Λίγοι και καλοί στην παρουσίαση του “Χαστουκόδενδρου”

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Χαστουκόδενδρο» του συγγραφέα Άρη Μαραγκόπουλου από την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή» και τις εκδόσεις «Τόπος» τη Δευτέρα 27/5 στο καφέ-μπαρ Cafeine. Τον συγγραφέα, ο οποίος μεγάλωσε και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αγία Παρασκευή, παρουσίασε ο Γιάννης Σταθόπουλος και στη συνέχεια προλόγισε ο συμμαθητής του στο τότε Λύκειο της πόλης Γιώργος Καράμπελας.

Στην κατάμεστη αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, αλλά και έξω από αυτήν, έδωσαν το παρών πολλοί γνωστοί ΑγιοΠαρασκευιώτες, ανάμεσά τους και λογοτέχνες, όπως ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας και οι ποιητές Γιάννης Σκληβανιώτης, Γιώργος Σερκεδάκης και Τάσος Μπέσιος, δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Γεράσιμος Βλάχος και η Ζωή Φωτεινού, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Δημαράς, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων  Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 4ου Λυκείου Αναστασία Τσιμπίδη κ.α.

Ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα δημιούργησε η παρουσία είκοσι πέντε από τους συμμαθητές του συγγραφέα που αποφοίτησαν μαζί του το 1966 από το μοναδικό τότε Λύκειο Αγίας Παρασκευής, ανάμεσα στους οποίους και η γνωστή καθηγήτρια του ΑΠΘ Ζωή Γεωργαντά καθώς και η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.

Στην ομιλία του ο συγγραφέας ανέλυσε ότι το βιβλίο του πραγματεύεται τη ζωή της Μπέτι, που έγινε γνωστή παγκοσμίως για το «επεισόδιο» που είχε τον Ιούλιο 1963 με την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη στο Λονδίνο, και του Αντώνη Αμπατιέλου, του Έλληνα ναυτεργάτη που έμεινε δέκα επτά ολόκληρα χρόνια στην φυλακή για τις ιδέες του. Η αφήγηση ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνει τα βασικά γεγονότα της πολιτικής ζωής της χώρας των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60, με γλαφυρό και πρωτότυπο ύφος και αναπλάθει το κλίμα της σιωπής που επιβλήθηκε γύρω από τα γεγονότα αυτά (αντίσταση, εμφύλιος) στη νεολαία της εποχής.

Σημειώνουμε ότι μετά την συζήτηση που ακολούθησε, οι παλιοί συμμαθητές απόφοιτοι του Λυκείου Αγίας Παρασκευής συνέχισαν σε παρακείμενη ταβέρνα την αναπόληση της όχι και τόσο μακρινής εκείνης εποχής.

 

Το Γραφείο Τύπου
της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
«ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή»

03/06/13