Φοιτητές και ρομπότ στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διεθνές Θερινό Σχολείο Έρευνας σε θέματα Πληροφορικής

cefali

Ένα πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα θερινό σχολείο, με έμφαση στη ρομποτική και τα κοινωνικά δίκτυα, παρακολούθησαν 22 ξένοι και Έλληνες φοιτητές και ερευνητές τον Ιούλιο του 2013 στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Εκτός όμως από ενδιαφέρουσες διαλέξεις, από κορυφαίους επιστήμονες στο χώρο της πληροφορικής, οι «μαθητές» του σχολείου έγιναν για έναν ολόκληρο μήνα ενεργά μέλη των ερευνητικών ομάδων Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συμμετείχαν στην έρευνά τους σχετικά με γνωσιακά συστήματα, διαδραστική ρομποτική, κοινωνικά μέσα και δίκτυα, βιο-πληροφορική, κ.α.

robotΌσον αφορά στον σχεδιασμό ρομπότ και στη διάδραση ανθρώπων-ρομπότ, αναπτύχθηκαν τεχνολογίες που επιτρέπουν σε ρομπότ να κινούνται ελεύθερα στο χώρο, να αναγνωρίζουν ανθρώπους, να παρακολουθούν ομιλητές καθώς και να επικοινωνούν σε φυσική και φιλική γλώσσα. Οι ομάδες επίσης ανέπτυξαν καινοτόμες μεθόδους ανάλυσης κοινωνικών δικτύων, όπως το twitter, που μπορούν να εντοπίσουν αυτόματα τους χρήστες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο δίκτυο, καθώς και να εξάγουν συμπεράσματα και να αναλύσουν τις απόψεις των χρηστών σε συγκεκριμένα θέματα. Επίσης, στο πλαίσιο της βιο-πληροφορικής, έγινε έρευνα με σκοπό την εξέλιξη των μεθόδων ανάλυσης γονιδιακών δεδομένων, για τον αυτόματο εντοπισμό γονιδίων που ευθύνονται για την παραγωγή πρωτεϊνών. Κάθε εβδομάδα οι «μαθητές» παρουσίαζαν την πρόοδο των δραστηριοτήτων τους, και στο τέλος του σχολείου οι καλύτερες ομάδες βραβεύτηκαν. Το πρώτο βραβείο έλαβε μια καινοτόμα ιδέα που οδήγησε στην ανάπτυξη ενός «σκεπτόμενου» και αυτό-οργανούμενου συστήματος το οποίο διαχειρίζεται μόνο του – χωρίς να είναι απαραίτητος ο ανθρώπινος παράγοντας – ένα πλήθος υπηρεσιών και δεδομένων που προέρχονται από ρομπότ, αισθητήρες, κάμερες, υπολογιστές, άλλες μηχανές, αλλά και ανθρώπους, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκτέλεση εργασιών, όπως η διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας. Αναφέροντας κάποιους από τους διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των κοινωνικών μέσων και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής που δίδαξαν στο θερινό σχολείο πληροφορικής, αξίζει να επισημάνουμε τον Ιωσήφ Σηφάκη, ιδρυτή του εργαστηρίου Verimag στη Grenoble και παραλήπτη του Βραβείου Τouring, τον Tom Ziemke, διευθυντή του Cognition and Interaction Lab του Πανεπιστημίου του Skovde της Σουηδίας, και τoν Αντώνη Στεφανίδη, διευθυντή του Center for Geospatial Intelligence στο George Mason University των ΗΠΑ. Το θερινό σχολείο, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, την εταιρία Athens Technology Center και το Interactive Robots and Media Laboratory.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου: http://irss.iit.demokritos.gr/

Στοιχεία για τους διοργανωτές: Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών: http://www.iit.demokritos.gr/ Athens Technology Center: http://www.atc.gr/ Interactive Robots and Media Laboratory: http://www.irmllab.com/

Στοιχεία επικοινωνίας: Βαγγέλης Καρκαλέτσης: vangelis@iit.demokritos.gr Αναστασία Κριθαρά: akrithara@iit.demokritos.gr Γιάννης Βέτσικας: ivetsikas@iit.demokritos.gr