Το αναξιόπιστο και πολύ ενθουσιώδες Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 των 47 εκ. ευρώ!

a3d2d53faa6256cb622d39f1dc5640e5_l

 

Γράφει  η Λένα Μαρκή

Με την ψυχή στο στόμα θα λέγαμε ότι ψηφίστηκε χθες βράδυ το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 (Τ.Π.) αφού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 14-12 με μια αντιπολίτευση να δηλώνει 11 ΟΧΙ και 1 ΠΑΡΩΝ.

Σημαντική επισήμανση από αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης ήταν η κακή εικόνα που παρουσίασε η συμπολίτευση κατά τη συνεδρίαση, όπου απουσίαζαν αρκετοί σύμβουλοί της και αρκετοί από όσους ήταν παρόντες δεν παρακολουθούσαν τα όσα λέγονταν. Άσχημα χαρακτηρίστηκε επίσης και η αποχώρηση του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου μετά τις πρωτολογίες και για σχεδόν όλη τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού με την αιτιολογία της ύπαρξης κάποιου σοβαρού ραντεβού στα υπουργεία.

Παρουσιάστηκε ένα τεχνικό πρόγραμμα που, όπως ειπώθηκε και αποδείχτηκε με στοιχεία και αριθμούς, είναι στην πλειοψηφία του μεταφορά του προηγούμενου με πολλά έργα να πηγαίνουν κυλιόμενα στο 2017. Έγινε παρουσίαση του Τ.Π. χωρίς κάποιο απολογισμό έργου της προηγούμενης χρονιάς και χωρίς ενημέρωση επί του αποτελέσματος των εξαγγελιών των προηγούμενων Τ.Π.

Γενική ήταν η απορία που εξέφρασε ο κ. Βασίλης Ζορμπάς όταν ρώτησε την Δημοτική Αρχή αν, έχοντας καταναλώσει τα 2,5 χρόνια της θητείας της, όλα αυτά που έχουν ανακοινώσει ειλικρινά τα πιστεύουν; Και αν μπορούν να υλοποιήσουν τουλάχιστον το 1/20 αυτών.

Όπως πολύ αναλυτικά ανέφερε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς  στο Τ.Π. 2017 η Δημοτική Αρχή εντάσσει 58 έργα, συνεχιζόμενα 16, νέα 42. Από τα 42 νέα έργα που εγγράφησαν στον προϋπολογισμό τα 29 ήταν εγγεγραμμένα και στο Τ.Π. 2016 και ορισμένα υπήρχαν και στο Τ.Π. 2015. Ουσιαστικά τα νέα έργα είναι 13. Ο κ. Τσιαμπάς μίλησε και για αναξιοπιστία των εξαγγελιών της Δημοτικής Αρχής αφού το Τ.Π. 2017 έχει μια καινοτομία, δηλαδή για το κάθε έργο αναφέρεται ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά σε πόσα χρόνια θα υλοποιηθεί. Επίσης αναφερόμενος στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια τόνισε ότι η Περιφέρεια στον προϋπολογισμό της για το 2017 έχει εγγράψει μόλις το 1,4% του συνολικού ποσού κατασκευής των έργων (28.000.000€). Άρα αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να υλοποιηθούν αυτά τα έργα μέσα στο 2017; Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό έργων που εξήγγειλε ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος στις συνελεύσεις στις γειτονιές, τα οποία μαζί με τα έργα της Περιφέρειας υπολογίζονται στα 47.000.000€. Για να καταλήξει ότι όλο το Τ.Π. είναι «στον αέρα και τελείως αναξιόπιστο» και πάρα πολύ «ενθουσιώδες»!

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του κ. Τσιαμπά, ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος συμπλήρωσε ότι ο Δήμαρχος προϋπολογίζει και τα πολύ μικρά έργα που συνήθως γίνονται και δεν χρειάζονται όραμα. Μίλησε για 2,5 χρόνια χαμένα και την αδυναμία της Περιφέρειας να στηρίξει τα έργα που ανέλαβε από τη στιγμή που τα χρήματα που προϋπολογίζει για την Αγία Παρασκευή είναι ελάχιστα μέσα στα υπέρογκα και ανέφικτα ποσά του προϋπολογισμού της. Αναφερόμενος σε διάφορα status στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εφαρμόστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και για τα οποία μόνο ο δικός μας Δήμος δεν διαμαρτυρήθηκε, είπε, ότι ο Δήμος κινείται «σε ρυθμούς πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ» και δεν κινείται «σε ρυθμούς διεκδίκησης για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους αιρετούς». Και συνέχισε πως «η πλήρης ταύτιση της Διοίκησης του Δήμου με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» είναι γεγονός που δεν έχει γίνει ποτέ από Διοίκηση του Δήμου με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης μίλησε για «απόλυτα απολιτική» εισήγηση του Δημάρχου και καμία διεκδίκηση για τις ανάγκες της πόλης. «Απολογισμός για κλάματα», κατά τον κ. Γκιζιώτη όταν απολογίζονται δράσεις καθημερινές και επιχορηγήσεις συλλόγων. Αναφέρθηκε κι αυτός στις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας που δεν πείθουν κανέναν ότι θα εφαρμοστούν και συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν στο Τ.Π. να προϋπολογίζεται το κολυμβητήριο συνεχώς εδώ και 30 χρόνια. Έχουν στοιχειώσει όλα τα μεγάλα έργα και πάνε τώρα να στοιχειώσουν και άλλα. Παρεμβάσεις «για να μας κλαίνε οι ρέγγες» έγιναν στο πάρκο «Σταύρος Κώτσης», κολυμβητήριο όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Γιαννακόπουλος «όπως προκύψει», ακόμα δεν έχει δώσει ο Δήμαρχος στους κατοίκους της περιοχής το παρκάκι που υποσχέθηκε, αγορά του Ιόλα που θα αποτελέσει στην ουσία άλλη μια «τρύπα» που προσβάλει την πόλη μας και ευτυχώς που αναδιπλώθηκε το θέμα της Ανεμώνης που ήταν μια “μπούρδα με περικεφαλαία” και μεγάλο σκάνδαλο.

Δεν γίνεται τα έργα της καθημερινότητας να παρουσιάζονται σαν μεγάλα έργα, τόνισε πολύ σωστά  ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης και σαφώς έχει δίκιο. Πολλές φορές έχουμε επισημάνει πως η διαχείριση του Δήμου γίνεται πάντα από κάθε Δήμαρχο και δεν αποτελεί κατόρθωμα για κανέναν.

Ο κ. Θάνος Ανδρίτσος του «Φυσάει Κόντρα» δήλωσε ότι συναινεί με την κριτική της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Παρατηρούμε, είπε, ότι έχουμε σαν συνθήκη μόνιμη για τα τεχνικά έργα: α)τα λίγα χρήματα και μια διαδικασία που εξαρτώνται όλα τα τεχνικά προγράμματα, την προσπάθεια ένταξής τους στο ΕΣΠΑ και το παζάρι με την Περιφέρεια, β) μια τεράστια αργοπορία, γ) έλλειψη στη συνέχεια του σχεδιασμού και δ) μια έλλειψη συμμετοχής και δημοκρατίας.

Για έλλειψη διεκδικητικού προγράμματος από την εισήγηση του Δημάρχου μίλησε ο κ. Κώστας Κρητικίδης. «Πλασματικό και αναξιόπιστο» το Τ.Π. και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Τσιαμπάς. Δείχνοντας στο συμβούλιο το έντυπο του προηγούμενου Τ.Π. του Δήμου όπου είχε σημειώσει τι από αυτό πραγματοποιήθηκε και τι όχι, αποδείχτηκε ότι σε ποσοστό 90% το πρόγραμμα του 2016 δεν ολοκληρώθηκε, οπότε μιλάμε σήμερα για μεταφορά έργων από το παλιό στο νέο. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ελεύθερους χώρους. Έκλεισε την πρωτολογία του λέγοντας ότι το Τ.Π. 2017 όντως παρουσιάζει μια πληρότητα, όμως δεν είναι αξιόπιστο και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί γι’ αυτό και το καταψηφίζει.

Αναφορές στο κολυμβητήριο έγιναν και από την κ. Έφη Καψοκεφάλου και έθεσε την ερώτηση αν απλά εγγράφουμε έναν προϋπολογισμό και επίσης με πόση βεβαιότητα η Δημοτική Αρχή καλεί τους συμβούλους να ψηφίσουν το πρόγραμμα.

Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της συνέχισε να μένει στα γνωστά, δηλαδή ότι ΘΑ ξεκινήσουν το ένα, ΘΑ κάνουν το άλλο, ΘΑ αγοράσουν το επόμενο και η Περιφέρεια τους έχει υποσχεθεί … Με καμάρι ο θιγμένος Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος προτάσσει την τρομερή διεκδίκηση και απόκτηση για το Δήμο ενός οχήματος από τον ΣΠΑΥ!!! Μέχρι εκεί μάλλον φτάνει και δεν είναι για κάτι μεγαλύτερο. Εθελοτυφλεί στην πραγματικότητα και παρόλο που βλέπει ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά με τα χρήματα της Περιφέρειας, πιστός στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να οδηγεί τη βάρκα στα βράχια. Το απέδειξε κάλλιστα απαξιώνοντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και προτιμώντας το ραντεβού σε κάποιο υπουργείο. Υποτίθεται ότι το ραντεβού δεν κλείστηκε τελευταία στιγμή οπότε θα μπορούσε είτε να το αλλάξει, είτε να προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. κάποια άλλη μέρα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που απουσιάζει από το δημοτικό συμβούλιο και τυχαίνει πάντα τα ραντεβού του στα υπουργεία να είναι βραδινά και τη συγκεκριμένη μέρα να έχει συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο … Μήπως βαρέθηκε; Λέτε κάποια στιγμή να δούμε και σε αυτόν το βαριεστημένο βλέμμα που είχε ο  Πρωθυπουργός όταν συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το οποίο έγινε viral παγκοσμίως;

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Πετσατώδη την καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων έργων που είχαν εξαγγελθεί και το χάσιμο των 2,5 χρόνων Διοίκησης, είπε ότι αυτά πρέπει να είναι στο «στάδιο ωρίμανσης» για να προχωρήσουν και για παράδειγμα έφερε τη μελέτη για τον δεύτερο παιδικό σταθμό στα Πευκάκια όπου την διόρθωναν, όπως δήλωσε, επί ένα χρόνο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Ο κ. Ζορμπάς τότε την ρώτησε πως γίνεται ο δεύτερος παιδικός σταθμός που είναι το 1/3 του μεγάλου παιδικού σταθμού να χρειάζεται σχεδόν διπλάσιο χρόνο από εκείνον για να υλοποιηθεί και να έχει κολλήσει εδώ και δυο χρόνια; Όσον αφορά τον κ. Γκιζιώτη αναφέρθηκε σε έργα της πόλης που είναι μάλιστα «υπερώριμα» για να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαμπά, ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος επιβεβαιώνει με τον τρόπο σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού όλους αυτούς που τον κρίνουν και τον κατακρίνουν ότι ταυτίζεται με την κεντρική πολιτική σκηνή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα των διεκδικήσεων ή μη από τη Διοίκηση ακούσαμε και το εξής ωραίο από τον κ. Πάνο Γκόνη, πως όταν κάποια φορά πήγαν στον υπουργό Μεταφορών κ. Σπίρτζη να διεκδικήσουν ορισμένα πράγματα για το Δήμο και είχαν απέναντι το Δήμαρχο Μενιδίου που οι άνθρωποι πνίγονται από τις πλημμύρες μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, τους «έπεσαν τα μούτρα»!!!! Δύο απορίες έχω πάνω σε αυτό α) τελικά διεκδίκησαν ή επέστρεψαν άπραγοι στην Αγία Παρασκευή και β) επειδή στον πλανήτη Γη υπάρχουν και άνθρωποι σε χειρότεροι κατάσταση από εμάς πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε και να διεκδικούμε κάτι καλύτερο; Αν είναι έτσι γιατί να ζητήσουμε χρήματα για να φτιάξουμε τα όμβρια; Ας πνίγονται και τα Πευκάκια όπως το Μενίδι, σωστά; Το σωστότερο φυσικά θα ήταν η Περιφέρεια να φροντίζει για όλα τα «παιδιά» της.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεράσιμος Βλάχος μετά την αποχώρηση του Δημάρχου παίρνοντας το λόγο ως δημοτικός σύμβουλος συνοψίζει τα αναφερόμενα από τη Δημοτική Αρχή  και ως συνήθως βλέπει μπρος του μόνο τον κ. Ζορμπά και ακούει την κριτική μόνο του κ. Ζορμπά και κανενός άλλου. Δεν άκουσε ούτε τον κ. Γκιζιώτη, ούτε τον κ. Γιαννακόπουλο, ούτε τον κ. Μουστόγιαννη, ούτε τον κ. Κρητικίδη που είπαν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το Τ.Π. του 2017, ούτε τον κ. Ανδρίτσο που είπε ότι συμφωνεί με τη κριτική των υπολοίπων, παρά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση! Περίεργη αντίληψη πραγματικά! Παραπονέθηκε δε, ότι δεν άκουσε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση από την αντιπολίτευση και αναρωτιόμαστε αν σε ένα τελειωμένο Τ.Π.  θα συμπεριλαμβανόταν μια πρόταση της αντιπολίτευσης, μιας και η Δημοτική Αρχή μας έχει συνηθίσει στο να την αγνοεί. Εδώ ο κ. Γιαννακόπουλος συχνά πυκνά ζητάει να έρθει το θέμα του κολυμβητηρίου στο Δ.Σ. και τον αγνοούν παντελώς! Τι να λέμε τώρα;

Θα κλείσω με μια φράση του κ. Μουστόγιαννη «Ο κόσμος θα κρίνει με τα έργα όταν έρθει η ώρα των εκλογών», δεν θα θυμάται ούτε αντιδημάρχους, ούτε προέδρους Νομικών Προσώπων, αλλά θα βλέπει αν άλλαξε ή όχι η πόλη και τι έκανε ο Δήμαρχος για αυτή. Όμως με παραμύθια δεν κερδίζονται οι μάχες, ούτε με δέκα λάμπες. Τόσο ο κ. Ζορμπάς όσο και ο κ. Γιαννακόπουλος έχουν σημαντικά έργα να επικαλούνται με περηφάνια κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως Δήμαρχοι. Όπως επίσης είπε και ο κ. Γιαννακόπουλος όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι στηρίχτηκαν από κάποιο πολιτικό κόμμα, αλλά δεν δίστασαν να εναντιωθούν όταν το έκριναν σωστό και αρμόζον. Ο κ. Σταθόπουλος, για πρώτη φορά στην Αγία Παρασκευή, ακολουθεί πιστά το ΣΥΡΙΖΑ είτε γιατί νοιώθει υποχρεωμένος με τη στήριξη που οδήγησε στην εκλογή του, είτε γιατί δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να αντιδράσει. Φέρνει λοιπόν προς ψήφιση ένα Τεχνικό Πρόγραμμα επανάληψη του περσινού, με αόριστο χρονοδιάγραμμα και ευελπιστεί μέχρι τη λήξη της θητείας του να ευοδωθεί κάποιο έργο.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 μέσα σε ένα βράδυ χαρακτηρίστηκε ως αναξιόπιστο, πλασματικό, με μετακύληση των έργων του 2016, πάρα πολύ ενθουσιώδες και πέρασε με μόλις 2 ψήφους.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter