Ένα εκλογικό κέντρο και η νομιμότητα έφεραν τα πάνω-κάτω στο δημοτικό συμβούλιο (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το θέμα της μη αδειοδότησης του εκλογικού του κέντρου και το τελικό κλείσιμο αυτού έφερε στο δημοτικό συμβούλιο (30-8-23) ο επικεφαλής της «Μιας γενιάς μπροστά» κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε).

Το ιστορικό του γεγονότος μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Ο κ. Μουστόγιαννης στην ώρα των Ερωτήσεων-Δηλώσεων εστίασε κυρίως στο σημείο που ο κ. Μυλωνάκης σε ανακοίνωσή του τον εγκαλεί σχετικά με τις ευχαριστίες προς τους κ.κ. Ζορμπά και Σταθόπουλο για την υποστήριξή τους στο θέμα. Παραδέχτηκε δε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους του είπαν ότι έχει δίκιο και πως εκείνοι δεν θα το έκαναν αυτό. Βάζοντας έτσι στο «παιχνίδι» τους νυν και πρώην δημάρχους. Τον κατηγόρησε δε για κατάληψη πεζοδρομίου για τα διαφημιστικά flag banners που έχει τοποθετήσει ο κ. Μυλωνάκης και ζήτησε από το Δήμαρχο να επιληφθεί του θέματος και να επιβάλει πρόστιμα.

Επί προσωπικού ο κ. Μυλωνάκης τόνισε ότι το ζήτημα μπορεί να αφορά την διακομματική επιτροπή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφορά το Δ.Σ.. Μίλησε για παρανομία του κ. Μουστόγιαννη που ενώ είχε ενημερωθεί από τον ίδιο για την ισχύουσα νομοθεσία, προτίμησε να τοποθετήσει μεσοτοιχία με τους «Αλλάζουμε» το εκλογικό του κέντρο. Όσον αφορά τα flag banners τόνισε ότι η αστυνομία επιβάλει πρόστιμα και όχι ο Δήμαρχος. Ο Δήμαρχος δίνει άδειες. Και μάλιστα ενημέρωσε ότι θα αιτηθεί τη σχετική άδεια.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά εστιάστηκε στο ότι υπάρχει μεν η σχετική διάταξη, απλά εκείνος προσωπικά, αν συνέβαινε σε αυτόν, δεν θα είχε καμία αντίρρηση ούτε πρόθεση να φωνάξει την αστυνομία. Ο κ. Μυλωνάκης έπρεπε να καταγγείλει το γεγονός από την πρώτη μέρα και όχι αργότερα. Δήλωσε όμως ότι πιθανόν ο ίδιος, μιλώντας ξεκάθαρα, αν ήταν στη θέση του κ. Μυλωνάκη, να μην τον άφηνε (σ.σ. τον κ. Μουστόγιαννη) να το ανοίξει από την αρχή. Εντέλει τα θέματα αυτά είναι πολιτικά και ισχύει ότι αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή. Κατέληξε ότι δεν συμφέρει κανέναν να υπάρχουν αντιπαραθέσεις γιατί αυτό θα απομακρύνει τον κόσμο, ενώ αντίθετα το ζητούμενο είναι να έρθει ο κόσμος στην κάλπη και να υπάρχει συμμετοχή.

Επόμενο ήταν να λάβει το λόγο και ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη πολιτών), ο οποίος από τη μεριά του δήλωσε ότι καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους επεισόδια. Είναι σαφές ότι νομικά έχει δίκιο ο Γιάννης Μυλωνάκης, αν εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Ήταν κι εκείνος της άποψης ότι το ζήτημα έπρεπε να ξεκαθαρίσει από την αρχή. Ευχήθηκε κι εκείνος να υπάρξει ήπιο πολιτικό κλίμα.

Την έκπληξή του από τις δύο αυτές τοποθετήσεις εξέφρασε ο κ. Μυλωνάκης και αναρωτήθηκε «δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε τη νομιμότητα;». Μιλάμε για πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας, τόνισε,  και να είμαστε αμείλικτοι στην εφαρμογή της και να διοικούμε με διαφάνεια. Η πόλη βρίσκεται στο τέλμα αυτό που βρίσκεται, η προστασία των μικροσυμφερόντων όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτό που ο συνδυασμός του λέει ότι πρέπει να αλλάξει. Λυπάται για την τοποθέτηση του κ. Ζορμπά και του κ. Σταθόπουλου που θέλουν να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» και κυρίως για το Δήμαρχο που έχει θεσμικό ρόλο και λέει να κάνουμε χατιράκια στον ένα και στον άλλον. Απευθυνόμενος και στους δύο είπε ότι δεν γνωρίζουν πως γίνεται η εφαρμογή του νόμου και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «χαϊδεύουν αυτιά».

Η τοποθέτηση αυτή έκανε τον κ. Σταθόπουλο να αμυνθεί λέγοντας προς τον κ. Μυλωνάκη ότι στο θέμα νομιμότητας έχει δίκιο και επανέλαβε όσα είπε στην πρώτη τοποθέτησή του.

Συμπερασματικά όλοι συμφώνησαν στη νομιμότητα ….

        Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση του κ. Μουστόγιαννη τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από άποψης προεκλογικής προβολής να αναγκάζεται να κλείσει ένα ενεργό και καλοστημένο εκλογικό κέντρο. Όμως είναι σαφέστατο ότι η όλη ενέργειά του δεν ήταν εξαρχής ούτε ηθική ούτε σύννομη. Η δημιουργία ενός εκλογικού κέντρου μεσοτοιχία με έναν πολιτικό αντίπαλο και συνυποψήφιο ήταν κατάφορα προκλητική. Μάλιστα από την αρχή έγινε θέμα σχολιασμού σε πηγαδάκια της πλατείας. Παρατηρήθηκε δε ότι η πινακίδα που τοποθέτησε ο κ. Μουστόγιαννης ήταν κατά τι υψηλότερη από του συνυποψηφίου του! Η όλη κίνηση δεν φανέρωνε καμία ένδειξη σεβασμού προς τον έτερο υποψήφιο δήμαρχο και μάλιστα από τη στιγμή που είχε ενημερωθεί εξ αρχής για το γράμμα του νόμου. Επομένως ότι «πρόσφερε», αυτό και «εισέπραξε».

        Στις εκλογές του 2019 όπως αναφέρθηκε, μπορεί να μην τηρήθηκαν ακριβώς οι διατάξεις του νόμου, αλλά υπήρχε μια εύλογη απόσταση μεταξύ του ενός εκλογικού κέντρου από το άλλο περί τα 15 με 25-30 μέτρα. Είναι η πρώτη φορά στην Αγία Παρασκευή που η απόσταση μεταξύ εκλογικών κέντρων είναι μόλις μερικά εκατοστά του μέτρου!!!

        Η τοποθέτηση που ακούστηκε από υποψηφίους δημάρχους ότι ο νόμος λέει αυτό που υποστηρίζει ο κ. Μυλωνάκης, ΑΛΛΑ «εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα και δεν θα το έκανα αυτό» οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: α) ξεκάθαρη πρόθεση μη τήρησης της νομιμότητας και β) μετριοπαθής στάση ένεκα εκλογών, ώστε να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των συνδυασμών με το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας την Β’ Κυριακή. Αναρωτιέμαι όμως αν συνέβαινε στους ίδιους, να δημιουργηθεί μεσοτοιχία άλλο εκλογικό κέντρο, αν θα τηρούσαν πραγματικά τις δηλώσεις τους.

        Εν ολίγοις, συμπερασματικά όλοι συμφώνησαν ότι είχε δίκιο ο κ. Μυλωνάκης και πιθανόν να αντιδρούσαν παρόμοια, αλλά το είπαν με διαφορετικά λόγια! Οπότε, εμμέσως πλην σαφώς υπέδειξαν την παρανομία του κ. Μουστόγιαννη.

        Όπως και να έχει αυτές οι εκλογές είναι πολύ περίεργες και ρευστές για το Δήμο Αγίας Παρασκευής και έπεται ένας ολόκληρος μήνας έως την ημέρα διεξαγωγής τους!

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.