Ομιλία του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου στο Ευρωπαϊκό Green Twining

Στην εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Green Twinning που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), στις 11 και 12 Απριλίου, μίλησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Το έργο  GREEN TWINING αποσκοπεί στην υλοποίηση δράσεων στους δήμους της Αττικής για την αειφόρο ενέργεια στο πλαίσιο εκτέλεσης  μιας προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος εκπροσωπώντας στη συνάντηση τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ αλλά και τον επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος  αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος αλλά και στη σημασία που δίνει η ΠΕΔΑ και η επιτροπή περιβάλλοντος σε  πρωτοβουλίες και δράσεις που βοηθούν τους δήμους της Αττικής στην  υλοποίηση της περιβαλλοντικής τους πολιτικής.

Όπως σημείωσε «Το τελευταίο διάστημα μας απασχολούν ιδιαίτερα τα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας, της προώθησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας κλπ, δηλαδή αυτό που συνήθως αποκαλούμε βιώσιμες ενεργειακές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο. Για αυτό και στηρίζουμε το «Σύμφωνο Δημάρχων», που προωθεί τις πολιτικές αυτές, επιδιώκοντας όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι της Αττικής, να γίνουν μέλη του εν λόγω Συμφώνου. Για αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, στην σημερινή δύσκολη συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περισσότεροι από 25 δήμοι της Αττικής (περίπου ένας στους τρείς είναι μέλη του «Συμφώνου Δημάρχων», προσπαθούμε ο αριθμός αυτός όσο το δυνατόν να αυξηθεί, αλλά κυρίως προσπαθούμε, οι δήμοι του Συμφώνου, να βοηθηθούν έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι οποίες απορρέουν από την ιδιότητά τους σαν μέλη του Συμφώνου. Οπως για παράδειγμα, η εκπόνηση των δημοτικών Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια, των ΣΔΑΕ όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε ή, των SEAPs, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται στην διεθνή ορολογία».

Για το Ευρωπαϊκό  έργο  Green Twining υπογράμμισε «Νομίζουμε ότι μέσα από αυτό θα αποκτήσουμε τεχνογνωσία, όχι μόνο για το πώς εκπονούνται τα δημοτικά Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια, αλλά κυρίως στο πως υλοποιούνται. Γιατί στόχος δεν είναι να εκπονήσεις ένα Σχέδιο και να το βάλεις στο συρτάρι, αλλά και να το υλοποιήσεις».