Τα τοπικά sites δεν είναι θυγατρικές του Δήμου, αλλά χαράζουν τις δικές τους ρότες

Photo//freelance.today

Γράφει η Λένα Μαρκή

Συνεδρίαση Ειδικής Λογοδοσίας για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής στις 24/4/24 με όλες τις ερωτήσεις να γίνονται από την αντιπολίτευση. Ολόκληρη η συνεδρίαση είχε τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά επί του παρόντος θα εστιάσουμε σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Η τελευταία ερώτηση έγινε από τον επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για την Αγία Παρασκευή», κ. Κωνσταντίνο Τσιαμπά και ήταν η εξής:

«10.Διαμόρφωση σταθερής και διαχρονικής διαδικασίας  επιχορήγησης των Αθλητικών και Πολιτιστικών συλλόγων καθώς επίσης της διαδικασίας ανάθεσης των διαφημίσεων και των καταχωρήσεων του Δήμου στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) στα πλαίσια της αντικειμενικότητας της δικαιοσύνης, της  ενίσχυσης  της διαφάνειας και της Δημοκρατίας.»

Μεταξύ άλλων κατά την ανάπτυξη του σκεπτικού και αναφερόμενος στα ενημερωτικά τοπικά sites ο κ. Τσιαμπάς επισήμανε ότι  διαχρονικά έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, υπάρχει και φιλία αλλά και υποστηρίζονται site ή σελίδες οι οποίες βοηθάνε προεκλογικά, κρίνοντάς το αυτό ως λάθος. Πρότεινε λοιπόν, ότι «πίτα» (σ.σ. οικονομική) καθορίσει κάθε χρόνο η εκάστοτε δημοτική Αρχή να διαθέσει, να μοιράζεται ισάξια σε όλα τα μέσα ώστε να μην έχουμε παράπονα και το κυριότερο αυτοί οι άνθρωποι να ενημερώνουν τους δημότες με τα τεκτενόμενα του Δήμου, όχι εξαρτώμενοι, αλλά αντικειμενικά και με δικαιοσύνη.

Σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Τσιαμπά οφείλουμε να δηλώσουμε ότι όσον αφορά το aparaskevi-images.gr ήταν, είναι και θα είναι πάντα υπέρ της δικαιοσύνης και της αντικειμενικότητας στην ενημέρωση. Διαχρονικά προσπάθησε και πέτυχε κατά το δυνατόν να φέρει σε επικοινωνιακή επαφή τους δημότες με την εκάστοτε δημοτική Αρχή. Όμως υπήρξαν και «σκοτεινές εποχές» κατά τις οποίες δέχτηκε εμπάργκο και για ολόκληρα έτη δεν λάμβανε τα δελτία τύπου του Δήμου και αποκλείονταν από τις αναθέσεις διαφημιστικής προβολής των εκδηλώσεων κατ’ εντολή του τότε Δημάρχου. Ευελπιστούμε ότι οι εποχές αυτές παρήλθαν και ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Ο κ. Τσιαμπάς είπε πως παρατήρησε ότι διαχρονικά «υποστηρίζονται site ή σελίδες οι οποίες βοηθάνε προεκλογικά» και πως η «πίτα» πρέπει να μοιράζεται ισάξια ώστε τα sites να ενημερώνουν τους δημότες «… όχι εξαρτώμενα …».

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουμε τίποτα προσωπικό εναντίον του κ. Τσιαμπά και στην ουσία στα περισσότερα που πρότεινε συμφωνούμε, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Η εκάστοτε δημοτική Αρχή, εφόσον επιθυμεί να έχει άμεση επικοινωνία με τους πολίτες και να προβάλει το έργο της, οφείλει να αποστέλλει τα δελτία τύπου – ανακοινώσεις της παντού και να συμπεριλαμβάνει στις δράσεις της όλα τα νόμιμα ενημερωτικά sites και τον υπάρχοντα έντυπο τύπο, ακόμη και αυτά που της ασκούν μη αρεστή σε αυτήν κριτική.

Από την άλλη τα υπάρχοντα sites  στο Δήμο είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν άποψη, ενημερώνουν και ασκούν πολιτική κριτική ή επαινούν σύμφωνα με την κρίση τους και τα δεδομένα στοιχεία κάθε φορά. Μπορεί να έχουν ενίοτε επαγγελματική συνεργασία με τον Δήμο, όμως δεν εξαρτώνται από αυτόν και κυρίως δεν καθοδηγούνται ανάλογα με το μικρό ή μεγάλο κομμάτι της «πίτας» που θα τους προσφερθεί. Ούτε εξυπακούεται ότι η προεκλογική, ευοίωνη ίσως, κριτική σημαίνει ότι θα ακολουθήσει και ένα μετεκλογικό «πάντρεμα» site – Δήμου. Αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Επίσης, η αντικειμενικότητα και η δικαιοσύνη στην ενημέρωση δεν πληρώνονται από την «πίτα» του οποιουδήποτε Δήμου. Την αδέκαστη εφαρμογή τους έχει «πληρώσει» πολύ ακριβά το aparaskevi-images.gr γιατί δεν συμβιβάστηκε και δεν δέχτηκε να μπει στα καλούπια καμιάς δημοτικής Αρχής έναντι οποιουδήποτε πινακίου ή κακκαβίου* φακής.

Επομένως ήταν ατυχής η προσπάθεια του κ. Τσιαμπά να συνδυάσει οικονομικά δημοτικές Αρχές και τοπικά sites, γιατί αν ήταν έτσι η κάθε δημοτική Αρχή θα αγκάλιαζε οικονομικά τα τοπικά ΜΜΕ, θα είχε με το μέρος της την ενημέρωση, θα ήταν στο απυρόβλητο, ενώ η αντιπολίτευση θα τίθονταν υπό εξαφάνιση και η αντικειμενικότητα θα πήγαινε περίπατο. Και τότε δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης των ιδιωτικών ιστοσελίδων ενημέρωσης, θα αρκούσε το επίσημο site του Δήμου.

Η καλύτερη λύση είναι η ύπαρξη κριτηρίων στην συνεργασία μεταξύ Δημοτικής Αρχής – ΜΜΕ, τα οποία δεν θα περιορίζουν την ελευθερία λόγου στην ενημέρωση. Δημοκρατία στην πράξη λοιπόν, με ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων. Εξάλλου πάντα υπάρχει ικανό πεδίο για έκφραση των όποιων στοιχειοθετημένων αντιρρήσεων και αντιθέσεων.

.

* κακκάβι (ουδέτερο): αρχ. (κουζινικά) μαγειρικό σκεύος μεγάλου μεγέθους από χαλκό ή ορείχαλκο

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.