Προγνωστικά, ζυμώσεις, αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχει η κάλπη

Photo by Pixabay

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μέρες μετράμε έως την πρώτη Κυριακή των εκλογών και πραγματικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα «κάτσει» το ζάρι. Θα μπορούσε άνετα να είναι «ντέρμπυ αιωνίων» μεταξύ Βασίλη Ζορμπά και Γιάννη Σταθόπουλου αν δεν παρουσιαζόνταν ένας εξωγενής παράγοντας.

Ο Βασίλης Ζορμπάς έχει ένα ατού γιατί είναι ο εν ενεργεία δήμαρχος της πόλης και ένα δεύτερο ότι κράτησε για το τέλος κάποια καλά προεκλογικά χαρτιά, όπως η θεμελίωση της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), η υπογραφή της σύμβασης για το κολυμβητήριο, τα εγκαίνια του παιδικού σταθμού, κλπ. Υπήρξε δε τυχερός γιατί το χρονικό όριο για το σταμάτημα των εργασιών στο νέο δημαρχείο είναι για μετά τις εκλογές, οπότε μπορεί να περηφανεύεται ότι το έργο συνεχίζεται. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο ανάδοχος έχει λάβει ένα μικρό ποσό από τα χρήματα του έργου και μας υποχρέωσε να του καταβάλουμε επιπλέον 1,4 εκ. ευρώ (προς το παρόν). Επίσης μπορεί να ξεκινά το έργο του κολυμβητηρίου, όμως το σύνολο των απαιτούμενων χρημάτων δεν υπάρχει. Όσο για τη ΣΥΔ, αφού αποτελούσε όνειρο ζωής για τον κ. Δήμαρχο, θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από τα πρώτα χρόνια της θητείας του και σήμερα να παραδίδεται. Έσπευσε δε να εγκρίνει την αγορά οικοπέδων για τη μεταφορά του αμαξοστασίου λίγες μέρες πριν τις εκλογές (μη σύννομα) και με τιμή αγοράς διπλάσια του κατώτερου ορίου των ιδιοκτητών! Τα μειονεκτήματα του Βασίλη Ζορμπά είναι δύο που θα μπορούσαν να αναφερθούν και ως ένα. Παρότι εν ενεργεία δήμαρχος και «παιδί» της Νέας Δημοκρατίας, δεν έλαβε την πολυπόθητη στήριξη από το κόμμα που θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την υποψηφιότητά του, τουλάχιστον απέναντι στις υπόλοιπες τρεις δεξιές παρατάξεις. Δεν έχει επίσης τη στήριξη της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ.. Ο προφανής λόγος της δυσαρέσκειας  είναι η συμπεριφορά του κ. Ζορμπά. Όταν λοιπόν βγαίνει δημοσίως στο Δ.Σ. και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει τους ΟΤΑ και δεν δίνει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, έχει και την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Ο απότομος και απόλυτος χαρακτήρας του τον έχει φέρει πολλάκις αντιμέτωπο τόσο με τους εργαζόμενους του δήμου, όσο και με συλλογικότητες της πόλης. Και όλα αυτά δημόσια. Και το βασικότερο, μην ξεχνάμε τα παράπονα που υπάρχουν για την καθημερινότητα από τους πολίτες.

Από την άλλη ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος είναι κατά πολύ ευγενής και έχει αφήσει ένα σημαντικό έργο από την θητεία του. Η ανάπλαση της Αιγαίου Πελάγους, η πεζοδρόμηση της Γιαβάση, κ.α. έργα και μελέτες ξεκίνησαν από εκείνον. Η «τρικυμιώδης» αγορά του κτήματος Ιόλα ήταν δική του απόφαση και πράξη, την ανάπτυξη του οποίου προβάλει τώρα η δημοτική Αρχή Ζορμπά. Είναι γνωστός και συμπαθής σε ευρεία μερίδα των πολιτών, έχει σαφείς θέσεις και ήπιους τόνους ακόμα και όταν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. οξύνονταν πολύ τα πνεύματα. Στα μειονεκτήματά του είναι η απώλεια σημαντικών ονομάτων από το ψηφοδέλτιό του και η προεκλογική αφάνεια των υπολοίπων στελεχών. Σίγουρα του κόστισε η αποχώρηση ατόμων όπως ο Κ. Χατζηανδρέου, ο Γ. Σιδέρης, ο Γ. Λογοθέτης, η Ε. Πετσατώδη και ο Σ. Παπαμιχαήλ που εκ των πραγμάτων του απέφεραν συνολικά μεγάλο αριθμό ψήφων. Βέβαια, παρέμειναν αξιόλογα στελέχη, όμως όπως αναφέρουν και υποστηρικτές του, στον τωρινό αγώνα είναι αδρανείς και παρουσιάζεται η εικόνα σαν να παλεύει μόνος του ο επικεφαλής. Αν νικήσει αυτές τις εκλογές ο Γιάννης Σταθόπουλος θα είναι μια καθαρά δική του νίκη. Ένα ακόμα μειονέκτημα που αποτελεί πονοκέφαλο είναι η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014 όταν και ανέβηκε στο δημαρχιακό θώκο. Παρότι στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκε και πλέον οδηγεί μια ανεξάρτητη κίνηση, οι πολιτικοί του αντίπαλοι χρησιμοποιούν το γεγονός σήμερα για να πλήξουν την υποψηφιότητά του.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να μιλάμε σήμερα για ένα ντέρμπυ μεταξύ των δύο, αν και υπάρχει έντονη κινητοποίηση από άλλους συνδυασμούς όπως αυτόν του Γιώργου Οικονόμου που στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 16% ως πρωτοεμφανιζόμενος. Όμως ο μεγάλος ντόρος το τελευταίο διάστημα γίνεται από τον τέταρτο των προηγούμενων εκλογών.

Ξαφνικά η πόλη μιλά έντονα για τον Γιάννη Μυλωνάκη, παλιό γνώριμο μεν αλλά με νέα τακτική που τραβάει τα βλέμματα. Τραβάει όμως και την πολεμική των αντιπάλων του και αυτό αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν αντίπαλο που δεν μπορεί κανείς να αψηφήσει. Ο Γιάννης Μυλωνάκης είναι νεότερος σε ηλικία και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής. Ευαγγελίζεται νέους σύγχρονους τρόπους διοίκησης, νέα νοοτροπία, είναι αεικίνητος, μεθοδικός, μαζί με τα στελέχη του έχει «οργώσει» θα λέγαμε την πόλη και βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους. Το ξέρουν πλέον ακόμη κι αυτοί που δεν τον γνώριζαν προηγούμενα. Τα δε στελέχη του δίνουν το δικό τους ενεργό αγώνα στην πόλη. Είναι άφθαρτος γιατί δεν έχει διοικήσει το δήμο. Η προεδρία του στο παρελθόν στον Αθλητικό Οργανισμό (ΟΑΔΑΠ) στέφθηκε με επιτυχία και δεν έχει κανείς να του προσάψει τίποτα, παρότι πρόσφατα γίνονται κάποιες άκαρπες προσπάθειες ρίψης λάσπης εναντίον του. Προσχώρησαν σε αυτόν κάποια από τα δυνατά στελέχη που αποχώρησαν από τον Γιάννη Σταθόπουλο (Χατζηανδρέου, Λογοθέτης, Παπαμιχαήλ) και άλλους συνδυασμούς και όσα πρώην δυνατά στελέχη δεν είναι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές (Σιδέρης, Μπαλτόπουλος, Ησαΐας) τον στηρίζουν δυνατά στο παρασκήνιο.

Το σίγουρο είναι ότι θα πάμε σε δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το δίδυμο που θα βγάλει η πρώτη Κυριακή και τι πολιτικές ζυμώσεις θα γίνουν στο ενδιάμεσο. Το μόνο δεδομένο είναι η δημόσια δέσμευση του Γιάννη Σταθόπουλου ότι την δεύτερη Κυριακή, αν δεν συμμετέχει εκείνος, θα στηρίξει όποιον βρεθεί απέναντι από τον Βασίλη Ζορμπά. Άτυπα οι πληροφορίες λένε ότι το ίδιο ειπώθηκε και σε άλλα πολιτικά στρατόπεδα. Κατά τα φαινόμενα ο νυν Δήμαρχος έχει φέρει απέναντί του μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών φάνηκε ότι Σταθόπουλος και Μυλωνάκης μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά αν το θελήσουν.

Τι θα γίνει όμως αν αυτοί οι δύο βρεθούν αντιμέτωποι στο β’ γύρο; Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα κινηθεί το σώμα των ψηφοφόρων. Στις εθνικές εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε νικητής γιατί πρέσβευε κάτι καινούργιο, έδινε ελπίδα και πάρα πολλοί από τα υπόλοιπα κόμματα τον ψήφισαν γιατί είχαν βαρεθεί τα «τζάκια» και τις κυβερνήσεις των ίδιων και των ίδιων οικογενειών. Θα μπορούσε να υπάρξει μια παρόμοια αντίδραση και από το εκλογικό σώμα της Αγίας Παρασκευής …

Εντέλει, δεν αποκλείεται το εκλογικό αποτέλεσμα για την Αγία Παρασκευή να είναι από την αρχή έως το τέλος μία μεγάλη έκπληξη!!!

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.