“Ἔργα καὶ Ἡμέραι” στην Αγία Παρασκευή – οι νέοι, οι παλιοί και οι τρικλοποδιές

Photo: ntng.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τα έργα και τις ημέρες τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, σε όλες τις εκφάνσεις αυτής  και κυρίως όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Στα δύσκολα αναγνωρίζονται οι ηγέτες, οι μεγαλόψυχοι, οι αξιοπρεπείς και εκείνοι που ξέρουν να στέκουν με το κεφάλι ψηλά.

Μια από αυτές τις δύσκολες στιγμές ήταν για αρκετούς η αναμέτρηση για την επικράτηση στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Όλοι γνωρίζουμε τα όσα συνέβησαν πριν την πρώτη Κυριακή, αλλά και την ενδιάμεση εβδομάδα ανάμεσα σε υποψήφιους δημάρχους, συνδυασμούς και παρατρεχάμενους. Δεν θα σας ζαλίσω με αυτά. Οφείλω όμως να επισημάνω τη διαφορά και να πω ότι με δικαίωσε.

Μετά τη μεγάλη νίκη του Γιάννη Μυλωνάκη – που κακά τα ψέματα οι περισσότεροι δεν την περίμεναν, τον τοποθετούσαν μετά βίας στην δεύτερη Κυριακή –  τον ρώτησα τι θα κάνει με όσους του έριχναν λάσπη όλο αυτό το διάστημα. Η απάντηση του ήταν πως «πέρασαν αυτά τώρα, προχωράμε μπροστά» και πως δεν θέλει να δοθεί συνέχεια. Εκτίμησα αυτή την απάντηση. Με τον τρόπο του ο Γιάννης Μυλωνάκης επιβεβαίωσε ότι ήρθε το νέο στην Αγία Παρασκευή και φεύγει το παλιό. Ήταν μια στάση μεγαλοψυχίας και αξιοπρέπειας.

Όμως ο Γιάννης Μυλωνάκης δεν σταμάτησε να με εκπλήσσει. Θα περίμενε κανείς πως έχοντας νικήσει και κατοχυρώσει τη Δημαρχία θα αρκούνταν σε μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση του Δήμου, ώστε να αναλάβει από το Γενάρη τα νέα του καθήκοντα. Όπως και έγινε. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Βγήκε να ευχαριστήσει όσους τον ψήφισαν, τους εργαζόμενους στο Δήμο, τους απλούς ανθρώπους στις λαϊκές αγορές και να «δέσει» την επικοινωνία μαζί τους. Παράλληλα άρχισε τις επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και συζήτησε για προγράμματα και δράσεις που μπορούν να ωφελήσουν στο μέλλον την Αγία Παρασκευή. Γενικά ανέπτυξε μια δράση και μια κινητικότητα που άλλοι δεν την είχαν σε ολόκληρη τη θητεία τους.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα δύσκολα για τον νέο δήμαρχο και τη δημοτική του ομάδα θα αρχίσουν από την στιγμή που θα αναλάβουν τα ηνία του δήμου. Και το γνωρίζουν, είναι συνειδητοποιημένοι ότι αναλαμβάνουν έναν δήμο με πολλά προβλήματα και πιθανόν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εξάλλου το μαρτύρησε ο απερχόμενος Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς σε πρόσφατη συνέντευξή του όταν είπε πως «για τα δημοτικά τέλη η Υπηρεσία ζητάει για να μπορέσουν να ισορροπήσουν μια αύξηση 20%»! Πως γίνεται σε έναν δήμο που διατείνεται ότι έχει τα χαμηλότερα δημοτικά Τέλη η Υπηρεσία να ζητάει αύξηση της τάξης του 20%; Ποια οικονομικά «χαμηλά» έχει ανάγκη να καλύψει; Και γιατί ο νυν Δήμαρχος δεν επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το όποιο πρόβλημα; Αντίθετα δηλώνει ότι «Να πάρει την ευθύνη (σ.σ. ο κ. Μυλωνάκης) να τη φέρει μόνος του και να την ψηφίσει. Δε θα περάσει βέβαια γιατί θέλει 17 ψήφους. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι θα κάνει, όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια».

Ξέρετε κάτι; Ο νέος Δήμαρχος όταν έρθει η ώρα του κάτι θα κάνει, θα ζοριστεί, θα αναγκαστεί, θα βρει τρόπο. Τώρα όμως τα “γένια και τα χτένια” είναι στα χέρια του Βασίλη Ζορμπά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ας επανέρθουμε όμως στα «έργα και ημέρες» που έλεγα στο ξεκίνημα και ας κολλήσουμε και την υστεροφημία. Δεν μπορεί κάποιος να διαγράψει μια λαμπρή πορεία, μια άξια πολιτική διαδρομή και να τα χαλάσει στο τέλος. Δεν μπορεί να χτίζει κτίρια για να βάλει επάνω το όνομά του, ώστε να τον θυμούνται οι μεταγενέστεροι και στο τέλος να ακολουθεί μια συμπεριφορά που διαλύει όλα τα προηγούμενα.

Αλήθεια ήταν μόνο δική μου διαίσθηση από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα ότι ο νυν δήμαρχος, υποσυνείδητα, δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το αν θα κερδίσει ή θα χάσει στις εκλογές; Σαφώς δεν περίμενε αυτή την πανωλεθρία. Όμως σκεφτείτε: όσοι τον γνωρίζουν αντιλαμβάνονται ότι του έλειπε η ζέση, η επιθυμία για νίκη που τον χαρακτήριζε παλιά. Εγκαινίασε το εκλογικό κέντρο τελευταίος από όλους και ήταν σα να το έκανε εξ ανάγκης, σαν αγγαρεία.  Που ήταν η δημοτική ομάδα και τα υπόλοιπα στελέχη σε όλο τον προεκλογικό αγώνα; Φυσικά δεν νοείται κινητοποίηση το ανέβασμα στο Facebook των προεκλογικών καρτών και φυλλαδίων τους. Και γιατί να μην θέλει να επανεκλεγεί; Κουράστηκε; Ή γνωρίζει κάτι εκείνος που δεν ξέρουμε εμείς οι άλλοι;

«Έργα και ημέρες» όμως και για τον ηττημένο του δεύτερου γύρου, τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο. Είχα γράψει πως αν κέρδιζε αυτή την εκλογική μάχη, θα την κέρδιζε μόνος του, γιατί τα στελέχη του στην καλύτερη περίπτωση ήταν άφαντα. Βέβαια, το μεγάλο λάθος του Γιάννη Σταθόπουλου έχει να κάνει με τα χρώματα και τα κόμματα. Προσπαθώντας να γλιτώσει από το ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στη Νέα Δημοκρατία! Αντί να αποστασιοποιηθεί και να κρατήσει μέχρι τέλους την ανεξαρτησία που πάλευε τέσσερα χρόνια να εδραιώσει, αποδέχτηκε σιωπηρά την γαλάζια κάπα. Αντί να επιμείνει σθεναρά σε ένα αισιόδοξο πρόγραμμα για το μέλλον της Αγίας Παρασκευής, παρασύρθηκε και έχασε …

Οι εποχές άλλαξαν, οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τι γίνεται σε άλλους δήμους, να συγκρίνουν και να κρίνουν. Ζητούν αμεσότητα, βιώσιμη καθημερινότητα, διάλογο και απαντήσεις. Σε αυτή τη φάση είδαν δίπλα τους το Γιάννη Μυλωνάκη και τον επέλεξαν. Το αν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους θα φανεί στο μέλλον. Στην αρχή τουλάχιστον τα πράγματα προβλέπονται δύσκολα για τους «Αλλάζουμε» και οι τρικλοποδιές ξεκίνησαν από τώρα. Αλλά, κάθε Αλλαγή και δύσκολη, όχι όμως ανέφικτη …

« … Έτσι να πράττεις. Κι απ᾽ την κακή τη φήμη των ανθρώπων να φυλάγεσαι.

Γιατί η κακοφημία είναι άσχημη, κι ελαφριά που να μπορείς να τη σηκώσεις εύκολα πολύ, μα να την κουβαλάς βαριά, και δύσκολη να την αποτινάξεις.

Φήμη καμιά δε χάνεται ολότελα που άνθρωποι πολλοί τη διαδώσουν. Μία θεά είναι κι αυτή επίσης. …»

 ΗΣΙΟΔΟΣ, Ἔργα καὶ Ἡμέραι,  στ. 756-760

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.