Αθλητισμός: καλές οι προθέσεις, καλές και οι προτάσεις, όμως θα υλοποιηθούν; (video1*2*3)

Τα δύσκολα οικονομικά των αθλητικών σωματείων, η σημαντικότητα των δημοτικών επιχορηγήσεων, η έλλειψη επαρκών αθλητικών χώρων και η πρόθεση συνεργασίας σωματείων και ΠΑΟΔΑΠ ήταν τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν, προτάθηκαν και συζητήθηκαν στο 2ο μέρος της συνεδρίασης της  Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που είχε ως θέμα: “Ο Αθλητισμός στην πόλη μας, προοπτικές, δυσκολίες, προτάσεις”.

 

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με το κλείσιμο των γυμναστηρίων. Σχετικά με τις δηλώσεις του μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας: ΕΚΤΑΚΤΟ: Δηλώσεις Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά για τα κλειστά γυμναστήρια.

Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις εκφάνσεις του Αθλητισμού (μαζικός, σχολικός, σωματειακός), στους υπάρχοντες διαθέσιμους αθλητικούς χώρους της Αγίας Παρασκευής που είναι κατασκευασμένοι εδώ και 22 χρόνια περίπου και δεν καλύπτουν πλέον τις ανάγκες του πληθυσμού και  στον σχεδιασμό για την κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια.

Μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και τις προοπτικές. Σε άγαστη συνεργασία Δήμος και ΠΑΟΔΑΠ αναζητούν συνεχώς νέα προγράμματα χρηματοδότησης και ευελπιστούν στην επίδειξη κατανόησης εκ μέρους των φορέων της πόλης και κυρίως τη συνεργασία τους προς όφελος του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Οι προτάσεις της Δημοτικής αρχής είναι:

  • η κατασκευή κλειστού προπονητηρίου στον προβλεπόμενο χώρο στα Πευκάκια
  • αναμένει ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού
  • αναμένει δείγματα καλής συνεργασίας από τους αθλητικούς φορείς για την ορθολογική χρήση των εγκαταστάσεων
  • από τους φορείς που παρίστανται αναμένει ενεργό συμπαράσταση στη διάδοση και στήριξη των δημοτικών προγραμματων αθλητισμού, τόσο για να απολαμβάνουν περισσότεροι συμπολίτες μας το αγαθό του αθλητισμού όσο και για να αυξηθούν τα έσοδα του ώστε να υπάρχει βιωσιμότητα όλων των εγκαταστάσεων και προγραμμάτων.

“Ο Δήμος είναι αυτός που πρέπει να καθορίζει την αθλητική πολιτική”  τόνισε ο κ. Αντωνίου, πρόεδρος του ΑΟ ΠΗΓΑΣΟΣ συνεχίζοντας προς πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και ευθύνη για την εφαρμογή του να έχει ο ΠΑΟΔΑΠ. Σχολίασε το ότι έγινε θέμα στο ΔΣ του Δήμου για τη διαγραφή του σωματείου από την Ε.Σ.Κ.Α. (με αίτησή του επανεγγράφηκε) και μακάρι τόση συζήτηση να γινόταν για τα αθλητικά θέματα της πόλης. Υπάρχουν βέβαια προστριβές, είπε, γιατί ο καθένας θέλει το μονοπώλειο για τον εαυτό του, το θέμα όμως είναι η διαχείριση που γίνεται από το Δήμο. Ζήτησε να δημιουργηθεί από τον ΠΑΟΔΑΠ κανονισμός παραχώρησης αθλητικών χώρων και αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει η άρνηση χρήσης των αύλιων χώρων των σχολείων ενώ σε άλλους γειτονικούς Δήμους χρησιμοποιούνται ολόκληρα γυμναστήρια που ανήκουν σε σχολεία!

“Εμείς προσφέρουμε και προστατεύουμε το σχολείο που χρησιμοποιούμε, δεν καταστρέφουμε”. Εντύπωση μας έκανε η πρότασή του να μην δοθούν επιχορηγήσεις στα σωματεία αλλά τα χρήματα να δοθούν για τη δημιουργία χώρων άθλησης! Έδωσε έμφαση στα σχολικά πρωταθλήματα και μίλησε για τις καλές σχέσεις που έχει με την ΑΕΑΠ και το μεταξύ τους ντέρμπυ που γέμισε το γήπεδο με Αγιοπαρασκευϊώτες γονείς.

Επόμενος ομιλητής ο πρόεδρος της ΑΕ Αγίας Παρασκευής (ΑΕΑΠ) κ. Πετράκης. Για μένα, είπε, ο Δήμος και ο ΠΑΟΔΑΠ θα πρέπει να αναλάβουν έναν πιο καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των αθλητικών δρώμενων της πόλης. Δεν είναι κακό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συλλόγων και του ΠΑΟΔΑΠ ακόμα κι αν αυτή ονομαστεί “έλεγχος”, ο ίδιος δεν φοβάται τις λέξεις. Μίλησε για τα οικονομικά της ΑΕΑΠ όπου τα έξοδα είναι μεγάλα σε σχέση με τα έσοδα.

Η πόλη χρήζει ενός αθλητικού χώρου που θα αποτελέσει εφαλτήριο, πρέπει να υπάρχουν χώροι ικανοί για να αθλούνται τα παιδιά . Να υπάρχει πιο άμεση συνεργασία μεταξύ των σωματείων, γιατί παράγουν αθλητισμό και πολιτισμό, προάγουν τον αθλητισμό.

Ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΕ κ. Κάτσαρης αναφέρθηκε σε δημοσίευμά του το 2006, όπου περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόταν τον αθλητισμό της πόλης. Εκεί ορίζονταν τρία μέτρα: 1) να οριστούν πρώτα οι χώροι που μπορούν να στεγάσουν με ασφάλεια τα γυμναστήρια, 2) να δημιουργηθεί κανονιστικό πλαίσιο για τον τρόπο παραχώρησης των χώρων αυτών και 3) οιοί έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση; Αυτός θέτει την εξής σειρά: α) ο Δήμος με τον ΠΑΟΔΑΠ, β) οι σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων, γ) οι αθλητικοί φορείς και δ) με οργανωμένο πλαίσιο (φύλαξη, ωράριο) τα λεγόμενα παιδιά της γειτονιάς. Επίσης αναφέρθηκε στην εγκύκλειο “ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΑ” για τον σχολικό αθλητισμό και την οργάνωση μέσω αυτού σχολικών πρωταθλημάτων.

Στο σχολικό αθλητισμό και την επαναφορά των σχολικών πρωταθλημάτων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ. Μπασακίδου-Καράμπελα. Μίλησε για έλλειψη ελεύθερων χώρων για τα παιδιά και πρότεινε οι αύλιοι χώροι των σχολίων να δοθούν στα παιδιά που δεν ενδιαφέρονται να κάνουν πρωταθλητισμό αλλά θέλουν απλά να παίξουν.

Τα οικονομικά προβλήματα και η πρόθεση συνεργασίας με τον ΠΑΟΔΑΠ ακούστηκαν στη συνέχεια.

Στην συμμετοχή στη συντήρηση του κτηρίου του Κοντοπεύκου παρά τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΑΠ κ. Κονταξής. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να υπάρξει ένας ακόμη χώρος, ένα προπονητήριο ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες διαφορές και διαμάχες. Η ΚΑΠ είναι η 6η ερασιτεχνική ομάδα της Ελλάδος και η συμβολή της προβολή στη τηλεόραση αποτελέι συμαντικό κίνητρο στην προσέλευση παιδιών που θέλουν ν’ ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό. Λόγω της προβολής από την τηλεόραση τόνισε ότι έγιναν και κινήσεις συντήρησης στο κτήριο με συμμετοχή του σωματείου.

Δήλωσε αντίθετος στο να κοπούν οι επιχορηγήσεις από το Δήμο, οι ισολογισμοί του σωματείου είναι ανοικτοί (τα έσοδα δεν επαρκούν και βάζουμε δικά μας χρήματα) και απευθυνόμενος στον κ. Σάρκουλα ζήτησε περισσότερους αθλητικούς χώρους και πρόσφερε τη βοήθεια του σωματείου σε ότι τους ζητηθεί.

Ο κ. Καράμπελας, πρόεδρος του ΓΣΑΠ μίλησε για κακή χωροθέτηση των ήδη υπαρχόντων αθλητικών χώρων με αποτέλεσμα να να μην εξυπηρετούνται οι δημότες. Τα γυμναστήρια έλκουν τα παιδιά που κατοικούν στις περιοχές γύρω από αυτά και μάλιστα υπάρχει διαφυγή προς το Γέρακα. Το σωματείο έχει έσοδα μόνο από τις συνδρομές των μελών, από τα οποία πολλά πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν και γι΄αυτό κρίνονται απαραίτητες οι επιχορηγήσεις του Δήμου.

Ο ΓΣΑΠ πιστεύει ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η συνεργασία με το Δήμο.

 

Το ποδόσφαιρο εκπροσώπησε ο γραμματέας του ΑΟ Αγ. Παρασκευής (ΣΑΝΤΑ) κ. Κοσκινάς. Συμφώνησε ότι υπάρχουν δυσκολίες λειτουργίας των σωματείων οι οποίες πολλαπλασιάζονται στο ποδόσφαιρο που είναι πιο μαζικό άθλημα. Προβλήματα ξεπηδουν από την έλλειψη αθλητικών χώρων αλλά και γιατί ποτέ δεν μπηκαν όροι για το πως θα πρέπει να είναι δομημένη η λειτουργία του αθλητισμού στην πόλη. Η διάθεση για κατανόηση και συνεργασία με το Δήμο είναι αυτονόητη. Ζήτησε να ενταχθεί προπονητήριο ποδοσφαίρου στο αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια. Και να μην σταματήσουν οι επιχορηγήσεις γιατί είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει το σωματείο.

 

Η κ. Σακκά μέλος της επιτροπής Διαβούλευσης είπε ότι περίμενε μια διαφορετική εισήγηση που να περιλαμβάνει την καταγραφή του αριθμού των αθλητικών συλλόγων, των αθλητών και αθλητριών και να δούμε τι χρειάζεται η πόλη. Επίσης να επεκταθεί η πληροφόρηση από την πλευρά του ΠΑΟΔΑΠ και να ληφθούν υπόψη και η τριτη ηλικία και τα ΑΜΕΑ.

 

Πιο συγκεντρωτικός ήταν ο πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρησης κ. Σερκεδάκης που ζήτησε να μην κοιτάζει ο καθένας τα δικά του προβλήματα αλλά να αντιμετωπιστεί το θέμα σφαιρικά. Όπως ενημέρωσε καταργούνται οι Ομοσπονδίες του αθλητισμού κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στα σωματεία. Πρέπει όπως είπε, να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης και χρηματοδότησης και να βρεθούν πιο βιώσιμες λύσεις. Είναι απαραίτητη η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Από άποψη αθλητικών & πολιτιστικών κτηρίων σε σχέση με δήμους του εξωτερικού ο δικός μας Δήμος είναι γυμνός. Γι΄αυτό πρώτα πρέπει να υπάρξει μια ποιοτική μελέτη.

Ο κ. Παπουτσής γραμματέας του Συλλόγου Κοντοπεύκου ζήτησε να συμπεριληφθούν και οι μεγάλοι εκτός από τα παιδιά γιατί δεν έχουν χώρους να αθληθούν.

Η κ. Αντωνοπούλου-Πανάγου μιλώντας ως φυσικό πρόσωπο δήλωσε αντίθετη στο να γίνει δημοψήφισμα για την εξέλιξη του κολυμβητηρίου και ζήτησε η κεντρική εξουσία να βοηθήσει το Δήμο για να ανταπεξέρθει στις υποχρεώσεις του.

Από παρεβρισκόμενους τονίστηκε ότι θα πρέπει να στρέψουμε τα παιδιά μας στο αθλητισμό και μια πολύ καλή ιδέα του να γίνει χρήση του Υμηττού για πεζοπορίες, ποδήλατα βουνου κλπ με τη φροντίδα και την οργάνωση από τη Δημοτική Αρχή.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ζήτησε και δέχτηκε προτάσεις  για την ανεύρεση μελετών και οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τον Δήμο για την δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου και την ανάπτυξη του Αθλητισμού.

Στο σημείο αυτό είδαμε αρκετούς γνωρίζοντες να προσφέρουν γνώσεις και μελέτες, αλλά και διάθεση για συνεργασία και μας χαροποίησε το γεγονός ότι βγήκε μια λάμψη ελπίδας για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Αγία Παρασκευή.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή ενός κλειστου προπονητηρίου στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου των Πευκακίων και για το λόγο αυτό θα δεσμεύσει χρήματα έτσι ώστε ακόμα κι αν δεν είναι αυτός Δήμαρχος να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο. Τα προηγούμενα 11 χρόνια προ διοίκησής του μπήκαν στα ταμεία του Δήμου 240.000.000€, από αυτά αν χρησιμοποιούνταν μόνο το 5% για αθλητικές υποδομές τωρα δεν θα είχαμε πρόβλημα.

——

Πιο πάνω αναφέρθηκαν επιγραμματικά οι εισηγήσεις και απόψεις των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, αναλυτικά μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στα video που ακολουθούν.

Η γενική εικόνα, κατά την άποψή μας πάντα, είναι πως παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχει θέληση για συνεργασία και εξεύρεση λύσεων αρκεί να μπει κάποιος οδηγός και συντονιστής. Το σημαντικό είναι ότι ήδη στον Δήμο Αγίας Παρασκευής έίναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό αλλά και τον πρωταθλητισμό. Αυτό αποδεικνύουν οι συμμετοχές των ομάδων σε πρωταθλήματα και σε επιτυχίες με πρωτοπόρο την ΚΑΠ αυτή τη στιγμή αλλά και τα υπόλοιπα σωματεία να έχουν αξιόλογες και σημαντικές επιτυχίες.

Δικαίωμα στον αθλητισμό έχουν και οι  μεγάλοι, αλλά και θέληση να αθληθούν. Μην τους ξεχνάμε!

Οφείλουμε λοιπόν να μην εγκαταλείψουμε με τη δικαιολογία της οικονομικής ύφεσης. Οι μιζέριες και οι μνησικακίες δεν πρέπει να έχουν θέση στον αθλητισμό. Ας διδαχθούμε από την λαμπρή αρχαία ιστορία του και ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Υπάρχουν αξιόλογα μυαλά στην πόλη μας και θα πρέπει να γεννηθούν και αξιόλογες ιδέες ανάπτυξης. Στο χέρι μας είναι, αρκεί να μην “βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας”! Και να δείτε που θα βγούμε όλοι ωφελημένοι.

 

video 1

.

video 2

.

video 3

.