Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής προχωράει αποφασιστικά στην αξιοποίηση του Γιαβάσειου

 

Όπως έχει ήδη αναλυθεί και σε προγενέστερο Δελτίο Τύπου του Δήμου (με ημερομηνία 29/11/2012),εδώ και αρκετά χρόνια, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει στην αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κατοχή του ακίνητο επί της οδού Ερμού 76 και Αγίας Ειρήνης 29, στο Κέντρο της Αθήνας ,το Γιαβάσειο. Το ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου από δωρεά του Γεωργίου Ανδρέα Γιαβάση και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.
Το κτήριο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από το σεισμό της 7ης Νοεμβρίου 1999 και έχει χαρακτηριστεί ως επιδεκτικό επισκευής. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι εγκαταλειμμένο εδώ και πολλά χρόνια, με στέγη κατεστραμμένη, οροφές υπό κατάρρευση και είναι γεμάτο με μπάζα, σκουπίδια και ακαθαρσίες. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, τόσο από κτηριακής πλευράς όσο και από πλευράς δημόσιας υγιεινής.
Το θέμα της επικινδυνότητας του κτηρίου ήταν γνωστό στις εκάστοτε Διοικήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Χρόνια συζητιέται ότι το εν λόγω κτήριο πρέπει να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί. Δυστυχώς όμως καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με το θέμα, ούτε φρόντισε να εξασφαλίσει έσοδα στο Δήμο από ένα ακίνητο το οποίο, δια της απραξίας τους ,παρέδωσαν στη φθορά και στην απαξίωση του χρόνου.
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και όχι μόνο, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
Ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ),την επ’ αμοιβή εκπόνηση Μελέτης-Έκθεσης Εκτίμησης ,την τέταρτη της
τελευταίας δωδεκαετίας. Έχουμε ήδη στα χέρια μας την με αριθμό Φ. 7242/12513/06.09.2012 Έκθεση Εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.
Αξίζει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι όλες οι μελέτες και τεχνικές εκθέσεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα-πρόταση:
Να δοθεί το ακίνητο προς αξιοποίηση, με δημόσιο, ανοιχτό, προφορικό διαγωνισμό, με σκοπό να ανακατασκευασθεί και να δομηθεί και ο υπόλοιπος συντελεστής.
Στη συνέχεια και δεδομένου ότι υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτες ,η Δημοτική Αρχή προχώρησε, και έφερε το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής του.
Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι, με βάση την κατάσταση του ακινήτου-όπως αυτή αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες-αυτό είναι προς το συμφέρον του Δήμου και ευχόμασταν να υπάρξει ενδιαφερόμενος.
Δυστυχώς κάποιοι από την Αντιπολίτευση, επιλέγοντας για άλλη μια φορά την πολιτική της στείρας αντιπαράθεσης, «ανακάλυψαν» ότι η παραπάνω διαδικασία αποτελεί «Μέγα Σκάνδαλο».
Εμείς απλά παραθέτουμε τα αδιάψευστα στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό προς ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να κρίνουν εάν το ακίνητο πρέπει να δοθεί προς αξιοποίηση.
Υπενθυμίζουμε ότι η Μελέτη- Έκθεσης Εκτίμησης του ΣΟΕ είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται προκειμένου να λάβει γνώση και να ενημερωθεί.
Σημειώνεται για μια ακόμα φορά, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών (ΣΟΕ, Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ιδιώτες μηχανικοί), για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτηρίου, το κόστος ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000 ευρώ περίπου, ποσό απαγορευτικό για τα οικονομικά του Δήμου ειδικά αυτή την εποχή των δραματικών περικοπών εσόδων και κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους.
Αμέσως μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου εμείς-όπως άλλωστε επιτάσσει το καθήκον μας απέναντι στους δημότες-θα προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες.
Κάποιοι από την Αντιπολίτευση μπορούν να συνεχίσουν να “κοιμούνται” και να ονειρεύονται «σκάνδαλα».

Η σημερινή κατάσταση του κτηρίου αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις φωτογραφίες που ακολουθούν: