Τί χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων; Του Σπύρου Παπασπύρου

Papaspiros S.Την περασμένη Κυριακή, στο Αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» έκοψε την Βασιλόπιτά του. Είναι παράδοση, στην εκδήλωση αυτή του δραστήριου Συλλόγου, να βγαίνουν ειδήσεις. Όπως παράδοση είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος να «απολογείται» για το τί έκανε και τι δεν έκανε στην περιοχή αλλά και στην πόλη. Στο πρώτο ζήτημα, η παράδοση τηρήθηκε. Βγήκαν πολλές ειδήσεις. Όπως ότι , παρά τις διάφορες «Κασσάνδρες», η Διοίκηση συνεννοήθηκε με την ΕΝΕΒΑΠ για την ασφαλτόστρωση, στο αμέσως προσεχές διάστημα,  της οδού Αγίου Ιωάννου σε δύο φάσεις (για να μην δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση). Όπως επίσης ότι, κατόπιν ενεργειών της Διοικήσεως, έγινε η άρση της αναδασώσεως στον χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου. Το οποίο σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες επεκτάσεως και ανεγέρσεως, εντός του χώρου, Ιερού Ναού (υπάρχει μάλιστα και χρηματικό ποσόν κατατεθημένο για τον σκοπό αυτό, από κληρονομιά) και Δημοτικού κυλικείου. Τέλος, παρουσιάσθηκε, σε αδρές γραμμές,  η πρόταση της Διοικήσεως για ανάπλαση μεγάλης περιοχής του Αη Γιάννη-Νέας Ζωής, μέσω ΕΣΠΑ.

Η δεύτερη παράδοση όμως ανετράπη. Και βρέθηκε απολογούμενο ένα τμήμα της αντιπολιτεύσεως. Απαντώντας σε τεθέν από τον Σύλλογο ερώτημα για τους λόγους μη υπάρξεως σταθμού ΜΕΤΡΟ στην Κεντρική Πλατεία, ο Δήμαρχος κατονόμασε ευθέως τον κ. Γιαννακόπουλο,  τον κ. Σταθόπουλο και τον κ. Βλάχο  ως υπευθύνους για την μεγάλη αυτή απώλεια. Όπως είπε, με την ψήφο τους (28-2-2000) ΕΔΙΩΞΑΝ το Μετρό από την πόλη. Επικαλέσθηκε τα πρακτικά της συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου (τα οποία οποιοσδήποτε δημότης επιθυμεί, μπορεί να τα παραλάβει) αλλά και την ρητή επιβεβαίωση του Προέδρου του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όταν τον επισκέφθηκε με τον κ. Κουβόπουλο , τον κ. Γκιζιώτη και τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων.

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γιαννακόπουλος. Παρά την παραταξιακή μου συνείδηση, ειλικρινά τον λυπήθηκα. Είχε χάσει τον έλεγχο του εαυτού του τόσο, που σχεδόν παραληρούσε. Απελογείτο συνεχώς, κατηγορούσε τον Δήμαρχο ότι δεν έχει κάνει τίποτε στην πόλη (σχεδόν οικειοποιήθηκε όλα όσα γίνονται σήμερα, συνολικής αξίας 20.000.000 Ευρώ μέσω ΕΣΠΑ), εψεύσθη λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή ευθύνεται για την απώλεια της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων (ενώ είναι γνωστό ότι αυτοί απελύθησαν ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ) και δεν παρουσίασε καμμία δική του πρόταση. Στο τέλος, απελογήθη ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΕΝΟΣ την  κατηγορία του Δημάρχου για την απώλεια του ΜΕΤΡΟ, λέγοντας ότι δεν είχαν καταλάβει τί γινόταν (μου θυμίζει τον Υπουργό, που υπέγραψε το Μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει…) και δεν προσπάθησαν αρκετά. Διέπραξε όμως και μια τεράστια ασέβεια και απρέπεια, για να μην την χαρακτηρίσω χειρότερα. Απέδωσε την πράξη αυτή εξ ολοκλήρου στον αείμνηστο Δήμαρχο Σταύρο Κώτση, αποποιούμενος κατά τον τρόπο αυτό της προσωπικής του ευθύνη, επιρρίπτοντάς την σε κάποιον που δεν μπορεί να απαντήσει. Σε κάποιον που τον ανέδειξε στην τοπική πολιτική σκηνή.  Είναι η δεύτερη φορά που φέρεται με τον τρόπο αυτό στον ευεργέτη του. Η πρώτη ήταν όταν, προ καιρού, επεχείρησε να οικειοποιηθεί την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου ΣΠΥΡΟΥΔΗ από το Υπουργείο Γεωργίας στον Δήμο. Ενώ είναι γνωστό  ότι αυτή έγινε με προσπάθειες και αγώνες του αειμνήστου Δημάρχου. Νομίζω ότι, μόνο και μόνο, γι΄αυτή του την στάση θα πρέπει να ντρέπεται.

Ο κ. Σταθόπουλος κινήθηκε στο γνώριμο, εδώ και πολύ καιρό, ύφος του. Κατηγόρησε πάλι για διχασμό του κόσμου, για επιθετική συμπεριφορά του Δημάρχου κλπ. Τώρα γιατί όταν ο Δήμαρχος αναφέρει αλήθειες είναι επιθετική και διχαστική συμπεριφορά αλλά όταν ο ίδιος τον «στολίζει» με εκφράσεις του τύπου «είσαι ασφαλίτης»,  «Δήμαρχος των ΜΑΤ», «μνημονιακός» κλπ αυτό είναι κριτική, μόνο αυτός το γνωρίζει. Και λέω ότι ο Δήμαρχος ανέφερε αλήθειες, γιατί ΚΑΙ ο κ. Σταθόπουλος ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ την κατηγορία για το ΜΕΤΡΟ, απολογούμενος (άκουσον-άκουσον) ότι ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΦΥΪΑ(sic) να αντιληφθεί το μέγεθος του πόσο κακό ήταν να στερηθεί η πόλη το ΜΕΤΡΟ. «Κυνηγούσαμε», είπε, «την Ελευθέρα Πεντέλης». Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι πέρασαν κάποια χρόνια από τότε και ίσως να είχαν ωριμάσει, να είχαν γίνει ευφυέστεροι. Η συνέχεια των λόγων του, διέψευσε και τον πλέον καλόπιστο. Διαβάστε τί είπε. «Όταν θα γίνουμε Δημοτική Αρχή, θα καλέσουμε τους συλλόγους και τους πολίτες για να συζητήσουμε τι θα γίνει με την διαμπερή κυκλοφορία, με την περιοχή του Αη Γιάννη, με την ελεγχόμενη στάθμευση, με κείνο , με τούτο». Δηλαδή τώρα δεν έχει κανένα σχέδιο; Καμμία πρόταση; Και θα περάσει μια ολόκληρη θητεία συζητώντας; Ή μήπως δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του για να μην στεναχωρήσει κανέναν (κατά την προσφιλή του τακτική) και χάσει ψήφους; Θέλει να του δώσει ο κόσμος εν λευκώ επιταγή και αν  εκλεγεί να διοικήσει με το έτσι θέλω;  Σαν να μην μας τα λέει καλά (για πολλοστή φορά)…

Στην συνέχεια, πέραν του ότι υπεστήριξε τον κ. Γιαννακόπουλο, γεγονός που πρέπει να αξιολογηθεί από τους δημότες, διέπραξε και αυτός μια ασέβεια και απρέπεια. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαβουγιός, στην εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε ιδιαιτέρως ότι με τον Δήμο έχει «άριστη συνεργασία». Ο κ. Σταθόπουλος λοιπόν, τον διέψευσε δημοσίως! Λέγοντας, πολλές φορές,  «δεν έχετε άριστη συνεργασία κ. Πρόεδρε, στο τάδε θέμα, στο δείνα θέμα κλπ», υπό το απορημένο αλλά και ενοχλημένο βλέμμα του Προέδρου. Ίσως ο κ. Σταθόπουλος, δεν γνωρίζει ότι «άριστη συνεργασία» σημαίνει και την επικοινωνία στην οποία μπορεί να υπάρξουν και διαφωνίες αλλά υπάρχει η καλή θέληση εκατέρωθεν για ανεύρεση λύσεων. Δύο πράγματα μπορούν να αιτιολογήσουν αυτήν την στάση του κ. Σταθόπουλου. Το πρώτο είναι έτσι να νομίζει ή έτσι να θέλει να φαίνεται  και το δεύτερο να του έχει εκμυστηρευθεί ο Πρόεδρος κάποιες διαφωνίες με τον Δήμο και αυτός (επιτρέψτε μου την φράση) να τον «έδωσε στεγνά». Στην πρώτη περίπτωση, αποκαλύπτεται το πώς κυκλοφορούν οι «ψίθυροι» στην πόλη, περί μη καλής σχέσεως του Δήμου με τους Συλλόγους. Στην δεύτερη, το πόσο έμπιστος και αξιόπιστος συνομιλητής είναι ο κ. Σταθόπουλος. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαράδεκτη συμπεριφορά. Παρεμπιπτόντως, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν κάποιες φήμες (μέσω «ψιθύρων», τη γκαιμπελική  αυτή πρακτική) περί υπάρξεως μυστικών, δήθεν, δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σταθόπουλος θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ενώ ο κ. Ζορμπάς καταποντίζεται, για την δημιουργία «κλίματος».  Και μάλιστα με την αιτιολογία ότι «έφθασε πια ο καιρός του Γιάννη Σταθόπουλου». Τώρα, τί μυστικές είναι αλλά τις γνωρίζει και η «κουτσή Μαρία» που τις διαδίδει, ένας Θεός το ξέρει. Και τι είναι η εκλογή σε Δήμαρχο; Προαγωγή λόγω «πολυετούς υπηρεσίας» ως υποψήφιος; Να θυμίσω, ότι και στις προηγούμενες εκλογές πάλι οι ίδιες φήμες κυκλοφορούσαν.

Ο κ. Γκιζιώτης αναφέρθηκε στην γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση η οποία, όπως είπε, δεν οφείλεται σε πρόσωπα αλλά σε κεντρικές πολιτικές.

Τελευταίος μίλησε ο κ. Κουβόπουλος. Ο οποίος με τον γνωστό χειμαρρώδη αλλά και μεστό λόγο του, έδωσε την «χαριστική βολή» σ΄αυτούς που ευθύνονται για την απώλεια του ΜΕΤΡΟ.  Αφήνοντας βαρύτατα υπονοούμενα, για το ποιοί ήταν οι λόγοι που δεν ήθελαν το ΜΕΤΡΟ στην Πλατεία.

Όλα τα παραπάνω είναι αληθή και τα απέδωσα με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα, αφού ήμουν παρών σε όλη την εκδήλωση.  Και τα άκουσαν και τα 200 περίπου άτομα που ήσαν παρόντα. Είναι κρίμα που δεν υπήρχε δυνατότητα να τα ακούσουν όλοι οι δημότες. Θα έβγαζαν άμεσα, πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook