Ολική επαναφορά και άλλα τινά…Του Σ. Παπασπύρου

 Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση τον τελευταίο καιρό, είναι η «ολική επαναφορά» του κ. Γιαννακόπουλου. Εδώ και λίγους μήνες, προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, με θορυβώδη θα έλεγα τρόπο. Τα τρία χρόνια που πέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές ήταν «ανύπαρκτος», όσον τουλάχιστον αφορά στα διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν το σύνολο της πόλεως. Είχε βέβαια να αντιμετωπίσει και τα «εσωτερικά» του προβλήματα. Η επιθυμία του για «μονοκρατορία» στο εσωτερικό της παρατάξεώς του, οδήγησε στην απομάκρυνση από αυτήν τριών Δημοτικών Συμβούλων του (το 50% της Ομάδας του) αλλά και πολλών άλλων στελεχών του, τα οποία του «γύρισαν την πλάτηPapaspiros S.». Η στάση του κ. Γιαννακόπουλου απέναντί στους ανεξαρτητοποιηθέντες Δημοτικούς Συμβούλους, που αντικατοπτρίζεται στις ανακοινώσεις που εξέδωσε τότε, δεν περιποιεί καμμία τιμή στον ίδιο. Η τιμή των τριών ανεξαρτητοποιηθέντων, φυσικά και δεν υπέστη καμμία μείωση.
Ας επανέλθω όμως στο θέμα μου. Ο κ. Γιαννακόπουλος, τον τελευταίο καιρό, εκδίδει την μία ανακοίνωση μετά την άλλη. Επί παντός επιστητού. Ανακοινώσεις όμως γεμάτες δημαγωγία αλλά και εμπάθεια, οξύτητα, επιθετικότητα, πόλωση και φυσικά διαστρέβλωση. Και μόνο με έναν στόχο: Την διοικούσα παράταξη και τον επικεφαλής της. Είναι πολύ πιθανόν να το κάνει αυτό ο κ. Γιαννακόπουλος για δύο λόγους, συναισθηματικούς και σκοπιμότητος.
Συναισθηματικοί λόγοι, επειδή δεν αντέχει ο κ. Γιαννακόπουλος την σύγκριση. Γιατί δεν υπάρχει μέτρο συγκρίσεως. Ούτε στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ούτε στο παραχθέν έργο. Δεν μηδενίζει κανείς αυτά που έγιναν επί Διοικήσεώς του. Αλλά αυτά έγιναν από ορισμένους ανθρώπους , στους επί μέρους τομείς που είχαν αναλάβει. Και χάρη στην δική τους αποκλειστικά ευαισθησία και εργατικότητα και μάλιστα μετ΄εμποδίων. Ούτε φυσικά μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την «παραγωγικότητα» του κ. Γιαννακόπουλου σε μελέτες έργων. Εκεί που απέτυχε παταγωδώς (με μεγάλη ζημιά για την πόλη) ήταν στο να διαχειρίζεται με σύνεση και σεβασμό το δημόσιο χρήμα και να πραγματοποιεί τα έργα. Ο κ. Γιαννακόπουλος γνωρίζει ότι δεν έχει καμμία τύχη όχι μόνον να επανεκλεγεί Δήμαρχος αλλά να είναι έστω και «φιναλίστ». Από λόγους σκοπιμότητος «βοά και κραυγάζει» τώρα, μήπως και κρατηθεί όρθιος ως τις εκλογές, εκτιμώ για να προσφέρει την υποστήριξή του σ΄αυτόν που θα αποφασίσει να την δεχθεί μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής… Παρεμπιπτόντως ο κ. Ζορμπάς προσφάτως, δημοσίως σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια υποστήριξη από αυτόν προσωπικά.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σταθόπουλος είναι σαν να μην υπάρχει τον τελευταίο καιρό. Αν εξαιρέσει κανείς κάτι συναυλίες, κάτι «πάρτυ», κάτι ανακοινώσεις του τύπου «να το συζητήσουμε, να το δούμε, πρέπει να το σκεφθούμε», κάτι δημαγωγικές υπερβολές «με όλους και όλα» και «πάρε κόσμε», η πλήρης απουσία παραγωγής πολιτικού λόγου και έργου είναι πασιφανής. Τόσα ζητήματα σοβαρά υπάρχουν στην πόλη που πρέπει να συζητηθούν αλλά με ποιο θέμα ήταν η τελευταία ανακοίνωσή του; Για το πρόστιμο που επεβλήθη στην Παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας». Και μας ψέγει επειδή δεν θελήσαμε να κρύψουμε χρήματα που ξοδέψαμε και τα δηλώσαμε ή δεν δηλώσαμε παραπάνω από αυτά που ξοδέψαμε πραγματικά! Δηλαδή θα προτιμούσε να τα κρύβαμε ή να δηλώσουμε ψευδώς διογκωμένα για να ισοσκελίσουμε τα έσοδα-έξοδά μας και να είμαστε τυπικά εντάξει; Αν είναι έτσι (που δεν θέλω να το πιστεύω), θα πρέπει να προσέχει όταν ομιλεί για εντιμότητα και διαφάνεια. Και εν πάση περιπτώσει, αν πληρωθεί το πρόστιμο θα πληρωθεί από προσωπικά μας χρήματα και όχι του Δήμου. Για τα πρόστιμα που πληρώνει ο Δήμος για τις παρατυπίες του κ. Γιαννακόπουλου, ποτέ δεν έβγαλε μια ανακοίνωση. Εκτιμώ πως ούτε πρόκειται. Ίσως να σκέπτεται ότι υπάρχει και η δεύτερη Κυριακή των εκλογών…
Είναι γνωστή η δημαγωγική τακτική του κ. Σταθόπουλου . Τέτοια, που σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να του τα «ψάλει» και ο κ. Γκιζιώτης (για να είμαι δίκαιος, τα «έψαλε» και στον κ. Γιαννακόπουλο για τον ίδιο λόγο). Σε συνδυασμό με την προσφιλή τακτική του να απέχει ή να ψηφίζει ΛΕΥΚΟ, με κάνει να διερωτώμαι: Αν ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση (που δεν έχει και καμμιά ευθύνη) «φοβάται» να λάβει θέση για σοβαρά ζητήματα, τι θα πράξει στην υποθετική περίπτωση που θα εκλεγεί Δήμαρχος; Θα «κολλήσει» όλα τα θέματα; Ο κ. Σταθόπουλος χρησιμοποιεί την τακτική του να μην εκτίθεται, σοβαρά τουλάχιστον, μέχρι τις εκλογές. Πιστεύοντας ότι αυτό του δίνει «πόντους» ή τουλάχιστον δεν του αφαιρεί. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να μας κάνει γνωστή την πολιτική του κατεύθυνση και φιλοσοφία, από πού θα πάρει στήριξη, τι σχέδια και τι πρόγραμμα έχει, πώς θα το πραγματοποιήσει, πού θα βρει τους πόρους, αν θα δεχθεί να συνεργασθεί με τον κ. Γιαννακόπουλο και με ποιους όρους και άλλα πολλά.
Τελευταίο άφησα το θέμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Και επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου, την οποία πριν λίγο καιρό είχα δημοσιοποιήσει, ότι σε αυτές τις εκλογές θα παιχτεί πολύ «βρώμικο παιγνίδι». Ο Δήμαρχος εξέδωσε μία ανακοίνωση, μετά την επέμβαση της Αστυνομίας στην ΕΡΤ. Η ανακοίνωση αυτή απεστάλη στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, τοπικό και υπερτοπικό. Μία ηλεκτρονική εφημερίδα, η « aftodioikisi.gr», πήρε ένα τμήμα της ανακοινώσεως και αφού το ερμήνευσε κατά την άποψη του συντάκτου της, ανήρτησε ένα δημοσίευμα που καμμία σχέση δεν έχει με το γράμμα και το πνεύμα της ανακοινώσεως. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος του έστειλε ανακοίνωση με την οποία θέτει το ζήτημα στην σωστή του βάση, η εν λόγω εφημερίδα αντί να την δημοσιεύσει, προσπαθεί να «βγει και από πάνω» με φαιδρά «εξυπνακίστικα» σχολιάκια και μάλλον υβριστικούς και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς. Η φασιστική νοοτροπία και πρακτική, φαίνεται να μην είναι «προνόμιο» ολίγων…
Παράλληλα, το τοπικό μας site «Agia Paraskevi Guide», παρ΄ότι γνώριζε την πλήρη ανακοίνωση του Δημάρχου, αναδημοσίευσε απλά το παραπλανητικό κείμενο του «aftodioikisi.gr» αφού έτσι βόλευε . Παρά τους κατά καιρούς «λεονταρισμούς» του, ο κ. Μαζίδης φαίνεται να φοβάται να γράψει κάτι από μόνος του (εγώ απλά αναδημοσίευσα). Δύσκολοι καιροί για «ήρωες»…. Και επειδή κάπου κάνει χρήση του όρου «έγκριτα μέσα μαζικής ενημερώσεως», θέλω να πιστεύω ότι δεν συγκαταλέγει μεταξύ αυτών και το δικό του. Θα ήταν «ύβρις».

Σπύρος Παπασπύρος
Σχης ε.α.
Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ