Λαϊκή Συσπείρωση: Οι ανάγκες και η ασφάλεια των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι για διαφήμιση, ούτε μπορούν να περιμένουν

Με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Γονέων των Παιδικών Σταθμών της Αγίας Παρασκευής, που έλαβαν όλες οι παρατάξεις του Δήμου, καλώντας να πάρουμε όλοι θέση, θέλουμε να τονίσουμε την ολόπλευρη στήριξή μαςστα αιτήματα, που διεκδικούν οι γονείς, για την ασφάλεια της ζωής των παιδιών και την ασφαλή, χωρίς επιβάρυνση, χρήση του σχολικού λεωφορείου για όσους το έχουν ανάγκη.

Η στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έχει ευκαιριακό χαρακτήρα. Βασίζεται στις πάγιες θέσεις μας για την προσχολική αγωγή και αποδεικνύεται με τη διαχρονικά σταθερή στάση μας να υπερψηφίζουμε όλα τα αιτήματα των γονέων στο πρώην νομικό πρόσωπο (ΠΑΙΣΔΑΠ), σε αντίθεση με όλες τις άλλες παρατάξεις που συμμετείχαν σε αυτό.

Το ίδιο πράξαμε και στο δημοτικό συμβούλιο 13/3/2024. Πήραμε την πρωτοβουλία να φέρουμε στη συζήτηση την επιστολή του συλλόγου γονέων, καλώντας τη διοίκηση να δηλώσει τις προθέσεις της σε σχέση με τα σοβαρά ζητήματα που θέτουν οι γονείς. Ωστόσο η δημοτική αρχή απέφυγε να απαντήσει, αν θα αναλάβει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία και οι υπόλοιπες παρατάξεις απέφυγαν συνολικά να τοποθετηθούν.

Αντίστοιχα πράξαμε ξανά την 24/4/2024 στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής. Με τη μοναδική ερώτηση που μας αντιστοιχούσε λόγω του ενός εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου μας καταθέσαμε αυτή την φορά ερώτηση βασισμένη στα αιτήματα των γονέων των Παιδικών Σταθμών και των Σχολειών.

Καμία απάντηση δε λάβαμε για ακόμα μια φόρα. Το μόνο που «ξεκαθάρισε» οΔήμαρχος Μυλωνάκης ήταν, πως αποδέχεται ότι οι «απινιδωτές σώζουν ζωές» άλλα «έχουν κόστος» ενώ ελπίζει και κινείται για την ανεύρεση εταιρειών χορηγών που στα πλαίσια της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» – δηλαδή της διαφήμισής τους – θα τους παρέχουν στον Δήμο. Ούτε λόγος βέβαια για νοσηλευτές γιατί και οι χορηγίες «έχουν τα όρια τους». Ενώ για το θέμα της μεταφοράς των παιδιών η Δημοτική Αρχή επανέλαβε τον ισχυρισμό δε μπορεί να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς ενώ οι προδιαγραφές των υπαρχόντων σχολικών λεωφορείων δεν επιτρέπουν τη μεταφορά παιδιών κάτω των 30 μηνών.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θέλουμε να κάνουμε καθαρό, ποια είναι η αιτία που προκαλεί τέτοιου είδους ελλείψεις, που αντικειμενικά θέτουν και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας για τα παιδιά μπροστά σε ένα επικίνδυνο γεγονός.

Είναι η πολιτική επιλογή της υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης κάθε δημόσιου αγαθού. Το εχθρικό κράτος δε χρηματοδοτεί ό,τι δε φέρνει κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους και έτσι οι πραγματικές ανάγκες των πολλών δεν καλύπτονται.

Να λοιπόν γιατί δεν θα δει κανείς, ποτέ, τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου να αλληλοκατηγορούνται πάνω σε τέτοια θέματα. Γιατί απλά όχι μόνο δεν εναντιώθηκαν στην πολιτική της υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης αλλά την εφάρμοσαν στη θητεία τους στη Διοίκηση του Δήμου χωρίς να διεκδικήσουν το παραμικρό απ’ το κεντρικό κράτος

Γιατί όμως το κράτος και ο δήμος αντιμετωπίζουν ως κόστος την ασφάλεια των παιδιών, γιατί δεν είναι δωρεάν το σχολικό, για οικογένειες που μένουν στην άλλη άκρη του δήμου από τον σταθμό του παιδιού τους;

Γιατί ένα κρατικό σύστημα με σύγχρονες, ασφαλείς, νέες δομές, στελεχωμένες επαρκώς με μόνιμο προσωπικό και νοσηλευτές, δωρεάν μεταφορά για τα βρέφη αφαιρεί «πελατεία» και κέρδη απ’ τις ιδιωτικές δομές.

Γιατί το κρατικό χρήμα πρέπει να κατευθύνεται στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

Γιατί το 95% των φορολογικών εσόδων προέρχεται απ’ τη δική μας φοροληστεία και μόλις το 5% από τους επιχειρηματικούς ομίλους την ίδια στιγμή που εφοπλιστές και τραπεζίτες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ.

Δυστυχώς, μέσα από μια σειρά προδιαγεγραμμένα εγκλήματα (Τέμπη, Μάτι, πλημμύρες κλπ) που στέρησαν τη ζωή από εκατοντάδες συνανθρώπους μας, έγινε γνωστό σε όλους μας ότι το «πάμε και όπου βγει»είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Τα μέτρα που θα παρέχουν ασφάλεια για τα παιδιά των παιδικών σταθμών, αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο Δήμο μας δεν μπορούν να περιμένουν.

Δε θέλουμε να ακούσουμε ξανά από τους υπεύθυνους ότι «έφταιγε η κακιά η ώρα», το ανθρώπινο λάθος. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κάνεις ότι σε κανένα σχολείο ή παιδικό σταθμό, στο δήμο μας, δεν έχει πραγματοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος. Πολύ απλά, δεν γνωρίζουμε σήμερα ποια κτήρια είναι επικίνδυνα και ποια όχι.

Απέναντί σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση μόνο μια επιλογή υπάρχει, να δυναμώσουν οι αγώνες που δίνουν οι σύλλογοι γονέων μαζί με άλλους φορείς του δήμου μας. Γιατί στο δίλημμα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» μόνο μια μπορεί να είναι η απάντηση, «οι ζωές μας και των παιδιών μας, είναι πάνω από όλα».

Η Λαϊκή Συσπείρωση στέκεται στο πλευρό των γονέων και θα συνεχίσει να διεκδικεί μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Παράλληλα διεκδικούμε από το κράτος, να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία κι ανάπτυξη ενός ενιαίου δικτύου, αποκλειστικά κρατικών και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, κοινωνικών υπηρεσιών για την υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή, τον αθλητισμό και πολιτισμό, για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Αυτό είναι το σύγχρονο, αυτό είναι το αναγκαίο, αυτό σημαίνει στην πράξη «πάνω από όλα το δικαίωμα του παιδιού».

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.