Κωνσταντάτος για «προσανάμματα» Υμηττού: Τα “ρίχνει” στο υπ. Περιβάλλοντος

Τα «προσανάμματα» (σωροί κομμένων κλαδιών) στον Υμηττό μάλλον άναψαν… αυτοδιοικητικές φωτιές.

H aftodioikisi.gr αφού έκανε σχετικό ρεπορτάζ, κρούοντας «καμπανάκι» για την κατάσταση και παρουσιάζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Υμηττού) κ. Κωνσταντάτου, δέχτηκε κριτική… από τον ίδιο τον κ. Κωνσταντάτο (!), ο οποίος «ενοχλήθηκε» με τον τίτλο: Κωνσταντάτος «Πόντιος Πιλάτος» για τα «προσανάμματα» στον Υμηττό!

Ο κ. Κωνσταντάτος, όπως είπε -σε νεότερη επικοινωνία που είχε με την aftodioikisi.gr- έψαξε να δει τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση και μας τόνισε σε υψηλούς τόνους…  ότι για το συγκεκριμένο σημείο «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ Ο ΣΠΑΥ», αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το δασαρχείο, καθώς εκεί «τρέχει» το πρόγραμμα AntiNero  από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υμηττό

Όπως ψάξαμε, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε μετά από την πυρκαγιά στον Έβρο και είναι ενεργό μέχρι το 2025, υλοποιούνται παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών με στόχο την μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης), αλλά και την μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης πυρκαγιών, της έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια, όπως και της μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Προς την ίδια κατεύθυνση πραγματοποιούνται εργασίες όπως καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών και δημιουργούνται ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Για το 2024, τρέχει το AntiNero III με προϋπολογισμό 257 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε καθαρισμούς δασών 71.058 στρεμμάτων, στη βελτίωση και στη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου 103.741 στρεμμάτων όπως επίσης στη βελτίωση και στη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 21.197 χλμ., αλλά και στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών 65.357 στρεμμάτων.

Μπαλάκι ευθυνών;

Όπως και να ‘χει, οι εικόνες στον Υμηττό δεν είναι οι πρέπουσες και αυτό αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες. Κατανοούμε τη διάθεση του προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Κωνσταντάτου, να μην στοχοποιηθεί, αλλά εδώ πρέπει να δοθούν απαντήσεις!

Φταίει το Υπουργείο;

Φταίει ο δασάρχης;

Φταίνε οι Δήμοι;

Φταίει το πρόγραμμα;

Η aftodioikisi.gr συνεχίζει το ρεπορτάζ, γιατί όλα έχουν «ονοματεπώνυμο».

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.