Η υπομονή και τα δέντρα που … φυτεύτηκαν! Της Λένας Μαρκή

Δύο σημαντικά έργα που διεξάγει η Δημοτική Αρχή έχουν αναστατώσει τον τελευταίο καιρό την πόλη μας. Η ανάπλαση της οδού Κυκλάδων και η βιοκλιματική της Ελ. Βενιζέλου στον Τσακό. Πέτρα του σκανδάλου είναι τα δέντρα που υπήρχαν στα πεζοδρόμια και η απόφαση, σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, της κοπής τους.

Για τα δέντρα αυτά λοιπόν ο αντιδήμαρχος κ. Τσιαμπάς και ο Δήμαρχος έγιναν «εχθροί» των δέντρων και του περιβάλλοντος, λες και άνοιξαν κάποιου είδους βεντέτα με αυτά και προσπαθούν να υπερισχύσουν …

Και τι δεν ακούστηκε, κρίμα τα δέντρα που ήταν από πάππου προς πάππου στο σημείο εκείνο, θα χαθεί το οξυγόνο από την πόλη μας κλπ κλπ. Σύλλογοι και αντιπολίτευση το έχουν αναγάγει σε πολεμικό ανακοινωθέν.

Όμως ….

Κανείς από αυτούς δεν ακούει, ούτε βλέπει! Κανείς τους δεν άκουσε ότι για όσα δέντρα κοπούν θα φυτευτούν νέα και πιο κατάλληλα! Κανείς τους δεν περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο! Κανείς τους δεν έψαξε κατά πόσο ένα δέντρο πέραν της ομορφιάς του είναι και πραγματικά ωφέλιμο! Κανείς τους δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψην  του ότι και τα δέντρα γερνάνε, ξεραίνονται και πέφτουν (σαν αυτό στην πλατεία του Αη Γιάννη προ ημερών, όπου σταθήκαμε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα)!

Και κανείς τους δεν είδε τα νέα δέντρα που φυτεύτηκαν ήδη στην Κυκλάδων προς αποκατάσταση εκείνων που κόπηκαν! Δέντρα αρκετά αναπτυγμένα και όχι μικρά φυντάνια.

IMG_6353 copy

Πρόθεση της διοίκησης Ζορμπά δεν είναι να εξαφανιστούν τα δέντρα από προσώπου γης αλλά να αντικατασταθούν, υπόσχεση που δείχνει ότι έχει πρόθεση να τηρήσει. Πολλές φορές στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.  έχει ειπωθεί ότι στον Τσακό θα φυτευτούν περίπου 58 νέα δέντρα, τα διπλάσια από αυτά που θα κοπούν.

Στην οδό Σολωμού πάλι που έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση των πεζοδρομίων πέραν της ωραίας εικόνας που παρουσιάζει, προσέξαμε ότι υπάρχουν κάποια κενά ανάμεσα στις πλάκες για να φυτευτούν δέντρα. Και να σημειώσουμε ότι στον συγκεκριμένο δρόμο δεν κόπηκε ούτε ένα δέντρο.

Το μόνο που λέμε είναι πως χρειάζεται να κάνουμε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των έργων και να ακούμε όλα όσα λέγονται και όχι όσα μας συμφέρουν.

Εμείς περιμένουμε την Δημοτική Αρχή να τηρήσει το λόγο της και να γεμίσει τα αναπλασθέντα πεζοδρόμια με τα κατάλληλα φυτά ως έχει υποσχεθεί. Είναι ένα στοίχημα του Βασίλη Ζορμπά με τον κόσμο της Αγίας Παρασκευής που πρέπει να το κερδίσει, γιατί οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους αφού οι προηγούμενες διοικήσεις, κατά τον κ. Γκιζιώτη, ποτέ δεν αντικαθιστούσαν δέντρα που είχαν κόψει.

(Οι φωτογραφίες είναι από την οδό Κυκλάδων στον Τσακό)

Της Λένας Μαρκή

lena1 

.
.

IMG_6354 copy

IMG_6356 copy