Ψήφισμα των ΔΣ 3ου & 6ου Δημοτικών σχολείων Αγ. Παρασκευής

Τα Διοικητικά Συμβούλια των 3ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής  με το ακόλουθο ψήφισμά τους ζητάνε τη στήριξη όλων των κατοίκων αλλά και όλων των φορέων σχετικά με την ανέγερση του 12ου  Δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου στην περιοχή του Τσακού στο Ο.Τ. 119 (πρώην εκπαιδευτήρια «ΜΑΚΡΗ»)

3ο δημοτικοΤο 3ο Δημοτικό ενώ είναι ένα 12θέσιο σχολείο με 14 αίθουσες,  λειτουργεί με 17 τμήματα για 350 μαθητές. Για να μπορέσει να καλύψει τον αριθμό των μαθητών που συνεχώς αυξάνεται μπήκαν φέτος 2 προκατασκευασμένες αίθουσες ενώ χρησιμοποιεί ως αίθουσα διδασκαλίας ακόμα και την τραπεζαρία. Από την επόμενη ακόμα χρονιά πάλι θα του λείπει μια αίθουσα , πάλι θα προσπαθούν να στοιβάξουν τα επιπλέον παιδιά σε χώρους ακατάλληλους για μάθηση. Η λύση σίγουρα δεν είναι να γεμίσουμε κλουβιά – κοντέινερ τους αύλειους χώρους.

6ο δημοτικοΤο 6ο Δημοτικό ενώ και αυτό είναι 12θέσιο,  λειτουργεί με 12 τμήματα για 300 παιδιά. Φέτος δε, προκειμένου να χωρέσουν όλα τα παιδιά, δημιούργησε 4 τμήματα με 27 και 28 μαθητές. Το σχολείο ασφυκτιά όχι μόνο ως προς τις αίθουσες αλλά και ως προς τον ανεπαρκή αύλειο χώρο όπου, στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών για παιχνίδι, την ώρα του διαλλείματος, στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο με αποτέλεσμα την αύξηση κινδύνου τραυματισμών. Η λύση σίγουρα δεν είναι να τα στείλουμε σε μακρινά σχολεία μιας και τα όμορα είναι ήδη γεμάτα.

Χρόνια τώρα, όλοι οι κάτοικοι του Τσακού αλλά και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα. Γνωρίζουν ότι ο Τσακός δεν καλύπτεται από τα 2 δημοτικά. 

Γνωρίζουν φυσικά και τη λύση. Η μοναδική λύση που υπάρχει είναι η δημιουργία ενός ακόμα δημοτικού στην περιοχή μας το οποίο θα καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες  καθώς κάθε χρόνο όλο  και περισσότερα παιδιά αναζητούν στέγη μάθησης στα δημόσια σχολεία. Γι’ αυτό εξάλλου ιδρύθηκε και το 12ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής, το οποίο παραμένει «στα χαρτιά» αναμένοντας την ανέγερση νέου σχολείου.

Χρόνια τώρα η Ένωση Συλλόγων Γονέων, οι σύλλογοι γονέων,  αλλά και ο Σύλλογος κατοίκων Τσακού διεκδίκησαν και πέτυχαν το χαρακτηρισμό του Ο.Τ.119 «ΜΑΚΡΗ» σε χώρο σχολείου και συνεχίζουν να διεκδικούν την απαλλοτρίωσή του και την ανέγερση του 12ου Δημοτικού.

Το 2006, όπως μας «ενημέρωσε» ο δήμαρχος κος Β. Ζορμπάς στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο όπου συζητήθηκαν τα θέματα της παιδείας , το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΚ απέρριψε το αίτημα. Δεν ξέρουμε σε ποια απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΚ αναγράφεται αυτό, αυτό που ξέρουμε είναι ότι τότε ο χώρος δεν είχε ακόμα χαρακτηριστεί ως χώρος σχολείου κι ας φιλοξενούσε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Επίσης ξέρουμε ότι χρειάστηκαν 5 χρόνια με έντονες πιέσεις από την Ένωση Γονέων και τους συλλόγους γονέων και  κατοίκων του Τσακού  για να διασφαλιστεί ο χαρακτηρισμός του χώρου ως «χώρος σχολείου» και αυτό ολοκληρώθηκε με την υπ. αριθμ. 11543 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που δημοσιεύθηκε στο υπ΄αριθμ. 79 ΦΕΚ της  5/5/11 (ΤΕΥΧΟΣ ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ).

 Έκτοτε η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καμία ενέργεια προς τον ΟΣΚ ώστε να προχωρήσουν  οι απαραίτητες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση και την ανέγερσης. Δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα για το συγκεκριμένο χώρο. Συχνά έχουμε απευθύνει το ερώτημα προς τον Δήμο για το «πού βρίσκεται το θέμα» και δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένη απάντηση.

Το ότι το σχολείο είναι απαραίτητο αναδεικνύεται και από το ότι παρά το «κύμα» καταργήσεων σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας, το 12ο Δημοτικό που δεν λειτουργεί δεν έχει καταργηθεί από το Υπουργείο και «περιμένει» την ανέγερσή του στο Ο.Τ.119

Τα ΔΣ των 2 Συλλόγων Γονέων των σχολείων επαναφέρουν το θέμα και καταθέτουν αυτό το ψήφισμα ζητώντας:

1.          1. Από την Ένωση Γονέων, το σύλλογο Κατοίκων Τσακού, το Σύλλογο των εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ», τους Δ/ντές των Σχολείων αλλά και όλους τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής να στηρίξουν την προσπάθεια τους για την πραγματοποίηση του στόχου που δεν είναι άλλος από την ανέγερση του 12ου Δημοτικού και ενός ακόμα νηπιαγωγείου για την περιοχή του Τσακού στο χαρακτηρισμένο πλέον ως χώρο σχολείου του Ο.Τ119 «ΜΑΚΡΗ», συνυπογράφοντας το παρόν ψήφισμα.

2.          2. Από τη Δημοτική αρχή,  να προβεί ΑΜΕΣΑ σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται προς τον ΟΣΚ ή  όποιον άλλον αρμόδιο φορέα μπορεί να βοηθήσει (π.χ. Υπουργείο Παιδείας) ώστε να προχωρήσει  στην απαλλοτρίωση και ανέγερση των νέων σχολείων (12ου Δημοτικού & Νηπιαγωγείου).