ΚΚΕ στη Βουλή: Άμεσα να βρεθεί λύση για το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής

.

Επίκαιρη Ερώτηση για το επείγον στεγαστικό πρόβλημα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών που υπογράφουν 11 βουλευτές του ΚΚΕ

Άμεσα να βρεθεί λύση για τη στέγαση των μαθητών ΕΝΕΕΓΥΛ Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών. Επισημαίνει πως πρέπει να διασφαλιστούν όροι ασφάλειας και εξασφάλισης της παρακολούθησης μαθημάτων απ’ όλους τους μαθητές, νέους και παλιούς, και παράλληλα θέτει συνολικά την ανάγκη για ανέγερση νέων σύγχρονων ειδικών σχολείων.

Με την Ερώτηση μεταφέρεται η αγωνία των γονιών και εκπαιδευτικών, καθώς το σχολείο δεν διαθέτει ελεύθερες αίθουσες στο σχολικό συγκρότημα που συστεγάζεται με το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τις νέες εγγραφές των μαθητών του Βόρειου Τομέα Αττικής για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024.

«Η κατάσταση για τη νέα σχολική χρονιά είναι τουλάχιστον ανησυχητική, καθώς κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον χώρο, σε ποιες αίθουσες θα φιλοξενηθούν τα παιδιά, ώστε να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την εκπαίδευση που το κράτος οφείλει να τους παρέχει. Ανάλογα είναι τα προβλήματα με τα περισσότερα ειδικά σχολεία του βόρειου τομέα, αλλά και το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου κ.τ.λ.», επισημαίνεται.

Ενδεικτικό της επείγουσας κατάστασης είναι ότι η πλειοψηφία των μαθητριών και μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, με αισθητηριακές διαταραχές οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένη παρακολούθηση και αντιμετώπιση, η συνύπαρξη μεγάλου μαθητικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στο προαύλιο κάνει την κατάσταση επικίνδυνη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εργαζόμενους, ενώ δεν γίνεται να λειτουργήσουν όπως πρέπει ολιγομελή τμήματα λόγω έλλειψης χώρων.

Διαχρονική η ευθύνη

«Με την παραπάνω κατάσταση είναι αδύνατον να γίνει η εξειδικευμένη εκπαιδευτική παρέμβαση και στήριξη των μαθητών, με αποτέλεσμα να μην κατακτούν αυτά που η επιστήμη και η σύγχρονη ειδική παιδαγωγική έχει κατακτήσει, περιορίζοντας τελικά την εξέλιξή τους, επιβαρύνοντας τον μαθητικό πληθυσμό αλλά και τις οικογένειες για όλη τους τη ζωή. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι διακηρύξεις περί ίσων ευκαιριών είναι κενό γράμμα», τονίζεται στην Ερώτηση.

Οπως υπογραμμίζεται, «η ευθύνη είναι διαχρονική, της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δεν φρόντισαν έγκαιρα το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής να έχει το δικό του κτίριο, που να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία του.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τα παιδιά του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τα παιδιά με αναπηρία με τη λογική “κόστος – όφελος”, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, συρρικνώνει και υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, φορτώνοντας το κόστος της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης στις ίδιες τις οικογένειες, αφού τους αναγκάζει να προστρέξουν ως πελάτες στους διάφορους ιδιώτες του χώρου.

Αλλωστε, αυτές είναι οι κατευθύνσεις της στρατηγικής της ΕΕ για την αναπηρία, που αποδέχονται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου – και η κυβέρνηση – που επιτάσσουν το κλείσιμο των ειδικών σχολείων», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Την Επίκαιρη Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Δημήτρης Κουτσούμπας, Αφροδίτη Κτενά, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Τσοκάνης, που ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα ληφθούν για:

– Την άμεση ανεύρεση λύσης κτιρίου για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024, που θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του ΕΝΕΕΓΥΛ Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής με όρους ασφάλειας και εξασφάλισης της παρακολούθησης μαθημάτων απ’ όλους τους μαθητές, νέους και παλιούς,

– Την εύρεση χώρου για την ανέγερση νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων για το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής που θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών και μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

– Να λειτουργήσουν επιτέλους τα ειδικά σχολεία που έχουν εγκριθεί και παραμένουν στα χαρτιά, όπως το ΕΝΕΕΓΥΛ του Αμαρουσίου, το ΕΕΕΕΚ Αθηνών και Περιστερίου αλλά και τα Ειδικά Δημοτικά Βύρωνα, Νέας Φιλαδέλφειας κ.τ.λ,

– Την εκπόνηση και τη γενναία χρηματοδότηση ενός πανελλαδικού σχεδίου για την ανέγερση νέων σύγχρονων ειδικών σχολείων με ό,τι η επιστήμη επιτάσσει για την αντικατάσταση των σημερινών ακατάλληλων και επικίνδυνων σχολικών κτιρίων με βάση τις ανάγκες.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.