριστεί να διαφυλάττει το θεσμό του Δ.Σ..

Και δυστυχώς, κατά τα φαινόμενα, κάπως έτσι θα κυλήσουν και οι επόμενες συνεδριάσεις όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές με κάποιους να προβάλουν το άγχος της εκλογής! Διότι προφανώς κάποιους τους απασχολεί τι εικόνα θα δώσουν προς τον κόσμο ένεκα που υπάρχει ζωντανή μετάδοση και όχι να λειτουργήσει ο δήμος.

Συζήτηση για τρίτη φορά στο Δ.Σ. για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην μικρή πλατεία στη συμβολή των οδών Ψαρών και Αγίας Τριάδας. Όπου η αντιπολίτευση και ο τοπικός σύλλογος διαφωνούν με την θέση της δημοτικής Αρχής. Θέμα που ξεκίνησε έντονους διαξιφισμούς μεταξύ του επικεφαλής των «Αλλάζουμε» κ. Γιάννη Μυλωνάκη και του Αντιδημάρχου κ. Βασίλη Σάρκουλα. Κατά την τοποθέτηση του κ. Μυλωνάκη άρχισε να τον διακόπτει ο κ. Σάρκουλας, εκείνος ζήτησε την «προστασία» της προέδρου κ. Έφης Καψοκεφάλου και αντ’ αυτού δέχτηκε την επικριτική στάση της.

Για μία ακόμη φορά η κ. Καψοκεφάλου έκανε το θαύμα της! Αντί να διαφυλάξει την διαδικασία και τη σωστή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, του μεγαλύτερου θεσμού στην πόλη, επέλεξε να την πυροδοτήσει. Ακόμη κι αν ενοχλήθηκε ο κ. Αντιδήμαρχος από τα λεγόμενα του ομιλητή, ο Κανονισμός του Δ.Σ.  του δίνει το δικαίωμα να πάρει το λόγο επί προσωπικού και να υπερασπίσει τον εαυτό του, αφού τελειώσει ο ομιλητής. Αντ’ αυτού ο κ. Μυλωνάκης διακόπηκε από τρία μέλη της δημοτικής Αρχής: τον Αντιδήμαρχο, την Πρόεδρο και τον Δήμαρχο (εκτός μικροφώνου)! Πλήρης εικόνα αυταρχισμού και ετσιθελισμού και μη τήρηση της διαδικασίας. Όταν λοιπόν ο κ. Μυλωνάκης ρώτησε την πρόεδρο αν είναι πρόεδρος όλου του δημοτικού συμβουλίου, εκείνη ακούστηκε εκτός μικροφώνου να λέει ότι είναι πρόεδρος της πλειοψηφίας.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Μυλωνάκη έλαβε το λόγο επί προσωπικού ο κ. Σάρκουλας και εξέθεσε τις απόψεις του. Ευκαιρία όμως που δεν είχε ακριβώς ο κ. Μυλωνάκης γιατί στο δικό του «προσωπικό» όχι απλώς διεκόπη ξανά και απόλυτα, αλλά κατηγορήθηκε έντονα και με διάρκεια από την πρόεδρο ότι το προκάλεσε!!! Και εν συνεχεία «έφαγε» και ένα λεπτό διάλλειμα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα!!! Για να επιστρέψει μετά στην τοποθέτησή του επί προσωπικού. Ειλικρινά αν δεν ήταν τόσο τραγικά όλα αυτά που συνέβησαν και μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο, θα ήταν για πολλά γέλια. Τραγική και η πρόεδρος που έχει χάσει εντελώς την μπάλα και την ουσία της θέσης της και αντί να ηρεμεί, δυναμιτίζει κάθε φορά την κατάσταση. Τώρα βέβαια απομένουν λιγότερο από δύο ουσιαστικοί μήνες διοίκησης μέχρι τις εκλογές και δεν έχει νόημα να ζητήσει κανείς την αλλαγή της από την θέση αυτή. Μην ξεχνάμε όμως ότι είναι η μόνη πρόεδρος του συγκεκριμένου δημοτικού συμβουλίου που έχει καταψηφιστεί από την αντιπολίτευση. Μέχρι τώρα πιθανά ο κ. Ζορμπάς να έχει πειστεί ότι ήταν λάθος αυτή η επιλογή του, αλλά δυστυχώς είναι αργά.

Όσο για τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά, αφού παρακολουθούσε σκεφτικός και με το κεφάλι σκυμμένο, με την έναρξη του μονόλεπτου διαλλείματος εξέφρασε την άποψη ότι «γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί η μετάδοση για να μην γελάει ο κόσμος». Θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω μαζί του. Πράγματι με τέτοια συμβάντα γελάει ο λιγοστός κόσμος που παρακολουθεί πλέον τις συνεδριάσεις. Όμως από την άλλη ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται σ’ αυτές και να μελετά συμπεριφορές, ώστε να μπορεί να ψηφίσει και να εκλέξει αυτούς που αξίζουν πραγματικά.

Πραγματικά δεν θα ασχοληθώ με τον «καημένο» τον επιχειρηματία που «εκλιπαρούσε», σύμφωνα με τον Δήμαρχο, για μερικά τραπέζια στην πλατεία για να σωθεί η επιχείρησή του (παρεμπιπτόντως στα χρόνια της πανδημίας που οι συνάδελφοί του ζητούσαν περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν και να μην χάσουν πελάτες εκείνος που ήταν; Δεν κινδύνευε η επιχείρησή του τότε; Προεκλογικά το θυμήθηκε; ). Ούτε με τον «κακό» σύλλογο που συμφωνεί με την αντιπολίτευση. Ούτε ότι οι ελεύθεροι χώροι στην Αγία Παρασκευή είναι ελάχιστοι και δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθούν.

Θα ασχοληθώ όμως με την ελευθερία έκφρασης του λόγου και των απόψεων και δη στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου. Ο νομοθέτης εξάλλου έχει φροντίσει ώστε να μην αδικείται κανένας και να έχει δικαίωμα και χρόνο υπεράσπισης του εαυτού του. Μια ελευθερία που οφείλει, που είναι υποχρεωμένος/η να υπερασπίζεται ο/η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Μια ελευθερία που όπως έχει αποδείξει τέσσερα χρόνια τώρα η κ. Καψοκεφάλου δεν είναι σε θέση να την διαφυλάξει αντικειμενικά, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές και η κ. Καψοκεφάλου θα είναι ξανά υποψήφια.

Τέλος, είναι γεγονός πως ο σεβασμός κερδίζεται και πως ο προεκλογικός πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος …

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.