Ευχές για το Πάσχα και συνέντευξη από τον Δήμαρχο Γεροσκήπου-Κύπρου κ. Μ. ΠΑΥΛΙΔΗ

11/4/2012

Ο Δήμαρχος, της αδελφοποιημένης με τον Δήμο μας πόλης Γεροσκήπου-Κύπρου, κ. Μιχάλης Παυλίδης  μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δέχτηκε πρόθυμα να μας απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που του αποστείλαμε με e-mail.

(Ο Δήμαρχος κ. Παυλίδης προ ημερών είχε συνοδεύσει στην πόλη μας τα προϊόντα που οι αδελφοί-δημότες της Γεροσκήπου προσέφεραν για τις ανάγκες του “Κοινωνικού Παντοπωλείου”, όμως ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δεν υπήρξαν τα περιθώρια για μια απευθείας συνέντευξη.)

Μαζί με τις απαντήσεις μας έστειλε και τις ευχές του για το Πάσχα, τα οποία και δημοσιεύουμε παράλληλα με τις ευχαριστίες μας για την ευγενή καλοσύνη που είχε να μας διαθέσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του.

Εμείς του ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, υγεία και ευημερία προσωπική & οικογενειακή, καθώς και δύναμη να συνεχίσει το σημαντικό έργο του στον δήμο Γεροσκήπου.

Εύχομαι από καρδιάς, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες μέρες, το Άγιο Φως της Ανάστασης, να φέρει αγάπη, ελπίδα και δύναμη και να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την Ελλάδα, γεμάτη φως και δημιουργικότητα. Καλό Πάσχα.

Δήμαρχος Γεροσκήπου

Μιχάλης Παυλίδης

Ακολουθεί η συνέντευξη και οι απαντήσεις ακριβώς όπως μας εστάλησαν:

  1. 1.    Κύριε Δήμαρχε προ ημερών κάνατε ένα σύντομο ταξίδι ως την πόλη μας την Αγία Παρασκευή, για να παραδώσετε τρόφιμα και ρούχα εκ μέρους της πόλης σας της Γεροσκήπου και να συμπαρασταθείτε στις δύσκολες ώρες που περνάμε. Ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα σας δημιούργησε αυτή η επίσκεψη;

Αυτές τις δύσκολες ώρες που ο Ελληνισμός περνά μέσα από σκληρές δοκιμασίες, ο κυπριακός Ελληνισμός, νιώθοντας το μαρτύριο του αδελφού ελληνικού λαού, έρχεται αρωγός στην προσπάθεια να βρει τα πατήματα και τα στηρίγματά του, για να ορθοποδήσει και να βρει και πάλι την υπερηφάνεια του. Με αυτή τη σκέψη και με το ακατανίκητο εκείνο πηγαίο συναίσθημα, να συμπαρασταθείς στον αδελφό σου με κάθε θυσία, ως Δήμος Γεροσκήπου, προχωρήσαμε στη διεξαγωγή εράνου αλληλεγγύης, ως μια ελάχιστη προσφορά προς την Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου και σε όλες τις δύσκολες στιγμές που διήλθε ο τόπος μας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι δημότες της Γεροσκήπου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και στήριξαν σθεναρά αυτή μας την προσπάθεια. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου, η βοήθεια αυτή παραδόθηκε στον αδελφό Δήμο της Αγίας Παρασκευής, με την ευχή βέβαια, όπως οι θυσίες του Ελληνικού λαού, αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα προκειμένου η χώρα να εισέλθει ξανά σε περίοδο ανάπτυξης και προοπτικής.

  1. 2.    Στο παρελθόν, ο Δήμος Γεροσκήπου χρειάστηκε να συνδράμει και να στείλει βοήθεια σε πόλη είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας;

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε προβεί στη διεξαγωγή εράνου αλληλεγγύης, για τον αδελφοποιημένο Δήμο της Αγίας Παρασκευής, με δεδομένο ασφαλώς ότι είναι και η πρώτη φορά που βιώνουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα και οι Έλληνες αδελφοί μας. Στο παρελθόν ο Δήμος Γεροσκήπου, έχει προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες για άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

  1. 3.    Ο δήμος Γεροσκήπου έχει βρεθεί στην ανάγκη να δράσει για να στηρίξει δημότες του με κινήσεις ανάλογες του «κοινωνικού παντοπωλείου»;

           Ο Δημος Γεροσκηπου, βρισκετε παντοτε στο πλευρό των δημοτών του και ιδιαίτερα των ατόμων εκείνων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε κάποια οικονομικά προβλήματα, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια και στήριξη τυχόν χρειαστεί, σε δημότες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, παραχωρείται έκπτωση στις φορολογίες ενώ σε περιόδους εορτών και όχι μόνο, ο Δήμος στηρίζει οικονομικά οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη ή τους προσφέρει κουπόνια για τρόφιμα. Ταυτόχρονα, ο Δήμος προχωρεί σε ετήσια βάση, στην παραχώρηση υποτροφιών σε δημότες φοιτητές Πανεπιστημίων της Κύπρου και του εξωτερικού. Για τους συνταξιούχους και τις άπορες οικογένειες, στο Κέντρο Ενηλίκων της Γεροσκήπου, παρέχεται καθημερινά γεύμα σε πολύ χαμηλή τιμή.  Επιπλέον, στις ήδη υπάρχουσες υποδομές του ΣΚΕ Γεροσκήπου, αναμένεται πολύ σύντομα να λειτουργήσει Συμβουλευτικό Κέντρο, με την επάνδρωση επιστημονικού προσωπικού, σε συνδυασμό με εθελοντική εργασία Πρόκειται για  ένα σύγχρονο, ευέλικτο και καινοτόμο σύστημα υπηρεσιών για την ψυχοκοινωνική στήριξη και την ενδυνάμωση της οικογένειας όπως επίσης και των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα και που θα προωθεί την επαγγελματική ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων και των οικογενειών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.

  1. 4.    Η οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη χρονική στιγμή την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επηρεάσει την Κύπρο και τον δήμο Γεροσκήπου;

Ο Δήμος Γεροσκήπου και η Κύπρος ευρύτερα, δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να αποτελέσουν και την εξαίρεση στο μακρύ και επώδυνο δρόμο της οικονομικής κρίσης, που συνέτεινε στην ύφεση της κυπριακής οικονομίας ως επίσης και στην αύξηση της ανεργίας που σήμερα, ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του 9.3%. Το ποσοστό αυτό όπως καταγράφεται σήμερα, αποτελεί και την πιο σκληρή έκφραση της παγκόσμιας κρίσης, με τους εργαζόμενους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να επηρεάζονται δυστυχώς σε μεγαλύτερο βαθμό.

  1. 5.    Ως πολίτης της Κύπρου πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει προοπτικές να ανακάμψει;

Θυμάμαι το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας. Τις δάφνες, τις νίκες, την υπερηφάνεια και προπάντων, την ελληνική ταυτότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα σήμερα, διανύει μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Ίσως περάσουν πολλά χρόνια για να ανακάμψει. Όμως είμαι πεπεισμένος ότι, θα ορθοποδήσει ξανά και θα βρει την υπερηφάνεια της.