«Μικρά» αλλά όχι ασήμαντα. Του Σπύρου Παπασπύρου

Papaspiros S.Στα τοπικά μας δρώμενα, συμβαίνουν κάθε τόσο διάφορα γεγονότα που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν μικρά αλλά και «μικρά». Σε καμμία όμως περίπτωση δεν είναι ασήμαντα, αφού πίσω από αυτά κρύβονται καταστάσεις και άλλα γεγονότα, τα οποία αξίζουν της προσοχής μας.

Αρχικά, όταν διάβασα την ανακοίνωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής για το θέμα της ανακοινώσεως του Δημάρχου όσον αφορά στην ΕΡΤ (σχεδόν ταυτόσημη με όσα είχε γράψει η «aftodioikisi.gr» προ ημερών), παραξενεύθηκα. Είναι δυνατόν, σκέφθηκα, πολιτικό κόμμα να κάνει «πολιτικό παιγνίδι» σε τοπικό επίπεδο; Μήπως κάνει «αβάντα» σε Δημοτική Παράταξη, που ναι μεν θέλει την στήριξή του αλλά όχι και τόσο ευθέως και φανερά (έτσι πίστευα), ώστε να φοβίσει τα «συντηρητικά» στελέχη της; Λίγες ημέρες μετά, η Δημοτική Παράταξη «ΝΙΚΗ» εξέδωσε την δική της ανακοίνωση για το θέμα. Στην ουσία μια περίληψη αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, πασπαλισμένη με «δακρύβρεχτο» λαϊκισμό αλλά και διαστρεβλώσεις και  πολλά  ψεμματάκια. Η ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ, περισσότερο με δήλωση νομιμοφροσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει. Τελικώς, μάλλον απεγνωσμένα χρειάζεται την στήριξη ή το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία της ΝΙΚΗΣ. Αυτά όμως είναι παρωνυχίδες. Ας δούμε περισσότερο την ουσία.

Αν υποθέσουμε ότι η διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ έγινε με παράνομο τρόπο, πιστεύει ο κ. Σταθόπουλος ότι στην παρανομία απαντούμε με παρανομία; Γιατί τί άλλο είναι η κατάληψη δημοσίου χώρου, χώρου δηλαδή που ανήκει σε όλους μας και χρησιμοποιείται για το δημόσιο συμφέρον; Ο κ. Σταθόπουλος έχει ιατρείο. Αν απέλυε τους υπαλλήλους του, πώς θα τους αντιμετώπιζε , στην υποθετική περίπτωση που θα κατελάμβαναν το ιατρείο του;  Θα επικροτούσε την ενέργεια αυτή ή επειδή θα αφορούσε στην δική του περιουσία θα κινούσε την νόμιμη διαδικασία;  Πριν από αρκετό καιρό, ο Δήμαρχος είχε αποστείλει επιστολή στην ΠΟΣΠΕΡΤ με την οποία ζητούσε να σεβασθούν την κοινή ησυχία των περιοίκων, αφού από τα μεγάφωνα που είχαν τοποθετηθεί εξωτερικά, η μουσική ακουγόταν δυνατά ως τις πρωΐνές ώρες μη αφήνοντας τον κόσμο να ησυχάσει. Ποιά είναι η άποψη του κ. Σταθόπουλου για την ενέργεια αυτή του Δημάρχου; Γιατί δεν την εξέφρασε ποτέ…

Κανείς δεν νομίζω ότι επιθυμεί να δημιουργούνται έκρυθμες καταστάσεις, όπως η εκκένωση χώρων με την επέμβαση Αστυνομικών Δυνάμεων.  Κάτι που έγραψε και ο Δήμαρχος στην ανακοίνωσή του, ζητώντας αυτοσυγκράτηση. Αυτή λοιπόν την «πυροσβεστική» παρέμβαση του Δημάρχου, προς όλες τις κατευθύνσεις, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σταθόπουλος (τυχαίο; Δεν νομίζω…)την διαστρέβλωσαν μετατρέποντάς την σε παρέμβασή του υπέρ της επεμβάσεως των ΜΑΤ! Σύνηθες φαινόμενο οι διαστρεβλώσεις…

Πριν λίγες ημέρες μάθαμε και κάτι άλλο, που οι πρωταγωνιστές του (κατά τα άλλα λαλίστατοι και πολυγραφότατοι) είχαν φροντίσει να αφήσουν έξω από τα «φώτα» της δημοσιότητος, γεγονός που καθιστά το γεγονός τουλάχιστον περίεργο. Οι κ.κ. Γιαννακόπουλος και Κρητικίδης, μαζί με τον κ. Αλεφαντή,  προσέφυγαν κατά της από 6 Αυγούστου 2013 αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής για την ανάθεση εργολαβίας για επισκευές στο «ΓΙΑΒΑΣΕΙΟ», το οποίο είχε κριθεί (από πολλές Υπηρεσίες που δεν ανήκουν στον Δήμο μας) ως εξαιρετικά επικίνδυνο για κατάρρευση. Η προσφυγή κατετέθη ενάμιση μήνα μετά την απόφαση (μην χαλάσουμε και τις διακοπές μας). Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής, είχε εγκριθεί ως νόμιμη από την Περιφέρεια. Η έγκριση της Περιφέρειας   αφορούσε τόσο τους τύπους (την διαδικασία) όσο και την ουσία της αποφάσεως (τους λόγους δηλαδή για τους οποίους κρίθηκαν οι επισκευές κατεπείγουσες). Την νομιμότητα την είδε η Περιφέρεια, όχι όμως και οι τρεις «συνέταιροι».

 Η αίτηση αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα) συζητήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 18 Νοεμβρίου 2013 και απερρίφθη αμέσως, αφού το Δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να την συζητήσει. Οι τρεις προσφεύγοντες (ένας τέως Δήμαρχος και δύο πρώην Αντιδήμαρχοι) που υποτίθεται ότι γνωρίζουν βασικές διοικητικές διαδικασίες, δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να καταθέσουν την προσφυγή τους  σε ανώτερο Δικαστήριο (Διοικητικό Εφετείο). Παρεμπιπτόντως, πώς αυτοί οι τρεις συνέπλευσαν σε ένα θέμα για το οποίο είχαν  αντιπαράθεση, όχι πολύ παλαιότερα, όταν ο κ. Αλεφαντής ήταν Αντιδήμαρχος της σημερινής Διοικήσεως  και επιφορτισμένος να βρει τρόπους αξιοποιήσεως του «ΓΙΑΒΑΣΕΙΟΥ»; Θυμάμαι την συνεδρίαση εκείνη και τις μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες (με σοβαρότατες αιχμές). Διερωτώμαι τί άλλαξε από τότε… Κάτι τέτοιου είδους παράξενες συμπλεύσεις βλέπει ο κόσμος και σιχαίνεται την πολιτική. Πέραν αυτού, απ΄ό,τι ακούγεται,  η ετερόκλιτη συμμαχία του κ. Γιαννακόπουλου με τον κ. Αλεφαντή έχει δημιουργήσει τόσο τριβές και γκρίνιες εντός της Παρατάξεως  του πρώτου όσο και μεγάλη ζημιά στον δεύτερο.

Μετά την γκάφα ολκής των «τριών» (για την οποία τηρούν αιδήμονα σιωπή), ο Δήμαρχος εξέδωσε ανακοίνωση για ενημέρωση των Δημοτών. Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει» το μελάνι της και έσπευσε να απαντήσει με δική του ανακοίνωση ο κ. Σταθόπουλος. Μια ακόμη ανακοίνωση «ήξεις, αφήξεις», που με κάνει να πιστεύω ότι μάλλον του αρέσει να εκτίθεται. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Αναφέρεται ο κ. Σταθόπουλος σε «αδιάφανη απόφαση» απ΄ευθείας αναθέσεως έργου. Αν ήταν έτσι, είχε τρεις λύσεις. Να την καταψηφίσει στην Οικονομική Επιτροπή (στην οποία μετείχε), να επιτεθεί κατά της Περιφέρειας που την ενέκρινε  ή/και  να προσφύγει και αυτός στα Δικαστήρια. Δεν έπραξε τίποτε από αυτά. Στην  Οικονομική Επιτροπή  ψήφισε «ΑΠΕΧΩ» (δηλαδή ούτε ΝΑΙ ούτε ΟΧΙ, συνηθισμένη του τακτική). Την έγκριση της Περιφέρειας την έκανε «γαργάρα» και φυσικά δεν προσέφυγε στα Δικαστήρια, προφανώς γνωρίζοντας ότι θα έχανε τη δίκη. Προς τί λοιπόν η νέα του ανακοίνωση, στην οποία μάλιστα παίρνει σαφείς αποστάσεις από την ενέργεια των «τριών»; Ίσως για να εκδώσει ακόμη μία ανακοίνωση για να δείχνει ότι υπάρχει κι αυτός.

Και μέσα σ΄όλα αυτά, εξέδωσε μια ανακοίνωση και ο κ. Μουστόγιαννης.  Για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές στην Τοπική Οργάνωση της ΝΔ υπέστη ήττα. Εξελέγη τελευταίος (με ελάχιστες ψήφους). Και μάλιστα διεσώθη γιατί όλοι όσοι έβαλαν υποψηφιότητα εξελέγησαν.  Ο κ. Μουστόγιαννης, προφανώς θέλησε με την υποψηφιότητά του να δείξει ότι «μετράει» ακόμη στο κόμμα του. Όχι μόνο απέτυχε αλλά εξήλθε και «θανασίμως» τραυματισμένος. Η αλαζονεία («ερχόμαστε» κλπ) δεν φέρνει ποτέ καλά αποτελέσματα…

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ