Λήψη σημαντικών αποφάσεων για το θέμα Ιόλα στη συνάντηση εργασίας στο Κοντόπευκο

Σήμερα Κυριακή 21/4/2013 πραγματοποιήθηκε στο 7ο Δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής συνάντηση εργασίας με θέμα το κτήμα Ιόλα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος κατοίκων Κοντοπεύκου με την παρουσία κατοίκων,  των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων κους  Γιαννακόπουλο, Σταθόπουλο, Γκιζιώτη & Κουβόπουλο, των δημοτικών συμβούλων κκ Γαβρά, Κωνσταντακόπουλου, Ησαΐα, Ι. Σιδέρη & Φωτεινού, του γραμματέα του Συλλόγου Τσακού κ. Μίχα του Διευθυντή του 7ου κ. Λογοθέτη και μελών της Ανοιχτής Συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρασκευής.

Το σκοπό της συνάντησης εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου κ. Ματσούκας.

Η συζήτηση κινήθηκε σε δύο ενότητες:

  • Τις καταστροφές που έχουν συντελεστεί και συντελούνται και
  • Το τοπίο που διαμορφώνεται σχετικά με την απόκτηση του κτήματος.

Εισηγήτρια ήταν η γραμματέας του Συλλόγου και κάτοικος της γειτονιάς κα Κουτσογιάννη η οποία είπε τα εξής: Κάποια βράδια ακούγονταν δυνατοί ήχοι από την βίλα Ιόλα χωρίς οι περίοικοι να μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, τελικά διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι πήγαινουν και έβγαζουν τα κουφόματα των πορτών και των παραθύρων. Άμεσα κινητοποιήθηκε ο Σύλλογος και με επιστολή γνωστοποίησε το περιστατικό τόσο στον ιδιοκτήτη κ. Γεωργίου όσο και στον Δήμο Αγ. Παρασκευής. Πέραν αυτού και παλαιότερα είχαν γίνει κινητοποιήσεις προς τον κ. Γεωργίου, τον Δήμο, το Υπουργείο και ειδικότερα στην Εφορία Νεοτέρων Μνημείων χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Συγκεκριμένα εκτός του δικαστηρίου που έγινε στις 13/6/2012 και ήταν θετικό για τον Δήμο (αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε και δημοσίευση στο Έθνος με τίτλο: Κατοικία Ιόλα: «Πράσινο φως» για πολιτιστικό κέντρο – http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63812796 ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013 δεν έχει γίνει καμία κίνηση. Αναφέρθηκε επίσης η προφορική πρόταση του κ. Γεωργίου να χαρίσει από τα 6,5 στρεμ. τα 3,8στρ. στον Δήμο και τα υπόλοιπα να τα οικοδομίσει με αυξημένο συντελεστή δόμησης στο 3.Οι καταστροφές που έχει υποστεί η βίλα είναι ανυπολόγιστης αξίας και το ζητούμενο είναι να υπάρχει αντικείμενο διεκδίκησης γιατί αν καταστραφεί τελείως δεν θα υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε κίνηση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γαβράς ως μέλος του Συλλόγου που έχει ασχοληθεί με το θέμα και αναφέρθηκε στη νομική διεκδίκηση. Ο κ. Γεωργίου προέβη σε καταστροφή αντικειμένων του χώρου (λουλούδια, θάμνους, κοπή δέντρων) που ονομάζονται επικείμενα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και έχουν καταγραφεί όλα. Είναι υποχρέωσή του να διατηρήσει το χώρο στην κατάσταση που τον παρέλαβε.Θα πρέπει λοιπόν να υποχρεωθεί να τον αποκαταστήσει. Συμβουλή δικηγόρου είναι να υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά με στοιχεία προς τον κ. Γεωργίου  από το Δήμο ή σε άρνησή του από το Σύλλογο Κοντοπεύκου. Ήδη τρεις (3) επιστολές συμμόρφωσης έχουν αγνοηθεί και δεν έχει γίνει ούτε καθαρισμός ούτε προστασία του κτήματος. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο στις 13/6/12 απέρριψε την αίτηση του ιδιοκτήτη για αποχαρακτηρισμό του χώρου «ως κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

Η κα Ροδοπούλου μιλώντας ως καλλιτέχνης (έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα) αναφέρθηκε στην ανυπολόγιστη αξία των έργων που υπήρχαν στην βίλα ανάμεσα στα σκουπίδια και μάλιστα υπήρχαν τουλάχιστον 4 έργα τέχνης που εξαφανίστηκαν με τον καθαρισμό που έγινε κάποια στιγμή. Ο κήπος του Ιόλα είναι φυτεμένος με ελληνική χλωρίδα σημαντικής αξίας και τόνισε ότι αν παραχωρηθεί το μισό, το υπόλοιπο απαξιώνεται αυτόματα. Η ίδια ασχολείται από το ΄80 και είναι σε άμεση επαφή με την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων. Αλλά το πιο σημαντικό που είπε είναι ότι βάση του νόμου: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΕΙΠΩΘΕΙ!!!

Οι προτάσεις που ακούστηκαν από τους παρευρισκόμενους ήταν να γίνει μήνυση και να ζητηθούν ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και να αγοραστεί το κτήμα από το Δήμο.

Ο κ. Σταθόπουλος είπε τα εξής: «Ξεχάσαμε τις αποφάσεις και ξεχάσαμε να συγκρουστούμε με τον κ. Γεωργίου». Για εκδήλωση που έγινε παλαιότερα μέσα στη κτήμα ασκήθηκαν μηνύσεις τόσο στον ίδιο, όσο και στους υπόλοιπους που συμμετείχαν. Συμφώνησε με την μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα πρότεινε να μπουν μπροστά αυτός με τον κ. Κουβόπουλο σε μια κοινή προσπάθεια, να δοθεί στο Δήμο ένα λογικό χρονικό περιθώριο να απαντήσει και  αν αρνηθεί να κινηθεί ο Σύλλογος με την υποστήριξη του ίδιου. Το θέμα του κτήματος Ιόλα είναι εξαιρετικά σοβαρό και προηγείται όλων των άλλων ελεύθερων χώρων, έπρεπε να έχει αποκτηθεί λόγω της σημασίας του γιατί έχει βάθος, ορίζοντα και το κράτος έπρεπε να το έχει στολίδι και να το παρουσιάζει στους τουρίστες. Ο Δήμος οφείλει να πρωτοστατήσει μαζί και το υπουργείο και διάφοροι μαικήνες του πολιτισμού.

«Είναι προνομιακές αυτές οι διαδικασίες για μας» είπε ο κ. Γκιζιώτης και αναφέροντας την επιτροπή για το Ο.Τ. 118 είπε ότι πάλι ο Σύλλογος κινητοποιείται. Σημείωσε τρία στοιχεία 1) έχουν σοβαρότατες ευθύνες ΟΛΕΣ οι Δημοτικές Αρχές που πέρασαν και ιδίως κάποτε που τα χρήματα ήταν εύκολα να αποκτηθούν για την αγορά του Ιόλα, 2)είμαστε ένας Δήμος με έργα φαντάσματα, έργα με εξαγγελίες που δεν έχουν προχωρήσει και 3) καμιά Δημοτική αρχή δεν κινητοποίησε ποτέ τον κόσμο σε τίποτα. Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται για τον κάθε Γεωργίου αλλά εφαρμόζονται γι’ αυτούς που διαμαρτύρονται, που δεν έχουν να φάνε και έχουν δίκιο. Χρήματα υπάρχουν και δίνονται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα πρέπει ο κόσμος να πειστεί για την διεκδίκηση της βίλας. Εξέφρασε την εξής απορία: «Δεν μπορεί ο Δήμος να έχει μια Νομική Υπηρεσία να στηρίζεσαι;». Πρότασή του είναι  να ανοίξει το θέμα επικοινωνίας, να μαζευτεί κόσμος και να γίνουν δράσεις ώστε ν’ ανοίξει το θέμα στην κοινωνία. Να γίνουν εκδηλώσεις μέσα και έξω από το χώρο. Να ασκηθεί έτσι πίεση σε όλους Δήμο-Υπουργείο-Γεωργίου.

Ο κ. Γιαννακόπουλος μίλησε για θέμα διαδικασιών. Είναι αλήθεια ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές έχουν ευθύνες. Έκανε αναφορά στις απαλλοτριώσεις που έκανε επί δημαρχίας του και στην αποδέσμευση που κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως στο Ο.Τ. 118. Επίσης αναφέρθηκε στη δίκη που κέρδισε ο Δήμος τον Ιούνιο του 2012 στο θέμα Ιόλα.

Τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης επικεντρώθηκαν στο ότι από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να έχουμε άσχημες εξελίξεις στο χώρο και πως για μια φορά πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν συμφώνησαν με την πρόταση λήψης δανείου για την αγορά του κτήματος αλλά τόνισαν ότι με σωστή οικονομική διαχείριση μπορεί ο Δήμος να εξοικονομήσει τα χρήματα. Συμφώνησαν με την πρόταση της μηνυτήριας αναφοράς και σημείωσαν ότι είναι σημαντική η κινητοποίηση των κατοίκων ιδίως των περιοίκων που θα πρέπει να κινητοποιούνται άμεσα όταν αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει στο κτήμα. Η υπόθεση αφορά όλη την πόλη και θα πρέπει να δείξουμε πως ο χώρος ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες διοργανώνοντας εκδηλώσεις μέσα και έξω από το χώρο (με όποιο κόστος).

Οι προτάσεις του κ. Κουβόπουλου είναι: 1) να σταλεί έγγραφο στο Δήμο για να ζητηθεί ένταξη στο πράσινο ταμείο και 2) Ο κ. Γεωργίου βαδίζει με πλάνο να ερειπώσει το κτήριο και μετά να πάει στο δικαστήριο να άρει τον χαρακτηρισμό. Μία επιτροπή από μηχανικό και αρχιτέκτονα να καταγράψει τη ζημιά και να σταλεί, από την επιτροπή Ιόλα, εξώδικο στον ιδιοκτήτη με τα στοιχεία της επιτροπής και με το χρονικό όριο του ενός μήνα να αποκαταστήσει τις ζημιές. Με το πέρας του μήνα αν δεν ανταποκριθεί να γίνει μήνυση και να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Σημαντικές επισημάνσεις ήρθαν πάλι από το ακροατήριο από κυρία που έχει καλή σχέση με τη νομική (σεβόμαστε την επιθυμία της να μην αναφερθεί το όνομα και να μην φωτογραφηθεί) η οποία ρώτησε αν γνωρίζουμε την άποψη του Δήμου πάνω στο θέμα. Συμβούλεψε ότι καλύτερα θα ήταν να κινηθεί ο Σύλλογος παράλληλα με το Δήμο για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το κτήμα και η βίλα Ιόλα είναι πολιτιστική κληρονομιά από τα πράγματα που στο εξωτερικό προβάλλονται. Επίσης πρότεινε κάποιος νομικός να ελέγξει αν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να διωχθούν αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα χωρίς να χρειαστεί υποβολή μήνυσης, καθώς και να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα χρησιμοποιώντας όλα τα ΜΜΕ (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά) της χώρας.

Οι ανωτέρω προτάσεις έγιναν αποδεκτές.

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά είδαμε μαχητική ατμόσφαιρα με συγκεκριμένες προτάσεις και θέληση για σοβαρή κινητοποίηση. Περιμένουμε και ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν. Η ιστοσελίδα AgiaParaskevi images έχει όλη την καλή διάθεση και θα βοηθήσει όπου και όποτε χρειαστεί.

Ενημερωτικά την Επιτροπή Ιόλα αποτελούν: ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Βουτσινάς, ο κ. Γαβράς, η κ. Κουτσογιάννη, η κ. Ροδοπούλου και η κ. Καλογερά.