Μια αλλαγή, πολλά ερωτήματα, πάντα στον ίδιο μονόδρομο

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ο μισός χρόνος διοίκησης της παράταξης «Νίκη των πολιτών» έχει ήδη περάσει και ως είθισται υποχρέωση του επικεφαλής είναι η αλλαγή προσώπων με σκοπό την ανανέωση ατόμων και ιδεών.

Εξάλλου, όλοι όσοι βοήθησαν στην εκλογή του κ. Γιάννη Σταθόπουλου ως Δημάρχου Αγίας Παρασκευής δικαιούνται μία αναγνώριση και μια ανταμοιβή.

Το θέμα της πρόσκλησης  για την 1η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Κυριακή 5-3-2017 εν μέρει είναι η εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου δεν αναμένουμε κάποια αλλαγή.

Όμως να υπενθυμίσουμε ότι αύριο 28-2-2017 λήγει η θητεία Αντιδημάρχων, αφού σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη (άρθρο 59 νόμου 3852/2010 ΦΕΚ τεύχος Α 87 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) η θητεία τους δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών  και σε κάποιες άλλες παλαιότερες εποχές και άλλες Διοικήσεις είχαμε σχεδόν πλήρη ανασχηματισμό με ανανέωση των προσώπων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως το σκηνικό προβλέπεται άκρως φτωχό, αφού κατά πληροφορίες θα υπάρξει μία και μοναδική αλλαγή.

Οι υπόλοιπες Αντιδημαρχίες παραμένουν ως έχουν, εκτός αυτής της Διοίκησης που είναι γνωστό σε μεγάλη πλειονότητα ανθρώπων ότι ο κ. Κώστας Χατζηανδρέου προτίθεται να αποσυρθεί.

Στη θέση αυτή, όλα συγκλίνουν ότι θα καθίσει η κ. Μαρία Κοντοπούλου, πρώην αντιπρόεδρος του Ν.Π. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μην ξεχνάμε, ότι η κ. Κοντοπούλου ήταν και η μοναδική αλλαγή που έγινε στα προεδρεία των Νομικών Προσώπων του Δήμου και πως τότε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Σταθόπουλος είχε δηλώσει ότι θα την αξιοποιήσει αλλού.

Βέβαια το παρασκήνιο για τις όποιες αλλαγές στις Αντιδημαρχίες είναι μεγάλο και ακούστηκαν πολλά ονόματα, όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση του κ. Παπαμιχαήλ (εφόσον παραιτηθεί από τον ΠΑΟΔΑΠ) στην Αντιδημαρχία Διοίκησης ή του κ. Κονταξή στις Τεχνικές Υπηρεσίες ή της κ. Ψύλλα σε έμισθη θέση, κλπ, όμως θεωρούμε, έπειτα από τις πληροφορίες που έχουμε, ότι δεν πρόκειται να συμβούν.

Η τωρινή Δημοτική Αρχή προφανώς έχει στενό πεδίο κινήσεων και αυτό είτε γιατί οι επόμενες επιλογές δεν θεωρούνται κατάλληλες, είτε γιατί οι συμφωνίες που υπήρξαν δεν το επιτρέπουν. Φυσικά τίθεται θέμα αναγνώρισης  των ατόμων που στήριξαν με τις ψήφους τους αυτή την παράταξη και γι’ αυτό ο κ. Δήμαρχος ίσως θεωρεί λύση τη δημιουργία διαφόρων επιτροπών και την τοποθέτησή τους σε αυτές, αλλά όπως και να το κάνουμε η αίγλη μιας Αντιδημαρχίας είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή της προεδρίας μια τυχαίας επιτροπής. Το ίδιο ισχύει και για τις αντιμισθίες. Μένει να δούμε κατά πόσο οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης είναι ικανοποιημένοι από τις θέσεις που κατέχουν, κατά πόσο τολμούν να κάνουν ένα βήμα πιο πάνω και να διεκδικήσουν, κατά πόσο επιθυμούν να μείνουν στη σκιά των ολίγων και κατά πόσο μπορούν ή θέλουν να αντιδράσουν ή απλά θα παραμείνουν οι πειθήνιοι ψηφοδότες της Διοίκησης. Λέτε να πάνε άσκοπα τα «Like» και οι συχνότατες κοινοποιήσεις των αναρτήσεων του Δημάρχου στο Facebook;

Και μιας και αναφέραμε τα οικονομικά, υπάρχει και το θέμα των αντιμισθιών των Αντιδημάρχων. Έως τώρα με αντιμισθία ήταν οι κ.κ. Ελισάβετ Πετσατώδη, Γιάννης Σιδέρης και Πάνος Γκόνης και πιθανόν να παραμείνουν οι ίδιοι, αν και κάποια στιγμή έπαιξε και το όνομα του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σπύρου Παπαγεωργίου, όπου το ενδεχόμενο είναι ακόμα ανοικτό.

Συμπερασματικά κατά 99% η Διοίκηση Σταθόπουλου προβλέπεται να παραμείνει στο ίδιο μοτίβο (όπως και στα Νομικά Πρόσωπα) και να καλύψει τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 σε στενό «οικογενειακό» θα λέγαμε κύκλο. Πιθανόν να πιστεύει πως έτσι διατηρεί τον έλεγχο και πλέει σε γνωστά νερά. Όμως δεν επιτυγχάνει με τον τρόπο αυτό την ανανέωση, τον εμπλουτισμό με νέες ιδέες και γνώσεις και την αλλαγή που απαιτεί η κοινωνία με φρέσκα πρόσωπα. Βγάζει προς τα έξω την εικόνα της ανασφάλειας και μιας Διοίκησης που φοβάται την αλλαγή, που φοβάται να τολμήσει και αρκείται σε μικρά δειλά βήματα.

Θα προτιμούσαμε να διαψευστούμε στις παραπάνω προβλέψεις μας γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η πόλη έχει μέλλον, δυστυχώς όμως κάποιες καταστάσεις εκ των πραγμάτων είναι μονόδρομος.

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter