“Κώστας Πειθής” ο Ιδρύτης του προσκοπισμού στην Αγία Παρασκευή

Ειναι μεγάλη η χαρά που νοιώθω οταν αναπολώ τα βιώματα μιας εποχής….

Η γενιά μας ήτανε απο τις πιο αδικημένες λόγω πολέμου, κατοχής και εμφυλίου, με όλες τις συνέπειες και τα κατάλοιπα της στέρησης , τις πίκρας, τις αδικίας και τις σκληρότητας.

Ομως, “ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ, ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ”. Όλες οι κακουχίες και η έλλειψις στοιχειώδους ψυχαγωγίας στα νεανικά χρόνια αντί να ρίξουν το ηθικό μας, μας ανέβασαν ηθικά και ψυχικά.

Ενας βασικός στόχος ήταν η μόρφωση μας και ο άλλος ήταν η προσφορά στα παιδιά της Αγίας Παρασκευής.

Τότε λοιπόν αποφασίσαμε με τον Αείμνηστο  αδελφό μου Κώστα και την βοήθεια και εμπειρία του παιδικού μας φίλου Χρήστου Κακούρη να ιδρύσουμε στην Αγία Παρασκευή την πρώτη προσκοπική ομάδα. Δίπλα μας στάθηκαν υποστηρικταί και φίλοι της ιδέας του προσκοπισμού οι Αείμννηστοι Γιώργος και Παντελής Φυτίλης,  Δ.Τερζόπουλος, Κ.Πεδάκης,  Ανδρέας Σιδέρης και ο θερμότατος και δραστήριος φίλος μας  Γιώργος Τεριακίδης που έδινε δωρεάν το φορτηγό του για τις εκδρομές μας.

Η πρώτη ομάδα έγινε το 1945 και η λέσχη μας στεγάστηκε αρχικά στην ΕΟΧΑ στην πλατεία κατόπιν μεταφερθήκαμε σε ένα δωμάτιο που μας παραχώρησε δωρεάν ο θαυμάσιος άνθρωπος  Φίλιππος Καρβελάς τοπικός μας έφορος στην οδόν Αγίου Ιωάννου. Ο Φίλιππος Καρβελάς ητο μαζί με τον αδελφό του Σπύρο απο τους πρώτους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής , σοβαρός μορφωμένος και καταξιωμένος στην επιστήμη της σωματικής αγωγής. Ήτο επίσης και διάσημος κυνηγός! Η προσωπικότητα του βοήθησε πάρα πολύ και ηθικά αλλά και κοινωνικά λόγω τον γνωριμιών και της επαφής με τους ανώτατους αξιωματούχους του Σ.Ε.Π γενικά.

Τελικά καταλήξαμε στο υπόγειο της εκκλησίας μας παρεχωρήθη δωρεάν από τον τότε Ιερέα Ευάγγελο Γαλάβαρη και τους επιτρόπους  Γ.Φυτιλή-Ανδρέα Σιδέρη-Π.Τσώκο-Ν.Παπαιωάνου. Η επιτυχία μας ήτανε ανέλπιστη.

Όλο το προάστιο πήρε ζωή και τα παιδιά έλαμπαν από χαρά γιατί χαίρονταν και ρουφούσαν το παιχνίδι, τις εκδρομές, και τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις κάθε Κυριακή.

Έγιναν 4 κατασκηνώσεις διάρκειας 15 ημερών, δύο στο Μάτι στη ζουγκλα και 2 στο Καβούρι πριν καταληφθεί ο τότε έρημος λόφος απο πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία.

Εκείνο που άφησε εποχή ήταν η ομάδα του BASKET η οποία μεγαλουργούσε σε ολα τα εντός έδρας παιχνίδια, γιατί αποφεύγαμε τα εκτός εδρας! Ήταν σχεδόν αήττητη. Παίξαμε και με πάρα πολλές ομάδες και τις κατατροπώσαμε! με την εξής σύνθεση:

Αρχηγός: Κώστας Πειθής

Ομάδα: Δ. Πειθής, Γ. Τζάλλας, Ν. Μπρατσιώτης, Χ.Παπαδέας, Γ.Μέναγας, Σ.Λαγάς, Ν.Μαγγλαρης, Γ.Διάκος και άλλοι που δεν θυμάμαι ακριβώς.

Κερδίσαμε και τον Ολυμπιακό –με ελλειπή συνθεση- και ο καλός μας φίλος και ακούραστος εργάτης Μπέρτσης, είχε τα ντοκουμέντα με τις σχετικές φωτογραφίες. Η ομάδα πετούσε και στα αθλητικά και στην ψυχαγωγία και στο κέφι.

Με τον Βαγγέλη Μεταξά και την κιθαρίτσα του, τον Νικο Αλεφαντή με τα αστεία του, τον Δ.Ζαχαρίου, Μ.Δρεπανιώτη, Ι.Κασσαπά, Γ.Μαρτζτιδη, Γ.Πετρακίδη, Σ.Κουμιώτη, Π.Μπερταμίνι, Ε.Βαλμά, Γιάννη και Μάκη Κουβόπουλο, Δ.Χαραλαμπόπουλο, Χ.Γεωργανά, Η.Μακρόπουλο, Θ.Βουδικλάρη και τον αείμνηστο Σάββα Βεργιατίνη τον Φ.Καρδάμη, τον Ηλία Λυμπερόπουλο, Ι.Φωτεινό, τον Σ.Αργυρόπουλο, και τον σημερινό Δήμαρχο Αντώνη Σιδέρη και τοσους άλλους αγαπημένους πρόσκοπους και λυκόπουλα, με Ακέλα τον γράφοντα. Ξεχώριζε πάντα ο Μιχαλάκης Τεριακίδης -παιδί του πατέρα του -στο κέφι και στην καλοσύνη και τη επωδό: “Το κακάο ψήνεται, ψήνεται δεν πίνεται”.

Σε ολα αυτά μυαλό και δημιουργός ήταν πάντα ο Κώστας Πειθής, ο οποίος με την σοβαρότητα, το κύρος και το ήθος του κατηύθηνε πάντα σωστά το 1ο σύστημα προσκόπων Αγίας Παρασκευής με όρεξη και προσπάθεια και προ πάντων με επιτυχία.

Δυστυχώς το 1949 απεβίωσε ο τότε Πρόεδρος της κοινότητας Παντελής Φυτίλης 50 ετών και η οικογενειά μας εγκατέλειψε το προάστιο .Τότε παραδώσαμε τα ηνία στον αγαπημένο, πανάξιο Φίλο-Αδελφό Νίκο Μπρατσιώτη.

Εκείνος εκράτησε την παράδοση και συνέχισε για ενα διάστημα και παρέδωσε στους νεωτέρους συναδέλφους του:  Θ.Βουδισκλάρη-Π.Κοτζαμάνη-Γ.Μαρτσζιδη-Ι.Πετρακίδη, οι οποίοι συνέχισαν με αγάπη και ζήλο το έργο που παρέλαβαν παιδιόθεν, έχοντας και γνώση και πείρα.

Πρίν ολοκληρώσω το μικρό οδοιπορικό στην Αγία Παρασκευή του μεταπολέμου, θα ήθελα να τονίσω οτι η περίοδος αυτών των 5 ετών, αποτελεί για μένα ένα μεγάλο βήμα δημιουργίας και ικανοποιήσεως, γιατί ο θεός με αξίωσε μαζί με όλους τους προαναφερθέντας εκδημήσαντας και ζώντας, να νοιώθω σαν Πάτερ Φαμίλιας της μεγάλης οικογένειας, πριν δημιουργήσω την πιο μικρή οικογένεια τη δική μου.

Εύχομαι ολόψυχα και προσεύχομαι όπως οι νέοι Αρχηγοί και πρόσκοποι των Συστημάτων της Αγίας Παρασκευής συνεχίσουν με την σωστή δουλειά τους το έργο του Αθανάσιου Λευκαδίτη και να διδάσκουν πάντα στα Ελληνόπουλα το πως θα κατακτήσουν και θα πραγματοποιήσουν το “ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ”.

 

                                                           Δημήτριος Πειθής

                                                   Ακέλας του  1ου Συστήματος

                                                 Προσκόπων ΑΓ. Παρασκευής

ΠΗΓΗ: Εν Αγία Παρασκευή

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.