Αρχική ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή Εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τον Γιώργο Οικονόμου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Real...

Εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τον Γιώργο Οικονόμου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Real FM (VD)

Συνέντευξη στην πρωινή ζώνη του Real fm 97.8 και τον Γιάννη Παπαγιάννη έδωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή», κ. Γιώργος Οικονόμου, για τα θέματα της επικαιρότητας (Πολιτική Προστασία-Πυροπροστασία-Επιτήρηση).

Ήταν πραγματικά μια πολύ κατατοπιστική συνέντευξη για την πρόληψη των πυρκαγιών στην χώρα μας, όπου παρουσιάστηκαν οι επιστημονικές γνώσεις που κατέχει. Μέσα από τη συνέντευξη φάνηκε ξεκάθαρα η θέση του κ. Οικονόμου για την αντιμετώπιση εκτάκτων θεμάτων, οι προθέσεις του για την προστασία του δήμου και η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει θέματα πολιτικής προστασίας.

Με την μεγάλη εμπειρία του Αντιπτέραρχου ε.α. και του Μηχανικού της Αεροπορίας έδωσε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις για τους τρόπους που υπάρχουν ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις όπως οι παρούσες πυρκαγιές. Έγινε αντιληπτό ότι είναι γνώστης των αναγκών σε κεντρικό επίπεδο και των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, τόσο σε υλικά μέσα, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, είναι μεγάλης σημασίας η χώρα να αποκτήσει ένα ενιαίο σύστημα επιτήρησης το οποίο θα δίνει εικόνα και θα αποτυπώνει επίσης αυτό που βλέπουμε. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης και θα είναι αποτρεπτικό των εμπρηστών. Σε πραγματικό χρόνο θα φαίνεται από που ξεκίνησε η φωτιά.

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το μεγάλο εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», το οποίο για να ολοκληρωθεί μπορεί να χρειαστεί και 5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό σε επίπεδο Δήμων, Περιφερειών και βασικών δομών της Πολιτείας, καλούνται να ενεργήσουν οι φορείς πολιτικής προστασίας με τα μέσα που διαθέτουν. Το «ΑΙΓΙΣ» είναι ένα δικτυωτό σύστημα που περιλαμβάνει πολλούς φορείς όπως η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, κ.α.. Κάτι αντίστοιχο έχει αναπτυχθεί από το δήμαρχο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης με 24ωρη επιτήρηση με drones και κέντρο ελέγχου. Επομένως, μπορεί ο κάθε δήμος ξεχωριστά να αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς να χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για την εφαρμογή τους.

Όσον αφορά το εξωτερικό, ανέφερε ότι καμία χώρα δεν έχει τόσα πολλά πτητικά και επίγεια μέσα ώστε να αντιμετωπίσει πολλαπλά επεισόδια. Εκεί έγκειται η σημασία της επιτήρησης. Τα επεισόδια αυτά πρέπει να προλαμβάνονται άμεσα στα πρώτα 10-15 λεπτά για να υπάρξει αποτέλεσμα.  Στη χώρα μας χρειαζόμαστε και άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Συνεχάρη δημόσια τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας που συντηρούν τα υπάρχοντα πτητικά μέσα και τους πιλότους που τα πετάνε με αυταπάρνηση.

Όσον αφορά το Δήμο Αγίας Παρασκευής σε σχέση με το πράσινο του Υμηττού, απάντησε πως, από την εμπειρία του και από την πορεία που απέκτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου είχε επιληφθεί και προγραμματίσει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και το είχε μελετήσει, έχει δεσμευτεί πως ο δήμος θα αποκτήσει ότι είναι καλύτερο για την Πολιτική Προστασία. Στο δήμο δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμα αυτά που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πρέπει να γίνει κεντρικά μια αξιοποίηση των χρημάτων που έχουν λάβει οι δήμοι για την Πολιτική Προστασία για να υπάρχει διαλειτουργικότητα. Αυτά που κάνει κάθε δήμος στη συνέχεια να φτάνουν κεντρικά και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.

Η παροχή πυροσβεστικού έργου δεν είναι κάτι απλό και οι όποιες μετατροπές στα πτητικά μέσα πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα το «ΑΙΓΙΣ» ώστε να αποκτήσουμε νέα αεροσκάφη και τα στελέχη που θα τα χειρίζονται να μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.