“Κίνημα χωρίς μεσάζοντες και Αυτοδιοίκηση” της Ε. Παπαδοπούλου

11/5/2013

Της Ελευθερίας Παπαδοπούλου

Αντιδημάρχου Διοίκησης

Με πρωτοβουλία των Δήμων τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατες δράσεις με σκοπό την υποστήριξη χιλιάδων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους που δοκιμάζονται σε πολλά επίπεδα από τη σφοδρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας.

Το μεγαλύτερο βάρος μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής έχει πέσει στους ώμους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά σε Δήμους που οι δημοτικές αρχές έχουν επιδείξει ιδιαίτερα σημαντική ευαισθησία και δράση. Ο Δήμος μας έχει δώσει όλες τις δυνάμεις του προς αυτή την κατεύθυνση και η τοπική κοινωνία και οι πολίτες το έχουν αναγνωρίσει.

Μια από αυτές τις δράσεις είναι και αυτή που αφορά τη διάθεση προϊόντων απευθείας στο καταναλωτικό κοινό χωρίς μεσάζοντες.

Οι πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν το 2012 και το 2013 με την ευθύνη και οργάνωση του Δήμου σε συνεργασία και με τους πολίτες, θεωρούνται πρωτοβουλίες πετυχημένες γιατί λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς, από τη μια πλευρά έδωσε την ευκαιρία σε παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε χιλιάδες καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές και από την άλλη γιατί σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο που δεν άφησαν περιθώρια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας.

Διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο τα εξής:

  1. Η οργάνωση τέτοιων δράσεων να μην έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία περί υπαίθριου εμπορίου.
  2. Η διάθεση  προϊόντων να διασφαλίζει την υγιεινή και την ασφάλεια των καταναλωτών αφού υπάρχει αυστηρός έλεγχος των παραγωγών και ειδικότερα των προϊόντων.
  3. Τήρηση της νομιμότητας (παραστατικά, πιστοποιήσεις)
  4. Προστασία των μικρών τοπικών καταστημάτων και των εργαζομένων σε αυτά.
  5. Στηρίζουμε τα καταναλωτικά κινήματα αλλά δεν συναινούμε στην παρανομία.

Η επιτυχία τέτοιων δράσεων που δημιούργησε και στήριξε η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κρίση και τη δυσκολία των συνανθρώπων μας που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα, αποδυναμώνονται από αντίστοιχες αλλά και ταυτόχρονες δράσεις από ομάδες πολιτών-κινήματα αλληλεγγύης που δεν επιθυμούν κοινές δράσεις για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν.

Ας βάλουμε λοιπόν κανόνες και όρια σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες, ας αποβληθούν οι ισοπεδωτικές φοβίες προς τους θεσμούς και στα πρόσωπα που τους υπηρετούν και να σκύψουμε στη βοήθεια και αλληλεγγύη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Όμως επ’ ουδενί δεν πρέπει να μετατραπούν τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις σε πεδίο δόξης λαμπρό από κομματικούς μηχανισμούς που επιθυμούν την πολιτική εκμετάλλευση των δυσκολιών χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η ανικανότητα της πολιτείας να ελέγχει και να μειώσει τις τιμές των τροφίμων δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ανομία και παραβατικότητα.

Τέλος, πιστεύω και υποστηρίζω τον πρωταγωνιστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση τέτοιων δράσεων σε συνεργασία με τα καταναλωτικά κινήματα για μια αποτελεσματική, νόμιμη και διαχρονική δράση.