Θεά Αφροδίτη – Αγία Παρασκευή – Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην αδελφοποιημένη Γεροσκήπου

Η Γεροσκήπου είναι κωμόπολη της Κύπρου ανατολικά της Πάφου, με πληθυσμό 7.500 κατοίκους. Η μυθολογία λέει ότι η θέα της ομορφιάς  Αφροδίτη είχε τους κήπους της εκεί. Απ’ εκεί προέρχεται άλλωστε και τ’ όνομά της: Γεροσκήπου < Ιερός + κήπος.

Είναι γνωστή για την Πεντάτρουλλη Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 9ου αι. και τις μοναδικές στο είδος τους αγιογραφίες της. Γνωστά είναι επίσης και τα λουκούμια που παρασκευάζονται εκεί τα τελευταία 100 χρόνια.

Η αποστολή της πόλης μας είναι ήδη εκεί και οι πρώτες εντυπώσεις από την άποψη της πόλης και την φιλοξενία των κατοίκων απ’ ότι μαθαίνουμε είναι άριστες.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπετε το σημείο όπου όπως λένε γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη και τον Ναό της Αγίας Παρασκευής, καθώς και το Δημαρχείο Γεροσκήπου. Συγκεκριμένα στην πρώτη φωτογραφία είναι “Η πέτρα του Ρωμιού”. Η τεράστια πέτρα στο άκρο της επαρχίας Πάφου είναι ένα ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα φύσης στην Κύπρο και σχετίζεται με την Αφροδίτη, την Ελληνίδα θεά του έρωτα και της ομορφιάς.

Σύμφωνα με το θρύλο, αυτό το εξαιρετικής ομορφιάς μέρος είναι το σημείο απ’ όπου βγήκε η Αφροδίτη από τα κύματα. Το ελληνικό όνομα, Πέτρα του Ρωμιού, σχετίζεται με τον θρυλικό Βυζαντινό ήρωα, τον Διγενή Ακρίτα, που κράτησε τους Σαρακηνούς στον κόλπο με την απίστευτη δύναμη του. Λέγεται ότι σήκωσε τον τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα καταστρέφοντας τα πλοία του εχθρού. Ο χώρος συμπεριλαμβάνεται στην Πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης.