SOS: Χρονικό όριο μέχρι 15/3/2017 για το νεκροταφείο, μετά χάνεται η παραχωρηθείσα έκταση

Κοιμητήριο Αγ. Παρασκευής-Τοπογραφικό νέας έκτασης

Στη συνέλευση γειτονιάς του Τσακού που διοργανώθηκε από τη Δημοτική Αρχή, ακούσαμε τον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστα Τσιαμπά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Δημοτικό Κοιμητήριο.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι υπάρχει χρονικό όριο για τις εργασίες και την κατασκευή εκκλησίας στο χώρο. Μας κίνησε την περιέργεια, το ψάξαμε και σας ενημερώνουμε για το θέμα του Κοιμητηρίου Αγίας Παρασκευής.

Στις 15 Μαρτίου 2012 υπογράφεται απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάσο Γιαννίτση και των Υφυπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Μουρμούρα σύμφωνα με την οποία:

«Παραχωρείται δωρεάν κατά κυριότητα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής τμήμα του δημοσίου κτήματος Α.Β.Κ. 258 (Ο.Τ. 136 α) Ανατ. Αττικής εμβαδού 8.695τ.μ. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 200 του Ν.3463/06.»

Η αγοραία αξία του τμήματος αυτού εκτιμάται, με έκθεση της Δ.Ο.Υ. Αγίας Παρασκευής στις 16-2-2005, σε 4.593.103,45€.

Η παραχώρηση γίνεται με αποκλειστικό σκοπό στην έκταση αυτή να δημιουργηθούν σύγχρονοι χώροι ταφής νεκρών προ της πλευρά του χώρου ταφής και να γίνουν εγκαταστάσεις π.χ. αποθήκες φύλαξης εργαλείων, χώροι γραφείων του προσωπικού που θα εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του Κοιμητηρίου. Στο Τοπογραφικό διάγραμμα που θεωρήθηκε στις 31-1-2005 αναφέρεται και η κατασκευή παρεκκλησίου (υπάρχει πίστωση από δωρεά κληροδοτήματος περίπου 280.000€ από το 2001, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο, να κλείνουν κεντρικοί δρόμοι για να διέρχονται  οι  πομπές των νεκρώσιμων τελετών)-κυλικείου-αίθουσας αναμονής κλπ.

Η παραχώρηση έγινε με τους εξής όρους:

  1. Την πραγματοποίηση του παραπάνω σκοπού εντός 5ετίας από την έκδοση της απόφασης, με την υποχρέωση τήρησης των προβλεπόμενων διατάξεων περιορισμών που αφορούν στην ίδρυση και επέκταση νεκροταφείου.
  2. Τη μη μεταβίβαση σε τρίτους του πιο πάνω ακινήτου του Δημοσίου.
  3. Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης γης του χώρου, αυτός επανέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου.

Η μη τήρηση των πιο πάνω όρων συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης και την επάνοδο της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο.

Η λογική λέει ότι μετά την απόφαση παραχώρησης ο Δήμος πρέπει να αρχίσει τις εργασίες, όμως δεν γίνεται έτσι και αυτό γιατί ο χώρος θεωρείται «αναδασωτέα έκταση», παρόλο που με το αρ. 5120/15-12-2004 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Αν. Αττικής η εν λόγω έκταση έχει ενταχθεί σε έγκυρο ρυμοτομικό σχέδιο και δεν έχουν εφαρμογή επ’ αυτού οι διατάξεις της Δασικής νομοθεσίας.

Η τότε Δημοτική Αρχή Ζορμπά με επιμονή και πίεση, με αγώνα και διεκδίκηση προς όλα τα επίπεδα, προς το Δασαρχείο Πεντέλης και τη Διεύθυνση Δασών κατάφερε να αποδείξει το δίκιο του Δήμου και να λάβει με το ΦΕΚ αρ. φύλλου 44/19-2-2014 ανάκληση της υπ. Αρ. 1591/1-7-1996 απόφασης του Περιφερειακού Δ/ντη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατ. Αττικής «Περί κήρυξης αναδασωτέας εκτάσεως» για έκταση εμβαδού 4.600στρ. στη θέση «ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ» του Δήμου Αγίας Παρασκευής, καθώς η απόφαση κήρυξης «απώλεσε την αιτιολογική της βάση εκδοθείσα κατά πλάνη περί τα πραγματικά και νομικά δεδομένα». Οπότε, έκτοτε ο Δήμος είναι ελεύθερος να ενεργήσει.

Συμπερασματικά των ανωτέρω, αν ο Δήμος δεν αξιοποιήσει το χώρο σύμφωνα με την απόφαση έως τις 15 Μαρτίου 2017, θα χάσει την έκταση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία διεκδίκησης από την αρχή και αντιλαμβάνεστε το χάσιμο χρόνου. Αν σκεφτούμε ακόμη, ότι επανειλημμένα οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές τονίζουν την δραματική έλλειψη χώρου ταφής, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Αυτό σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου πρέπει να κινητοποιηθεί και να δράσει άμεσα και μέσα σε 16 μήνες (τόσοι απομένουν) να έχει τελειώσει το έργο. Σύμφωνα βέβαια με δήλωση του Δημάρχου στην ίδια εκδήλωση, έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για το Κοιμητήριο (γεωλογική κλπ), αλλά γνωρίζοντας ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, θα συνιστούσαμε ο Δήμος να την επισπεύσει και να ασχοληθεί έντονα με το ζήτημα.

Κοιμητήριο Αγίας Παρασκευής- πινακίδα ΓΥΣ- Δασαρχείο

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter