Κατάχρηση εξουσίας εις βάρος μαθητών

.

Στα πλαίσια της Γενικής Απεργίας και διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας της 18/10, καθώς εννιά μαθητές του 4ου Λυκείου Αγ. Παρασκευής κατευθύνονταν στη στάση Νομισματοκοπείου, στο μετρό, επί της Μεσογείων, αστυνομικοί με πολιτικά (ασφαλίτες) τούς σταμάτησαν αναίτια και απαίτησαν την επίδειξη ταυτοτήτων. Τους μαθητές – δύο εκ των οποίων είχαν μαζί τους ταυτότητα- τους προσήγαγαν, αφού ήρθε άμεσα μια κλούβα. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν και οι εννιά στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου (!), αντί του κοντινότερου, στην Αγία Παρασκευή. Η αρχή του τμήματος θεώρησε περιττή την ενημέρωση τόσο των κηδεμόνων τους, όσο και του σχολείου τους. Μετά την εξακρίβωση στοιχείων, τα παιδιά αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους, αφού αναγκάστηκαν να περπατήσουν επί ένα τρίωρο μέχρι τα σπίτια τους, σε μια περιοχή άγνωστη για αυτά, ενώ μερικά έκαναν «οτοστόπ».

Η γενική συνέλευση των μαθητών, καθώς και το 15μελές συμβούλιο του 4ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής, καταγγέλλει την αυταρχική και τρομοκρατική αυτή πράξη. Οι συγκεκριμένοι «προστάτες» του πολίτη που υποτίθεται οφείλουν να λειτουργούν δεοντολογικά και προς το συμφέρον του λαού, καταχράστηκαν την εξουσία τους στα πλαίσια του εκφοβισμού και της καταστολής του μαθητικού κινήματος. Βέβαια, δεν έλειψαν επίσης οι τραμπουκισμοί και οι άκρατες ειρωνείες – σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαθητών.

Κρίνουμε λοιπόν ότι οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να απολογηθούν δημόσια για την τραγελαφική αντίδραση των ασφαλιτών μπροστά στους «τρομοκράτες» 15χρονους μαθητές, για τους οποίους μάλιστα θεωρήθηκε απαραίτητη η σήμανση του περιστατικού ως επείγοντος! Αλλά μια απλή συγγνώμη δεν αρκεί: απαιτούμε να δοθούν τα ονόματα των απαράδεκτων ασφαλιτών στην δημοσιότητα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά!

  15μελές Συμβούλιο Μαθητών 4ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής
                                                                               19/10/2012