Ναι μεν, αλλά… στο 2ο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το πολυνομοσχέδιο στην Αγ. Παρασκευή

15/11/2012

Να ‘μαστε πάλι εδώ σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μπας και βγάλουμε άκρη με το θέμα των απολύσεων των εργαζομένων του Δήμου, οι οποίοι έδωσαν δυνατό παρόνμε την παρουσία  και των δύο σωματείων του Δήμου (ΣΕΔΑΠ, ΣΕΡΔΑΠ). Όλα ξεκίνησαν ομαλά,  ο πρόεδρος ανέγνωσε επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδικών σταθμών και επιστολή συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους από το Συλλόγο Κοντοπεύκου.

Να σημειώσουμε ότι 13 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με 205 υπογραφές εργαζομένων είχαν κάνει αίτηση ζητώντας να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο όμως δεν μπορούσε να γίνει πριν την Παρασκευή. Το χθεσινό συμβούλιο συγκλήθηκε με αίτηση του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, με θέμα:

1. Συζήτηση σχετικά με τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.
(Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Β. Ζορμπάς)
Η αντιπολίτευση ζήτησε να τεθεί το θέμα με την προσθήκη: “με λήψη απόφασης” πράγμα που δημιούργησε αντιδράσεις αρχικά, με αποτέλεσμα να διακοπεί το συμβούλιο για αρκετή ώρα. Τελικά όταν επανήλθαν πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για την προσθήκη και ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος.
 Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος να απολυθεί κάποιος υπάλληλος και έδωσε το λόγο στην Αντιδήμαρχο Διοίκησης κ. Παπαδοπούλου όπου όπως ανέφερε ερεύνησε μαζί με την νομική υπηρεσία το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται στις απολύσεις εργαζομένων στους Δήμους  και βεβαίωσε τα εξής:
Δεν κινδυνεύει κανένας υπάλληλος αορίστου χρόνου να απολυθεί γιατί σαν Δήμος δεν πληρούμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας οδηγούσαν σε απολύσεις. Πληρούμε δύο από τις τρεις προϋποθέσεις.
 Στη συνέχεια μίλησαν οι πρόεδροι των σωματείων κοι Μαυρομαράς (ΣΕΔΑΠ) και Σκαρλάτος (ΣΕΡΔΑΠ) και όπως ήταν φυσικό ζήτησαν δεσμεύσεις από τη Δημοτική Αρχή ότι δεν θα σταλεί κανένα όνομα υπαλλήλου.
 Μεγάλη αναστάτωση δημιουργήθηκε όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα των επίορκων υπαλλήλων.
Όταν ο Δήμαρχος ζήτησε από τους προέδρους των σωματείων να αναφέρουν τους επίορκους υπαλλήλους και τον κ. Γκιζιώτη να ρωτά αν καταγράφηκαν περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν φύγει. Ο κ. Γαβράς ρώτησε αν ισχύουν τα ίδια και για τα νομικά πρσωπα και μια σημαντική παρατήρηση από τον κ. Γουργούλη που είπε ότι δηλαδή όποιος δεν αρέσει πχ στην δημοτική αρχή θα του κάνουν πειθαρχικό και θα τον απολύουν ως επίορκο (;). Για να απαντήσει ο Δήμαρχος πως επίορκος είναι αυτός που κατηγορείται για κακούργημα και υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.
Αρκετές φορές ο Δήμαρχος ζήτησε έντονα από την αντιπολίτευση να πάρει θέση όσον αφορά τους επίορκους, με αποτέλεσμα την αντίδραση του κ. Σταθόπουλου που είπε ότι επιστρέφει στο Δήμαρχο την ύβρη όταν υπονοεί ότι καλύπτουν επίορκους υπαλλήλους πριν καν προλάβουν να τοποθετηθούν σαν παράταξη, και τον κ. Γιαννακόπουλο να λέει πως όσοι κατηγορηθούν να φύγουν.
Και κάποια στιγμή γίνεται η ανατροπή όταν η κ. Τύπα και η κ. Μιχαλοπούλου (γεν. γραμματέας) ανακοινώνουν ότι οι Διευθύνσεις διοικητικών υπηρεσιών είναι υποχρεωμένες να στείλουν α) τον αριθμό των υπαλλήλων ΔΕ αορίστου χρόνου, β) τον αριθμό των μονίμων υπαλλήλων και γ) τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων του Δήμου, διαφορετικά θα ασκηθεί πειθαρχική ή και ποινική δίωξη.
 Η κ. Καψοκεφάλου είπε ότι αιρετοί και εργαζόμενοι βρεθήκανε σε μια διεργασία που δεν ήταν ζηλευτή. Στους παιδικούς σταθμούς μόνο δύο υπάλληλοι είναι αορίστου χρόνου και ο ένας μάλιστα είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Και ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος οι σπουδαίοι, ικανοί, πολύτιμοι εργαζόμενοι να μείνουν στη θέση τους.
Ο κ. Γιαννακόπουλος σε ποιό ήρεμους τόνους μίλησε για το πολυνομοσχέδιο και την ψήφιση του προϋπολογισμού, είπε ότι δεν αισθάνεται εργατοπατέρας, Μίλησε για τη θέση που κατατέθηκε στην ΚΕΔΕ από την ΠΕΔΑ και διάβασε την εισήγηση που είχέ κάνει εκείνος .Επίσης ενημέρωσε πως η θέση της ΠΕΔΑ είναι αρνητική προς τις απολύσεις εργαζομένων.
Ο κ. Σταθόπουλος ζήτησε τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που θα σταλεί, κατηγόρησε τον Δήμαρχο για απεργοσπάστη στην απεργία που αποφάσισε η ΚΕΔΕ.Διαλύεται, είπε, η αυτοδιοίκηση οικονομικά και θεσμικά. Αν γίνει ένα έργο κάποιας αξίας πχ η Αγίου Ιωάννου, ο Δήμος δεν θα έχει να το πληρώσει. Εξάλλου είπε οι εργαζόμενοι κάνουν κινητοποιήσεις για σοβαρό λόγο και όχι κάθε λίγο.
Ο Δήμαρχος διάβασε ένα ψήφισμα που είχε ετοιμάσει η δημοτική ομάδα και το παραθέτουμε:

Ακολουθεί ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεων όταν ο Δήμαρχος λέει ότι η κατάληψη είναι παράνομη και απαράδεκτη πράξη και τον κ. Σταθόπουλος: οφείλω να σεβαστώ τις αποφάσεις των εργαζομένων του Δήμου.
Ο κ. Γκιζιώτης έθεσε το ζήτημα σε άλλη βάση λέγοντας πως το δικαίωμα στη δουλειά το έχουμε βάλει στη ζυγαριά. Πρέπει να υπάρχει μόνιμη σταθερή δουλειά 8ωρη για όλους. Το θέμα είναι πολιτικό και πως κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά του μόνιμου υπαλλήλου.Τώρα εφαρμόζεται ο Καλλικράτης.
Ο κ. Κουβόπουλος χαρακτήρησε τον Δήμαρχο ότι είναι λίγος για Δήμαρχος, δεν είναι ηγέτης αλλά ισσορροπιστής. “Πάρτε θέση και αγωνιστείτε για την πατρίδα“. Μιλώντας για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους είπε πως οι κυβερνώντες προσπαθούν να φέρουν τους κλάδους σε αντιπαράθεση για να τσακωνόμαστε μεταξύ μας.

 .
Ψηφοφορία για το ψήφισμα-πρόταση Δημάρχου:

 Συμπέρασμα:
Προς το παρόν είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας!
Αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο και οι βουλές των κυβερνήσεων μάλλον σκοτεινές. Στο τέλος κάποιος θα φύγει, μένει να δούμε ποιος θα είναι …