Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου. Του Σ. Παπασπύρου

Το προηγούμενο Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, τελείωσε τις παραστάσεις του το 6ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Ήταν μια από τις πολύ καλές πρωτοβουλίες που, οφείλω να το ομολογήσω, ανελήφθησαν επί Δημαρχίας του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου. Πολύ καλή πρωτοβουλία γιατί έδωσε την δυνατότητα στους κατοίκους της Πόλεώς μας, όπως και σε αυτούς των άλλων Πόλεων που κατά καιρούς συμμετείχαν, να απολαμβάνουν άρτιες θεατρικές παραστάσεις. Και μάλιστα δωρεάν, ως μια κοινωνική-πολιτιστική παροχή του Δήμου προς τους κατοίκους του. Από ερασιτέχνες (εραστές της Τέχνης) υψηλού επιπέδου όμως ηθοποιούς.
Η σημερινή Διοίκηση του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ), παρέλαβε αυτόν τον «θεσμό» και στα χρόνια που πέρασαν τον εξέλιξε, πιστεύουμε προς το καλύτερο.
Θα ήταν χρήσιμο να σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία, των τελευταίων ετών, για να ενημερωθείτε. Στον Δήμο μας λειτουργεί μια ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα, από 20ετίας περίπου. Η Ομάδα αυτή, που δημιουργήθηκε επί του αειμνήστου Δημάρχου Σταύρου Κώτση, κατά την διάρκεια της λειτουργίας της παρουσίασε πολλά έργα, συμβάλλοντας στην πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου μας, με σκηνοθέτη τον καλό ηθοποιό κ. Γιάννη Δεγαϊτη. Έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στο έργο του, σεμνό και σοβαρό.
Για τον συντονισμό των Δήμων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, έχει συσταθεί μια διαδημοτική Επιτροπή, η οποία αρχίζει την προετοιμασία του επομένου φεστιβάλ, αμέσως μετά την λήξη του προηγουμένου. Αυτή η προετοιμασία απαιτεί χρόνο, κόπο και φυσικά καλή συνεργασία. Να σημειωθεί ότι για να μετέχει ένας Δήμος στο φεστιβάλ, απαιτείται να πληρεί ορισμένες αυστηρές προδιαγραφές υποδομών, χώρων, ενδιαιτήσεων, οικονομικών αλλά και υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών. Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις αποβολής Δήμων, με απόφαση της επιτροπής, γιατί δεν πληρούσαν κάποιες από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Κατά την διάρκεια των παραστάσεων του Διαδημοτικού Φεστιβάλ και έως το έτος 2010, για τις ανάγκες των παραστάσεων στην Πόλη μας, ενοικιάζοντο εξέδρες για τους θεατές. Το κόστος ενοικιάσεως ανήρχετο στο ύψος των 17.000 Ευρώ, για το 10ήμερο περίπου που διαρκούσαν οι παραστάσεις. Το δε κόστος των υπολοίπων αναγκαίων (φως, ήχος, μεταφορές-στήσιμο-ξεστήσιμο σκηνικών, διαφημιστικό υλικό κ.α.) ανήρχετο, κατά μέσον όρο, περί τα 35.000 Ευρώ.65_DIADIMOTIKO_THEATRO_2013_AFISA-PROGRAMMA_low

Η νέα Διοίκηση (ΠΑΟΔΑΠ), με Πρόεδρο τον κ. Βασίλη Σάρκουλα, εκτίμησε (πάντα σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη), ότι θα μπορούσαν να εξευρεθούν τρόποι για την μείωση του λειτουργικού κόστους χωρίς όμως εκπτώσεις στις καλλιτεχνικές προδιαγραφές. Η πρώτη κίνηση έγινε το 2011. Χρησιμοποιώντας μέρος της εξέδρας που βρισκόταν σε αχρησία στο Πάρκο Γραβιάς και προσθέτοντας νέα τμήματα, κατασκευάσθηκPapaspiros S.ε μόνιμο ανοικτό θέατρο 400 περίπου θέσεων, στο πρώην Στρατόπεδο «Χρ. Σπυρούδη» (Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης»). Το κόστος της (μόνιμης πιά) κατασκευής, ανήλθε σε 15.000 Ευρώ, κατά τι λιγότερο από το έως τότε κόστος ενοικιάσεως για 10 ημέρες.
Τα έτη 2011 και 2012, με καλύτερη έρευνα της αγοράς, μειώθηκε και το κόστος των υπολοίπων εξόδων. Για το 2013 είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό το ποσόν τον 15.000 Ευρώ, αφού προηγουμένως είχαμε κάνει (μαζί με τον σκηνοθέτη) έρευνα της αγοράς. Παρ΄ότι είχαμε καταφέρει να μειώσουμε το κόστος κατά 50% περίπου από προηγούμενα έτη, διερευνήσαμε τρόπους περαιτέρω μειώσεως. Μετά από έρευνα, απευθυνθήκαμε σε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Κέντρο Ανάπτυξης Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Έκφρασης» και ζητήσαμε την πρότασή της. Για να μην μακρηγορώ συμβληθήκαμε με την εταιρεία αυτή, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μας παρέξει τις υπηρεσίες που είχαμε προϋπολογίσει στο ύψος των 15.000 Ευρώ, καταβάλλοντάς της μόνο 5.000 Ευρώ, αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη της εξευρέσεως των υπολοίπων χρημάτων μέσω χορηγών ή άλλων νομίμων τρόπων. Όπως ακριβώς και έγινε.
Το 6ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με ελάχιστο κόστος για τον Δήμο. Το παρακολούθησαν πάνω από 3.000 συμπολίτες μας, που παρακολούθησαν οκτώ υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραστάσεις, χωρίς να πτοηθούν από κάποιες «φιλότιμες» προσπάθειες που έγιναν από ορισμένους για να δυσφημισθεί το Φεστιβάλ και να αποτύχει.
Κλείνοντας, πιστεύω ότι όλοι μας οφείλουμε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στον σκηνοθέτη και στους ηθοποιούς της Ομάδος Θεάτρου του Δήμου μας, οι οποίοι μας χάρισαν ξεχωριστές στιγμές με την ερμηνεία τους στην παράσταση «Τρωάδες» που μας παρουσίασαν αλλά και για την επάξια εκπροσώπηση του Δήμου μας όπου και αν έχουν εμφανισθεί.
Σπύρος Παπασπύρος
Σχης ε.α.
Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ