Βασίλης Ζορμπάς: “…Γράφει την αλήθεια, αλλά όχι ολόκληρη την αλήθεια…”

ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

ZorbasVasilis

Η δημόσια γκρίνια για τα δημόσια έργα είναι φαινόμενο σχεδόν παγκόσμιο και γερά κρατεί σε βάθος χρόνων !

Τα τελευταία χρόνια δε, εξαιτίας μια σειράς αποδεδειγμένων συγκυριών,  το φαινόμενο αυτό στην Χώρα μας, είναι σε έξαρση, κάνοντας κάποιες έγκυρες  εφημερίδες  να υιοθετούν τίτλους απαξιωτικούς οι οποίοι οδηγούν σε ανταγωνιστικές «εκρήξεις».

Μέσα από άρθρο στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο  δημοσιογράφος παίρνει την σοβαρή απόφαση, να καθοδηγήσει την κρίση και το συναίσθημα των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής οι οποίοι, σύμφωνα με το άρθρο, έχουν υποστεί δυσμενείς συνέπειες, από ένα Δημόσιο Έργο, υψηλής σπουδαιότητας λόγω της πολλαπλής λειτουργίας του.

Γράφει την αλήθεια αλλά όχι ολόκληρη την αλήθεια…

Πολύ σωστά, το έργο της Αγίου Ιωάννου μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει ως «σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας» εξαιτίας της «ελληνικής εξουσιαστικότητας, ανικανότητας και αδιαφορίας» κάποιου Δημάρχου.

Αλλά ποιού Δημάρχου…;

Και είναι επίσης θλιβερό, στο σημερινό Δήμαρχο που διαχειρίζεται όλο αυτό και λογοδοτεί στους πολίτες της Αγίας Παρασκευής, να μην έχει δοθεί το δικαίωμα από μια τέτοια εφημερίδα να εκθέσει και να αξιολογήσει την κατάσταση και φυσικά να προβλέψει τελικά την ημερομηνία όπου «οι εποχές θα εναλλάσσονται», με μία Αγίου Ιωάννου όπου τα «ορύγματα» θα έχουν αποκατασταθεί… σε επιχώματα, οι πεζοί θα χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια… με ασφάλεια και φυσικά οι έμποροι των καταστημάτων… δεν θα αγωνιούν για το ποιος είναι τελικά ο σχεδιασμός της κατεύθυνσης του δρόμου.

Έστω και εκ των υστέρων, χωρίς όμως να παραγνωρίζω την έκταση του προβλήματος, λέω ότι όλες οι καθυστερήσεις, οι οποίες αναλύονται στο άρθρο, έχουν συσσωρευτεί από τις προηγούμενες φάσεις του έργου – εννοώ τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου – οι οποίες φάσεις έπασχαν από έλλειψη θεσμοποιημένου στρατηγικού προγραμματισμού.

Το πράσινο φώς για την έναρξη σύνταξης Μελετών δόθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, βασιζόμενο σε κομματικές παρεμβάσεις της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, χωρίς όμως αυτές οι παρεμβάσεις να εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του έργου.

Αυτή η κουβέντα – παράμετρος για την εκτέλεση ενός Δημόσιου Έργου, δυστυχώς παραπέμπει, σύμφωνα με το άρθρο, στην εν λόγω αδιαφορία και ανικανότητα ενός Δημάρχου… και ήταν αυτή η παράμετρος που οδηγεί εμένα, τον σημερινό Δήμαρχο, σε «Δημόσιο Απολογισμό» αλλά με μια αρνητική χροιά.

Οι πραγματικές ευθύνες αποδίδονται σε μένα… γιατί άραγε ;

Γιατί θέλησα να αφουγκραστώ τον εμπορικό κόσμο της Αγίας Παρασκευής και την αιτιολογημένη θέση του ότι ο σχεδιασμός της οδού πρέπει να είναι διπλής κατεύθυνσης, μα πάνω από όλα επιδίωξα να εκτελεστεί ένα έργο βασιζόμενο σε προγραμματισμό φάσεων ώστε η μεγάλη αβεβαιότητα της συνέχισης του να μην υφίσταται στο ελάχιστο.

Επίσης ως «Δημόσιος Ιδιοκτήτης» αυτού του έργου δεν θα «στείλω» τον λογαριασμό του τελικού κόστους στους πολίτες μου, διότι και αυτός ο λογαριασμός θα εξοφληθεί από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Αυτή η ενημέρωση γίνεται περισσότερο για να ξέρουν όλοι ότι ο Ανάδοχος του Έργου πληρώνεται, κάθε φορά που φέρνει έναν λογαριασμό προς έγκριση και συνεπώς ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής δεν οφείλει!!!

Τέλος, το Έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του. Η εργολαβία είναι εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένα αίτημα από τον ανάδοχο για παράταση.

Όμως, λόγω κάποιων έντονων καιρικών φαινομένων κατά το μήνα Νοέμβριο αλλά κυρίως κάποιων καθυστερήσεων από μετατόπιση των Δικτύων Κοινής Ωφέλειας σε όλη την διάρκεια της κατασκευής, το έργο αποκτά ένα βαθμό δυσκολίας στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

 

Με εκτίμηση,

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ