Μπορεί να γίνει το κολυμβητήριο ή όχι; Τι απέδειξε η μελέτη Βιωσιμότητας; (ΜΕΡΟΣ Α΄)

IMG_0191 kolimvitirio - viosimotita

Γράφει η Λένα Μαρκή

Εκδήλωση με θέμα «Συζητάμε για το Κολυμβητήριο» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση μελέτης Βιωσιμότητας για το ημιτελές κολυμβητήριο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Μακεδονίας, Ηπείρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και διήρκεσε τρεις ώρες. Το πάνελ αποτελούσαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ελισάβετ Πετσατώδη και ο μελετητής κ Νίκος Σπηλιωτόπουλος.

Η προσέλευση στη εκδήλωση ήταν ικανοποιητική, αν σκεφτεί κανείς πόσα χρόνια το θέμα απασχολεί το Δήμο και τους κατοίκους και πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά.

IMG_0216 kolimvitirio - viosimotitaΌμως και αυτή τη βραδιά μπορεί να ακούσαμε πολλά, η ουσία όμως των όσων λέχθηκαν ήταν αποθαρρυντική. Η μελέτη του αξιόλογου κ. Σπηλιωτόπουλου ήταν πολύ καλή και περιεκτική και θα μπορούσε να ταιριάξει σε οποιοδήποτε κολυμβητήριο παρόμοιων διαστάσεων, όπως σχολιάστηκε, γιατί δεν περιείχε κάτι ιδιαίτερο και εξειδικευμένο για την οικιστική περιοχή της Νέας Ζωής.

Το σημαντικότερο δε αυτής της μελέτης ήταν το οικονομικό στοιχείο, όπου σύμφωνα με την παρουσίαση το κολυμβητήριο θα έχει έσοδα/έτος 322.000€ κατά μέσο όρο και έξοδα/έτος πάλι κατά προσέγγιση 413.000€, που σημαίνει ότι ετησίως ο Δήμος θα χρεώνεται 90 με 100.000€ !!! Πάντα στην καλύτερη των περιπτώσεων, γιατί αν δεν έχει την υπολογισμένη προσέλευση, η οικονομική ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης στη μελέτη βιωσιμότητας αναφέρονται καταστήματα, τα έσοδα από τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό. Όμως η κ. Αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρξουν καταστήματα για να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία στην περιοχή, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η οικονομική ζημιά αυξάνεται και ξεπερνάει κατά πολύ τις 100.000€ που αναφέραμε παραπάνω.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση εύλογη ήταν η απορία παραβρισκόμενου, πως είναι δυνατόν η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει ένα έργο που θα είναι ζημιογόνο, γιατί όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος η αποπεράτωση του κολυμβητηρίου, που κοστολογείται στα 7-8εκ. €, φιλοδοξούν, να χρηματοδοτηθεί και αυτή από την Περιφέρεια.

Ως επόμενο βήμα αναφέρθηκε η πραγματοποίηση μελέτης η οποία θα κοστίσει περίπου 1εκ. €.

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που τέθηκαν στη συνέχεια από κατοίκους, από δημοτικούς και συλλογικούς παράγοντες, από μηχανικούς κατοίκους της Αγίας Παρασκευής, από τις οποίες άλλες απαντήθηκαν και άλλες όχι.

Τέθηκαν ερωτήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου, για το αν έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες προσβολής της κατασκευής και αν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν λόγοι για να σταματήσει ξανά το έργο, για την πρόσβαση προς το σημείο, για το αν έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες θέσεις στάθμευσης, για την επιλογή του μήκους της πισίνας, αν έχει ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της περιοχής που είναι βεβαρυμμένη και από την ύπαρξη της λαϊκής αγοράς κάθε Παρασκευή όλο το χρόνο, για την ασφάλεια του κτιρίου τι έχει προβλεφθεί και αν το κόστος έχει ενσωματωθεί μέσα στη μελέτη (αν όχι ανεβαίνουμε στο ποσό που ζημιώνεται ο Δήμος), γιατί δεν θα λειτουργεί τη Κυριακή που συνήθως είναι η μέρα αγώνων, για την τιμή κατ’ άτομο,  κ.α. που μπορείτε να ακούσετε στα βίντεο που ακολουθούν μαζί με τις απαντήσεις. Τεχνικά θέματα δεν απαντήθηκαν γιατί η συζήτηση δεν αφορούσε τη μελέτη κατασκευής. Δεν απαντήθηκε επίσης αν με τα 15 δείγματα που λήφθηκαν από τη υπάρχουσα κατασκευή είμαστε απολύτως σίγουροι για την καταλληλότητα του σκυροδέματος και το θέμα της στατικότητας  και τι γίνεται με τα σκουριασμένα σίδερα που φαίνονται ακόμα και με γυμνό μάτι. Εκφράστηκαν φόβοι στο θέμα χρηματοδότησης με το σκεπτικό πως θα προχωρήσει ο Δήμος σε μελέτη 1 εκ. € χωρίς να έχει σίγουρη τη συνέχεια.

IMG_0198 kolimvitirio - viosimotita

Από την αντιπολίτευση

ο πρ. Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς τόνισε για μία ακόμα φορά ότι το κολυμβητήριο πρέπει να κατασκευαστεί είτε στο αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια που είναι χαρακτηρισμένος αθλητικός χώρος, είτε σε συνεργασία με το Χολαργό στον λόφο Τσακού και στη Νέα Ζωή να δημιουργηθεί μια πλατεία με αίθουσες εκδηλώσεων, ώστε να αποφορτιστεί η περιοχή. Επίσης υπήρξε επιφυλακτικός για το αν θα βρεθούν τα χρήματα από την Περιφέρεια, μιας και το σύνολο των επιχορηγήσεων προς την Αγία Παρασκευή φτάνει πλέον το ποσό των 65εκ. €.

Ο πρ. Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος συμφώνησε στη δημιουργία της πλατείας και πρότεινε το κολυμβητήριο να κατασκευαστεί στον Τσακό στα σύνορα με το Χολαργό, να κατασκευαστεί από κοινού με τον όμορο Δήμο ώστε να μειωθούν τόσο τα έξοδα κατασκευής, όσο και συντήρησης στο ήμισυ. Όπως δήλωσε για την κατασκευή στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και κάλεσε τη δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα στο συμβούλιο για συζήτηση, συνυπολογίζοντας ότι πολλές θέσεις παρατάξεων έχουν αλλάξει πάνω στο θέμα με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή των συνθηκών.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Μυλωνάκης συμφώνησε με τη δημοτική Αρχή για τη θέση κατασκευής γιατί έχει γίνει ήδη το 40% των εργασιών. Αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του κολυμβητηρίου εξηγώντας ότι με οκτάμηνες συμβάσεις (κατά την τωρινή διαδικασία λειτουργίας του ΠΑΟΔΑΠ) δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει. Τα κριτήρια είναι ιδιωτικοοικονομικά και πρέπει να ανατεθεί η λειτουργία του σε ιδιωτικό φορέα. Αναφέρθηκε και αυτός στην ανασφάλεια της χρηματοδότησης και ζήτησε από τη δημοτική Αρχή μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο θέμα αυτό.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τσιαμπάς έμεινε στο κόστος κατασκευής και στη βιωσιμότητα. Εξέφρασε ανησυχίες για την ικανότητα της Περιφέρειας να ανταποκριθεί στα μεγάλα ποσά που ανακοινώνονται για το Δήμο και αναρωτήθηκε μήπως δοθούν άσκοπα τα χρήματα για τη μελέτη (1εκ. €), τα οποία δεν υπάρχουν ούτε αυτά στο Δήμο. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, αν αποφασιστεί συνεργασία με ιδιώτη, ο ιδιώτης θα βάλει τους κανόνες γιατί εκείνος θα βάλει τα χρήματα.

IMG_0199 kolimvitirio - viosimotita

Επίσης τοποθετήθηκαν

ο κ. Βασίλης Κάκκος, Διευθυντής στο ΟΑΚΑ,  που μίλησε για δυνατά και αδύνατα σημεία και ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι στο μοντέλο λειτουργίας. Θα πρέπει να αποφασιστεί το μέλλον όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη από κοινού, γιατί είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την τωρινή δημοτική Αρχή.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων κ. Γιάννης Ξυλάς, ως μελετητής και ο ίδιος, αναρωτήθηκε πως μια μελέτη λειτουργικής βιωσιμότητας που αφήνει έλλειμμα 100.000€/χρόνο μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Η μελέτη αυτή δεν έχει λάβει υπόψη της το τι θέλουν οι κάτοικοι και για το λόγο αυτό μπορεί να μην τύχει της κοινωνικής αποδοχής που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο. Πάνω από το 90% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην συνάντηση της Επιτροπής Κατοίκων είπαν ΟΧΙ στο κολυμβητήριο. Και τέλος ζήτησε από το Δήμαρχο να κρατήσει τις δεσμεύσεις του για την βελτίωση του κάτω τμήματος και την απόδοσή του στους κατοίκους ως πάρκο έστω και προσωρινά.

Ο κ. Γιώργος Καράμπελας, πολιτικός μηχανικός που έχει ασχοληθεί με το θέμα κολυμβητήριο, τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν απαιτεί ομοφωνία, αναφερόμενος στην άποψη που επικρατεί, ότι τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Οι περίοικοι δεν είναι η δημοκρατία,  η φωνή τους είναι «η δικτατορία των περίοικων πάνω στους 60.000 (κατοίκους) της Αγίας Παρασκευής» και συνέχισε «να τελειώνουμε με τα θέματα δημοκρατίας, γιατί αυτά είναι αναρχία και δεν είναι δημοκρατία» προκαλώντας την έντονη αντίδραση των περιοίκων που ήταν εκεί. Ακολούθως επέμενε για ανοικτό κολυμβητήριο αιτιολογώντας τη θέση του. Όσον αφορά τη στάθμευση πρότεινε να δοθεί το δικαίωμα στους περίοικους να σταθμεύουν τη νύχτα στις θέσεις στάθμευσης του κολυμβητηρίου.

Ο κ. Μανδηλάς τόνισε ότι χρειάζονται και τα τρία κολυμβητήρια (Νέα Ζωή, Πευκάκια, Τσακός-Χολαργός) σε μια πόλη των 100.000 κατοίκων για να μην έχουμε το πρόβλημα που υπάρχει με τα κλειστά γυμναστήρια. Οφείλουμε να έχουμε όραμα.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διονύσης Λέκκας απευθυνόμενος στον κ. Ξυλά σημείωσε πως αν κάθε περιοχή αρνείται την κατασκευή κάποιου έργου τότε δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι στην Αγία Παρασκευή και αναγκαστικά τα παιδιά θα φεύγουν σε άλλους Δήμους και πως δεν είναι κακό να διαφωνούν οι παρατάξεις. Αναφέρθηκε και στα λεγόμενα του προέδρου του Δ.Σ. κ. Γεράσιμου Βλάχου στα οποία θα αναφερθούμε στο Β΄ μέρος. Σε πρώτη άποψη πρέπει να καθίσουμε να δούμε στους χώρους που έχουν οριοθετηθεί για αθλητικές εγκαταστάσεις τι θέλουμε να κάνουμε. Δήλωσε την αντίθεσή του με τον κ. Καράμπελα λέγοντας ότι προτιμά ένα κλειστό κολυμβητήριο.

IMG_0201 kolimvitirio - viosimotita

Συμπερασματικά από όλη τη συζήτηση προέκυψε ένα κολυμβητήριο που η δημοτική Αρχή θέλει να κατασκευάσει- αποπερατώσει στην περιοχή της Νέας Ζωής, που η μελέτη που παρουσιάστηκε το βγάζει ζημιογόνο, που οι περίοικοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν το θέλουν, που υπάρχει το ενδεχόμενο  κάποιοι να το σταματήσουν ξανά αν δεν σταματήσει λόγω γραφειοκρατίας (θα αναφερθούμε στα επόμενα άρθρα) και που δεν υπάρχουν τα χρήματα για να ξεκινήσει άμεσα.

Εν ολίγοις ήταν μια ωραία βραδιά συζήτησης, χωρίς εμφανές αισιόδοξο αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο για να «παρουσιάσει» η δημοτική Αρχή κάποιο έργο. Η προσέλευση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, όμως φαίνεται ότι όλοι έχουν κουραστεί από την υποσχεσιολογία της Διοίκησης και την απουσία παραγωγής ορατού –απτού έργου.

IMG_ kolimvitirio - viosimotita

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δημοσιεύονται τρία από τα βίντεο της όλης εκδήλωσης. Θα ακολουθήσουν άμεσα ακόμα δύο άρθρα (μέρος Β΄ και Γ΄) με σημαντικά στοιχεία, σχόλια, παραλειπόμενα και τα υπόλοιπα βίντεο της 3ωρης συζήτησης.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν εκτός από τους ανωτέρω ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεράσιμος Βλάχος, ο επικεφαλής της “Μιας γενιάς μπροστά” κ. Αλέξης Μουστόγιαννης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σιδέρης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Έφη Καψοκεφάλου, Κώστας Κρητικίδης, Γιάννης Λογοθέτης, Σπύρος Γιώτσας, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, από το Σύλλογο Τσακού οι κκ Βασίλης, Σαββίδης, Τάσος Μίχας, Γιώργος Δάρρας, ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ κ. Βασίλης Τσαγκάρης, από το Σύλλογο του Αη-Γιάννη οι κκ Παναγιώτης Βαβουγυιός και Βαγγέλης Θεοδοσόπουλος, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κκ Ελευθερία Παπαδοπούλου και Μιχάλης Γαβράς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ειδικού σχολείου κ. Γιώργος Νεκταρίδης, ο υπεύθυνος παιδείας της παράταξης “Αγία Παρασκευή η πόλη μας” κ. Γιώργος Μαργαρίτης και η πρώην ειδική σύμβουλος του κ. Ζορμπά κ. Παρασκευή Ζορμπά.

Επίσης για πολλοστή φορά το aparaskevi-images.gr ήταν η μόνη ιστοσελίδα που παραβρέθηκε και κάλυψε την εκδήλωση, γιατί ενδιαφέρεται για τη δική σας ενημέρωση και για όσα διαδραματίζονται στην πόλη μας.

video1

video2

video3

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter